Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Goederen en diensten
 • Goederen en diensten

Goederen en diensten

Iedere dag kopen we goederen en diensten. Je koopt boodschappen in de supermarkt (goederen), laat je adviseren door een hypotheekadviseur (dienst), schaft een nieuwe smartphone aan (goederen) of gaat naar de kapper voor een nieuwe haircut (dienst).

In de economie worden ‘goederen en diensten’ aangeduid als zaken waarmee behoeften worden bevredigd. In normale mensentaal koop je goederen en diensten omdat je er zin hebt (dvd, zonnebank, boek, vakantie) of om in leven te blijven (eten, drinken, onderdak). In het laatste geval spreken economen over basisbehoeften.

Voorbeeld goederen en diensten

Als jij behoefte hebt om naar een café te gaan om biertje te drinken, dan worden jouw behoeften op twee manieren bevredigd. De eerste bevrediging is het biertje dat je drinkt (goed) en de tweede is de vriendelijke barman of barvrouw die jou het biertje serveert (dienst).

Advertentie

2018-05-21T15:16:36+00:00Categorie: Economie|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

2 Reacties

 1. konny 22 januari 2018 om 21:29 - Antwoorden

  we zijn een pizzeria gestart, het eten wat we klaar maken en mee geven hoort dus bij de boekhouding eigenlijk onder goederen of ben ik fout
  en hoe met mijn btw bonnen, als ze drinken en pizza bestellen is het 6´procent voor het eten en 21´procent voor de drank.
  moet ik mijn bon bij het ingeven ook 2 keer ingeven om de drank en voeding aan verschillende procenten door te geven

  • Scholto Bos 23 januari 2018 om 09:13

   Beste Konny,

   Je moet eten en drinken apart aanslaan op 21% en 6%. Het is niet alleen voor je boekhouding verplicht, maar het moet ook duidelijk op het bonnetje / de factuur voor de klant staan wat onder het 6%-tarief en onder het 21% tarief valt.

   Op basis van de vraag die je nu stelt, raad ik je aan om zo snel mogelijk een boekhouder te nemen. Je loopt namelijk het risico dat je met je btw-aangifte problemen krijgt als je dit niet goed instelt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord