Alle creditcard voordelen en nadelen op een rij

Sommige mensen durven geen creditcard te nemen, omdat ze bang zijn voor hoge kosten of kans op fraude. Om misverstanden te voorkomen hebben wij alle creditcard voordelen en nadelen op een rij gezet. Alle producten hebben plus- en minpunten, dus laat je niets wijsmaken en maak je eigen keuzes.

Prepaid creditcards
Alle creditcards

Alle creditcard voordelen en nadelen op een rij

Sommige mensen durven geen creditcard te nemen, omdat ze bang zijn voor hoge kosten of kans op fraude. Om misverstanden te voorkomen hebben wij alle creditcard voordelen en nadelen op een rij gezet. Alle producten hebben plus- en minpunten, dus laat je niets wijsmaken en maak je eigen keuzes.

Alle prepaid creditcards
Alle creditcards

Alle creditcard voordelen en nadelen op een rij

Sommige mensen durven geen creditcard te nemen, omdat ze bang zijn voor hoge kosten of kans op fraude. Om misverstanden te voorkomen hebben wij alle creditcard voordelen en nadelen op een rij gezet. Alle producten hebben plus- en minpunten, dus laat je niets wijsmaken en maak je eigen keuzes.

Alle prepaid creditcards
Alle creditcards
e-mail deze pagina | stel een vraag | SlechtMatigGoedZeer goedUitstekend 4,64 (434 beoordelingen)

Voordeel 1: verzekerd kopen

Als je afrekent met je creditcard is je aankoop automatisch verzekerd. Gaat je fotocamera kapot tijdens vakantie, gooi je per ongeluk een glas drinken over je nieuwe e-reader of blijf je met je nieuwe jas ergens achter haken? Met de aankoopverzekering krijg je geld terug.

Bij Visa zijn aankopen standaard 180 dagen verzekerd. Bij duurdere creditcards is dat zelfs 365 dagen. De verzekering verschilt per kaart en aanbieder. Goed om te weten is dat deze verzekeringen een eigen risico hebben. Bij Visa is dat bijvoorbeeld €25,-. Koop je iets van €200,- en gaat het kapot? Dan kun je maximaal €175,- terugkrijgen. Daarnaast moet je altijd rekening houden met een maximum vergoeding. De aankoopverzekering is één van de belangrijke creditcard voordelen ten opzichte van een pinpas en iDeal.

Lees meer over de aankoopverzekering en het eigen risico.

Creditcard voordelen 2: aflevergarantie

Voordeel 2: aflevergarantie

Kopen op internet heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bezorgers rijden de hele dag rond om pakketjes af te leveren. Word je aankoop niet bezorgd of is je bestelling kapot bij levering? Dan heb je recht op aflevergarantie wanneer je met je creditcard hebt betaald. Mocht de leverancier geen nieuw product op willen sturen, dan krijg je je geld gewoon terug.

De ene creditcard noemt dit de aflevergarantie en weer een ander de GeldTerugService, maar het komt op hezelfde neer. Bij Visa en Mastercards is deze garantie bij de prijs inbegrepen. American Express heeft geen aflevergarantie, maar biedt wel de Geld-Terug-Garantie. Hiermee krijg je binnen 90 dagen je geld terug als het product je niet bevalt en de winkel het niet in wil ruilen. Deze garanties zijn trouwens altijd bij de jaarprijs inbegrepen, dus je betaalt nooit extra.

Aangezien meer dan 82% van de Nederlanders op internet koopt en meer dan 57% een creditcard heeft, kun je maar beter gebruik maken van de bij prijs inbegrepen service. Bij iDeal krijg je het namelijk niet en vooral bij grotere aankopen wil je het risico niet lopen.

Voordeel 3: handig op reis

Voordeel 3: handig op reis

In het buitenland is de creditcard je beste reisgenoot. Het klinkt misschien vreemd, maar buiten Nederland zijn er weinig landen waar de pinpas zo populair is. Vooral buiten Europa kun je regelmatig je pinpas niet gebruiken. Als je geen cash op zak hebt, is een creditcard een uitkomst. Bij tolpoorten, internationale boekingen en buitenlandse online shops is het vaak noodzakelijk.

Om niet afhankelijk te zijn van je pinpas, is het altijd aan te raden om nog een tweede betaalmogelijkheid op zak te hebben. Uit onderzoek blijkt dat gebruik in het buitenland de belangrijkste reden is voor creditcardbezit. Zo’n 67% geeft aan de creditcard vooral te hebben voor vakanties en zakelijke reizen.

Voordelen 4: online betalen

Voordeel 4: online betalen

Koop je vaak bij je favoriete shop, zoals Bol.com, Cool Blue of Zalando? Als je een account hebt vul je eenmalig je creditcardgegevens in. Het grote voordeel is dat je dan niet iedere keer opnieuw hoeft te doen. Bij iDeal word je vaak doorverwezen naar de inlogpagina van je bank en moet je telkens opnieuw dezelfde stappen doorlopen. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand er met je gegevens vandoor gaat, want je krijgt bij iedere betaling een unieke beveiligingscode op je mobiel.

De optie voor supersnel online betalen werkt niet alleen bij webshops, maar ook in de Apple App Store en Google Play Store. Ook een vakantie boeken via Airbnb of tickets reserveren bij KLM doe je in een handomdraai.

Voordeel 5: extra besteden

Voordeel 5: extra besteden

Misschien ken je de bekende uitspraak van Loesje wel: Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over. Ook al raden wij het af om structurele schulden op te bouwen, soms is het gewoon handig om wat extra geld achter de hand te hebben. Een creditcard geeft die extra ruimte, omdat er maar één keer per maand wordt afgerekend.

Als je op de 20ste van de maand iets koopt, krijg je de rekening pas rond de 30ste. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat je rente betaalt. Als je de factuur op tijd terugbetaalt, worden geen kosten in rekening gebracht. Dit geldt voor alle creditcards. Het beste is om je uitgaven automatisch af te laten schrijven, zodat je het niet kunt vergeten.

Voordeel 6: creditcard als borg

Voordeel 6: borg

Huur je wel eens een auto? Dan moet je vaak een hoge borg betalen. Bedragen van €500,- zijn geen uitzondering. Als je de huurauto op tijd en onbeschadigd terugbrengt, krijg je je geld terug. Het nadeel is dat jouw geld in de tussentijd op de rekening van de verhuurder staat. Eén van de grote voordelen is dat je je creditcard ook als borg kunt gebruiken. Het geld wordt niet afgeschreven, maar als garantie gebruikt. Pas als er iets misgaat met de auto, zal de verhuurder het bedrag ook daadwerkelijk in rekening brengen.

Dit werkt trouwens ook zo in hotels. Als je een kamer boekt, zal er een bedrag op je creditcard worden gereserveerd. Pas aan het einde van het verblijf betaal je en wordt het bedrag van je bestedingsruimte afgeschreven.

Voordeel 7: veilig

Voordeel 7: veilig

Denk je dat creditcards fraudegevoelig zijn? Dan heb je een beeld van twintig jaar geleden in je hoofd. Toen kon iemand inderdaad je nummer gebruiken of je handtekening vervalsen, maar die tijden zijn voorbij. Op iedere kaart zit tegenwoordig een pincode. Je rekent dus net zo af als met een pinpas.

Daarnaast heeft iedere creditcard een mobiele App waarop je een unieke code ontvangt als je online afrekent. Dus ook op internet is het nagenoeg onmogelijk voor criminelen om misbruik te maken van je creditcardnummer. Mocht het toch misgaan, dan krijg je altijd je geld terug. Ook krijg je kosteloos binnen 24 uur een nieuwe creditcard thuisgestuurd. De nieuwste kaarten zijn ook voorzien van contactloos betalen. Hiermee kun je tot €25,- afrekenen door je creditcard tegen de betaalautomaat aan te houden. Als je dit een onprettig idee vindt, log je in via de App en zet je dit met één klik gewoon uit.

Voordeel 8: sparen

Voordeel 8: sparen

Hoewel het lang niet voor alle creditcard geldt, is het wel leuk om te melden. Wist je dat je spaarrente kunt krijgen als je geld op je kaart stort? International Card Services (ICS) is leverancier van Visa en Mastercard en keert spaarrente uit als je meer dan €500,- positief saldo op je creditcard hebt.

De spaarrente is op dit moment natuurlijk niet om over naar huis te schrijven, maar het is toch mooi meegenomen. Bekijk hier de actuele rentes.

Creditcard nadelen 1: kosten

Nadeel 1: kosten

Het liefst heb je een gratis creditcard. Het nadeel is dat die niet bestaat. Overal betaal je een vast bedrag per jaar. Met een voordelige creditcard kun je overal betalen en met een dure creditcard krijg je ook allerlei extra’s. Ze zijn er in alle soorten en maten. Hoe dan ook. Een vast jaarbedrag betaal je altijd. Ook als je hem maanden niet gebruikt.

Ga je voor voordeel, dan betaal je voor een ANWB Visa Classic slechts €16,- per jaar. En als wereldreiziger betaal je voor een Visa World Card slechts €36,50. Als je meer betaalt, krijg extra verzekeringen of exclusieve voordelen. Met een Flying Blue Silver Card van €75,- reis je bijvoorbeeld comfortabeler. En bij een Mastercard Black van €204,- is een complete reis- en annuleringsverzekering inbegrepen.

Nadeel 2: lenen

Nadeel 2: lenen

Bij iedere creditcard moet je aan het einde van de maand terugbetalen. Het nadeel is dat sommige mensen mensen onvoldoende geld hebben om de maandafrekening op tijd over te maken. Bij Visa en Mastercard kun je dan een aanvraag indienen om het openstaande bedrag gespreid af te lossen. Hoewel dat begrijpelijk is, moet je nooit een creditcardlening nemen. De rente is namelijk erg hoog.

Wettelijk mag een maximale rente van 14% worden gevraagd en dat is wat de meeste aanbieders dan ook doen. Maak daarom nooit gebruik van zo’n afbetalingsregeling. De kans dat je nog dieper in de schulden komt is hoog. Bij American Express is het trouwens niet eens mogelijk. Voor alle creditcards geldt dat op tijd aflossen niets extra kost.

Nadeel 3: contant geld

Nadeel 3: contant geld

Een groot nadeel is dat je beter geen contant geld kunt pinnen. Dat is namelijk erg duur. Je moet niet vreemd staan te kijken als je €4,50 meer moet betalen wanneer je €20,- opneemt bij een pinautomaat. Er is geen enkele aanbieder waar het goedkoop is. De ene rekent een vast bedrag en de ander een percentage over het bedrag dat je opneemt. Gebruik daarom je pinpas voor contante opnames, want dat kost je niets.

Hoewel contant geld aan het verdwijnen is, wil je soms toch nog een klein beetje cash op zak hebben. Gewoon voor het geval dat. De creditcard is toch echt bedoeld om direct mee af te rekenen. Pin daarom alleen met je creditcard als er sprake is van een noodgeval.

Nadeel 4: wisselkoers

Nadeel 4: wisselkoers

Betalen in Europa is vrijwel altijd kosteloos, maar daarbuiten betaal je een toeslag voor afrekenen in vreemde valuta. Dit wordt de wisselkoersopslag genoemd. Je rekent altijd een vast percentage af over het bedrag dat je afrekent. Bij de meeste creditcards is dat 2%. Stel dat je in Australië €100,- afrekent. Dan staat aan het einde van de maand een extra bedrag van €2,- op je afrekening.

Deze kosten betaal je, omdat de creditcardaanbieder kosten maakt voor het omwisselen van Australische Dollars naar Euro’s. Het maakt trouwens niet uit of je in Amerikaanse dollars, Britse ponden of Zwitserse franks betaalt. Dit percentage is in alle landen buiten de eurozone hetzelfde.

Creditcard Tips
Creditcard tips

Hoe kun je een creditcard zo slim mogelijk gebruiken? En wat moet je vooral niet doen als je geld wilt besparen?

8 creditcard tips
Wat kost een creditcard?
Creditcard kosten

Alle prijzen en tarieven van creditcards op een rij, zodat je een duidelijk en compleet beeld krijgt van de jaarlijkse kosten.

Creditcard kosten
Wat is een creditcard?
Wat is een creditcard

Wat kun je met een creditcard en wanneer heb je er één nodig? Wat is het verschil met een pinpas en hoe werkt hij in de praktijk?

Betekenis & uitleg
Mastercard
Mastercard
Mastercard SerieMastercard Serie
Vanaf €20,- p.j.
Betrouwbaar & voordelig
Bekijk ze allemaal
Visa World Card
Visa
Visa SerieVisa Serie
Vanaf €36,50 p.j.
Meest geaccepteerd
Bekijk ze allemaal
American Express
American Express
American Express SerieAmerican Express Serie
Vanaf €36,- p.j.
Uitgebreide service & gemak
Bekijk ze allemaal
Air France-KLM
Flying Blue
Flying Blue SerieFlying Blue Serie
Vanaf €35,- p.j.
Sparen voor frequent flyers
Bekijk ze allemaal