Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Belastingdruk
  • Belastingdruk

Belastingdruk

De belastingdruk is het percentage van het inkomen dat aan de overheid in de vorm van belastingen moet worden afgedragen. Hiermee wordt berekend hoeveel de belasting “drukt” op het inkomen. Hoe meer belasting er moet worden betaald, hoe hoger de belastingdruk is. De belastingdruk kan worden uitgerekend voor één bepaalde soort belasting (bijv. inkomstenbelasting, loonbelasting of btw), maar ook voor alle belastingen samen.

Daarnaast wordt ook berekend hoeveel de belasting drukt op Nederlandse huishoudens, ondernemingen of het nationaal inkomen. Ook kunnen vergelijkingen worden gedaan tussen verschillende landen. Daarnaast is het ook interessant om belastingdruk tussen verschillende inkomensgroepen te vergelijken. Hoeveel procent betaalt bijv. een rijk gezin ten opzichte van een alleenstaande bijstandsmoeder?

Advertentie

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord