Bij zo’n beetje alle creditcards zit een aankoopverzekering. Gaat je nieuwe tas of horloge stuk, wordt die gestolen of raak je hem kwijt? Dan krijg je in de meeste gevallen je geld terug. Het maakt niet uit of je in een winkel of online hebt gekocht. In dit artikel lees je hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.

Definitie

Een aankoopverzekering dekt de risico’s van verlies, diefstal en beschadiging van producten die met een creditcard zijn gekocht. Deze verzekering is vrijwel altijd bij de prijs inbegrepen. De duur van de verzekering varieert tussen de 90 en 365 dagen, afhankelijk per kaart en aanbieder.

Uitleg

Een aankoopverzekering is bedoeld als extra zekerheid. Koop je een nieuwe stofzuiger of espressoapparaat en gaat die binnen een maand kapot? Dan valt dat waarschijnlijk onder garantie van de winkel waar je hem kocht. Weigert die om vervanging te regelen of terug te betalen? Neem dan contact op met de creditcardmaatschappij. Je moet dan:

  1. Een schadeformulier invullen;
  2. Aantonen dat je contact hebt gehad met de winkel (brief of e-mails);
  3. Bonnetje of factuur meesturen.

De creditcardmaatschappij wil ook weten of een andere verzekering de schade al dekt (bijvoorbeeld je inboedelverzekering). Binnen een week krijg je bevestiging of je in aanmerking komt voor vergoeding.

International Card Services (ICS) is de grootste creditcardleverancier van Nederland. Zij leveren op alle Visa en Mastercards een aankoopverzekering van 180 dagen. Dit geldt ook voor de creditcards van de grote banken, zoals de ING Creditcard. Je kunt ook kiezen voor een duurdere gold of platinum card. Hiervoor geldt een standaard dekking van 365 dagen.

Eigen risico

Je aankopen zijn nooit volledig verzekerd. Er is altijd een eigen risico. Dit houdt in dat een deel van de schade voor jouw rekening blijft. Op dit moment gelden de volgende eigen risico’s per aankoop:

  • Visa – €25
  • Mastercard – €25
  • American Express – €50
  • ING, SNS en Rabobank – €50
  • Qander – €68

Koop je bijvoorbeeld met een SNS Creditcard iets van €150, dan krijg je maximaal €100 terug. Aankopen die lager zijn dan het eigen risico zijn daarom nooit verzekerd. Aankopen daarboven zijn vanaf het eigen risico gedekt. Bij Visa en Mastercard zijn je aankopen in dit geval het best verzekerd.

Maximale dekking

Bij alle creditcards kun je een maximum bedrag terugkrijgen. ICS keert bijv. nooit meer uit dan €50.000 over de gehele periode dat je je kaart in bezit hebt. Daarnaast zijn er aparte voorwaarden voor computers en smartphones. De maximale aankoopverzekering voor laptops en tablets is €750. Voor mobiele telefoons is de dekking maximaal €250. Verder wordt er niet uitgekeerd als je aankopen zijn beschadigd als gevolg van een aardbeving of overstroming.

Voorwaarden per aanbieder

Dekking, voorwaarden en eigen risico per aanbieder

Bij American Express werkt de verzekering net iets anders. Zij keren nooit meer uit dan €700 per voorval en maximaal €2.800 per jaar. Bij sieraden en horloges wordt alleen uitgekeerd als iemand die bij zich draagt. Computerapparatuur is alleen verzekerd als die zich op de plaats bevindt waar de creditcardhouder de aan zijn beroep verbonden werkzaamheden verricht. Per aanbieder en kaart kunnen de dekking en voorwaarden verschillen. Bekijk daarom altijd de “kleine lettertjes”.

Verlengde aankoopverzekering

Wil je dat je aankopen in plaats van 180 dagen altijd 365 dagen verzekerd zijn? Bij ICS kun je voor €8,- per jaar een verlengde aankoopverzekering afsluiten. Reken eerst goed uit of je dan niet beter voor een gold card kunt kiezen. Die biedt naast 365 dagen dekking (standaard) ook andere voordelen, zoals een hoger bestedingslimiet.

ICS is trouwens de enige aanbieder die een verlengde verzekering aanbiedt. Zij leveren ook de creditcards voor ANWB, Bijenkorf etc., dus kun je bij deze kaarten ook een verlengde verzekering af te sluiten. Zit je bij American Express? Dan is uitbreiding niet mogelijk. Bekijk hier alle ICS Creditcards.

Oplaadbaar

Naast gewone zijn er ook prepaid creditcards. Dit worden ook wel debit cards genoemd. Bij de meeste zit geen aankoopverzekering. Een voordeel van prepaid is dat je geen schulden maakt, omdat je eerst op moet laden voor je ermee kunt betalen. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige prepaid cards betaalt voor het opladen (oplaadkosten) en zelfs wanneer je je kaart langere tijd niet gebruikt (inactiviteitskosten). Bekijk daarom ook hier weer goed wat het beste bij jouw situatie past.

Zakelijk

Er zijn ook creditcards speciaal voor bedrijven. Bij deze kaarten zijn aankopen vrijwel nooit verzekerd als je bij American Express, ING of Rabobank zit. Alleen bij ABN AMRO zijn aankopen 180 dagen verzekerd. De beste optie is om een zakelijke Mastercard of Visa te nemen. Dan zit je niet vast aan een bank en je zakelijke aankopen zijn standaard 180 dagen verzekerd met een eigen risico van €50.

Voorwaarden aankoopverzekering bedrijven

Voorwaarden aankoopverzekering bedrijven

De voordelen van een zakelijke creditcard is dat je eenvoudig meerdere kaarten voor je werknemers aan kunt vragen. Alle kosten en uitgaven beheer je vanuit één account en de aankoopverzekering is ook van toepassing op je medewerkers. Daarnaast is je bedrijf in veel gevallen ook verzekerd tegen ongeoorloofd gebruik.

Andere voordelen

In Nederland hebben creditcards een slecht imago. Dat is onterecht. Vooral als je bedenkt dat aankopen met een pinpas of iDeal niet verzekerd zijn (behalve bij de SNS Bank). Daarnaast is er nog een ander voordeel: de aflevergarantie. Hiermee krijg je zelfs je geld terug als je bestelling helemaal niet wordt geleverd. Ook deze service is bij de jaarlijkse kaartbijdrage inbegrepen.

Tot slot is een creditcard een betrouwbare reispartner. Heeft je vliegtuig vertraging? Of is je bagage op het verkeerde vliegveld afgeleverd? Ook dan kun je in veel gevallen gebruik maken van de aanvullende reisverzekeringen die standaard worden meegeleverd. Ben je overtuigd? Start hier met vergelijken.

Advertentie