Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Hypotheekgever
  • Hypotheekgever

Hypotheekgever

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de huiseigenaar de hypotheekgever en niet de bank.  Dat komt omdat de huiseigenaar zijn onroerend goed in onderpand geeft aan de bank. Wanneer een huiseigenaar zijn betalingsverplichtingen niet meer na kan komen, heeft de hypotheeknemer het recht om de woning gedwongen te verkopen. Dit wordt het recht van hypotheek genoemd.

Degene die de hypotheek afsluit is dus de hypotheekgever en de bank is de hypotheeknemer.

Advertentie

2018-05-21T15:16:31+00:00Categorie: Hypotheek|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

2 Reacties

  1. F. Claus 2 februari 2015 om 09:44 - Antwoorden

    “Geven” en “verstrekken” zijn synoniemen. Dit betekent dat “hypotheekgever” hetzelfde is als “hypotheekverstrekker”. Het woord “hypotheek” slaat niet op de geldlening, maar slaat op het “zakelijk recht van hypotheek” dat gevestigd wordt op het betreffende registergoed. Dat recht wordt gegeven aan een ander en het verstrekken van dat recht is de voorwaarde waaronder het gevraagde geld wordt gegeven. De hypotheekgever/-verstrekker is de eigenaar van het betreffende registergoed en de hypotheeknemer is degene die dat registergoed in hypotheek (onderpand) neemt.
    In uw definitie stelt u dat de hypotheekverstrekker het recht heeft om de woning gedwongen te verkopen. Aangezien de eigenaar de hypotheekverstrekker is, zal een gedwongen verkoop hooguit gedwongen zijn door omstandigheden. Het is de hypotheeknemer die het recht krijgt van parate executie, dus gedwongen verkoop teneinde het uitgeleende geld terug te winnen.
    Jammer genoeg is de door u gegeven definitie onjuist, want intrinsiek tegenstrijdig.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord