Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Bestedingsinflatie
  • Bestedingsinflatie

Bestedingsinflatie

Als er meer mensen een frituurpan aan willen schaffen dan er verkrijgbaar zijn, kunnen aanbieders de prijs gemakkelijk een stukje hoger maken. Als dit niet alleen voor frituurpannen, maar voor alle producten in een land geldt, wordt alles een beetje duurder. Er is dan sprake van een algemene stijging van het prijspeil. Dit heet inflatie. De prijsstijging wordt in dit voorbeeld veroorzaakt doordat er meer vraag dan aanbod is. Dit heet bestedingsinflatie.

Bestedingsinflatie is inflatie die wordt veroorzaakt door de vraagzijde van de economie. De vraag naar goederen en diensten is groter dan er geproduceerd kan worden. Anders gezegd is de effectieve vraag groter dan de productiecapaciteit. Dit heet overbesteding. Door overbesteding zijn aanbieders van goederen en diensten geneigd om hun prijzen te verhogen. Een andere naam voor bestedingsinflatie is vraaginflatie.

Inflatie die veroorzaakt wordt door de aanbodzijde van de economie, wordt kosteninflatie genoemd. Zowel door bestedingsinflatie als kosteninflatie daalt de koopkracht.

Advertentie

2018-05-21T15:13:11+00:00Categorie: Economie|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord