Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Absolute kostenverschillen
  • Absolute kostenverschillen

Absolute kostenverschillen

Absolute kostenverschillen betekent dat de productiekosten uitgedrukt in geld in het ene land lager zijn dan in het andere land.

Een voorbeeld is dat het produceren van een sinaasappel in Spanje minder geld kost dan in Nederland. De belangrijkste reden is dat het Spaanse klimaat veel geschikter is voor het telen van sinaasappels. Daarnaast zijn de arbeidskosten in Spanje lager dan in Nederland. Stel dat de productie van een sinaasappel in Spanje € 0,10 kost en in Nederland € 0,15 cent, dan is het absolute kostenverschil € 0,05.

Er zijn dus verschillende oorzaken voor het ontstaan van absolute kostenverschillen. De meest voorkomende zijn de kosten van arbeid en de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen, maar ook belastingverschillen en het stimuleren van productie door subsidies zijn veel voorkomende redenen.

Advertentie

2018-05-21T15:12:30+00:00Categorie: Economie|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord