Gratis creditcard

Dit overzicht wordt iedere dag up-to-date gehouden. Let op: 100% gratis bestaat niet (of het is een leugen)! Bij Knab en Rabobank betaalt u bijv. niet voor de creditcard, maar wel voor de bankrekening. Voor alle andere aanbiedingen geldt dat u het eerste jaar geen vaste kosten betaalt of een welkomsttegoed ontvangt. Bekijk hieronder alle kortingen en welkomstgeschenken van dit moment.


Een gratis creditcard betekent dat u het eerste jaar geen vaste kosten (ook wel de kaartbijdrage) betaalt. Creditcardmaatschappijen gebruiken dit soort aanbiedingen om nieuwe klanten te trekken. Let daarom goed op, want na één jaar gaat u wel vaste jaarkosten betalen. Bij sommige aanbieders krijgt u de kaart het eerste jaar gratis en bij anderen krijgt u (een deel van) de kaartbijdrage als tegoed op uw creditcard gestort.

Vaak worden er ook welkomstgeschenken en spaarpunten gegeven waarmee u voor cadeaus kunt sparen. Dat is mooi meegenomen, maar kijk vooral of de creditcard bij u past en of u de kosten na afloop van het gratis jaar wilt betalen.

Waar moet u op letten?

Een “gratis creditcard” hoeft niet altijd goedkoop te zijn. De American Express Green Card is het eerste jaar gratis, maar daarna betaalt u een kaartbijdrage van €65,- per jaar. De ANWB Creditcard en de Mastercard Classic zijn het eerste jaar ook gratis, maar daarna betaalt u respectievelijk €14,50 en €20,- per jaar.

De prijs hangt af van de volgende factoren:

  • Service: Creditcards met een hoger bestedingslimiet en uitgebreide aankoopverzekering zijn vaak duurder. Aanvullende spaarprogramma’s en een goed bereikbare telefonische helpdesk maken de prijs ook hoger.
  • Doelgroep: Uitstraling van de creditcard en doelgroep spelen ook een belangrijke rol. American Express richt zich op mensen met hogere inkomens en een luxe levensstijl. Amex is dan ook verreweg het duurst. Mastercard staat bekend als goedkoop en richt zich op een veel bredere doelgroep. Dit wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit of veiligheid minder is.
  • Verdienmodel: De GAMMA, ANWB en Euroclix creditcard lijken goedkoop, maar worden vooral aangeboden om klanten te binden en extra aankopen te stimuleren. De GAMMA hoopt natuurlijk dat u meer bouwmaterialen koopt en Euroclix hoopt dat u actief deelneemt aan hun spaarprogramma.

Een tweede heel belangrijk punt is kaartacceptatie. In sommige landen en werelddelen kunt bijvoorbeeld minder vaak met American Express betalen. Visa daarentegen staat bekend als meest geaccepteerde creditcard ter wereld. Gaat u naar Azië of Africa? Kies dan eerder voor Visa.