Bij een bankonafhankelijke creditcard kiest iemand zelf aan welke bankrekening hij zijn creditcard koppelt. Sommige creditcards zijn namelijk verbonden aan één verplichte bankrekening. Het is niet mogelijk om creditcarduitgaven met een andere bankrekening terug te betalen. Dit worden (niet zo verrassend) bankafhankelijke creditcards genoemd.
In dit artikel wordt uitgelegd wat een bankonafhankelijke creditcard is, wat de voor- en nadelen zijn en waarom onderscheid wordt gemaakt tussen bankonafhankelijke en afhankelijke creditcards.
Wat is een bankonafhankelijke creditcard?
De creditcards van ING en Rabobank zijn bankafhankelijk. Een Rabocard is verplicht gekoppeld aan een Raborekening en een ING Businesscard is verplicht gekoppeld aan een zakelijke ING-rekening. Creditcarduitgaven kunnen niet rechtstreeks worden terugbetaald met een rekening van bijv. Triodos, Knab of SNS.
De Green Card van American Express, de Platinum Card van Mastercard en de World Card van Visa zijn voorbeelden van bankonafhankelijke creditcards. Alle uitgaven kunnen met iedere willekeurige bankrekening worden terugbetaald. Heeft iemand te weinig geld op zijn ASN-rekening, dan betaalt hij zijn creditcarduitgaven gewoon terug met zijn RegioBank-rekening.
Niet alle creditcards met het merk van een bank erop zijn bankafhankelijk. Bijvoorbeeld ABN AMRO, Knab en Van Lanschot bieden bankonafhankelijke creditcards aan. Iemand moet dan wel een rekening hebben om een creditcard aan te kunnen vragen. Toch is het mogelijkheid om de creditcard vervolgens aan de rekening van een andere bank te koppelen.
Welke creditcards zijn onafhankelijk?
De creditcards van ICS, Qander en American Express zijn allemaal bankonafhankelijk. ICS biedt meer dan 35 verschillende creditcards aan voor o.a. ANWB, Nationale-Nederlanden, de Bijenkorf, ABN AMRO en OHRA. Bekijk hier de volledige lijst van ICS Creditcards. Qander levert voornamelijk consumentenkrediet, maar biedt ook een aantal Visa cards aan. Voorbeelden zijn de Knab Visa Card en de Gamma Visa Card. Bekijk hier het overzicht van Qander Creditcards.
Ook American Express (Amex) biedt in Nederland 20 bankonafhankelijke creditcards aan voor zowel particulieren en bedrijven. De meeste onder hun eigen naam, maar ook de zakelijke creditcard van Knab en alle kaarten van Van Lanschot zijn van American Express. Ook deze creditcards zijn bankonafhankelijk. Bekijk hier alle kaarten van Amex voor privégebruik en bedrijven.
Er zijn maar drie banken waarvan de creditcards bankafhankelijk zijn. Dit zijn ING Bank, Rabobank en SNS Bank. Alle andere banken laten hun creditcards leveren en verwerken door ICS, Qander of American Express.
Voor- en nadelen
Ten eerste is een bankonafhankelijke creditcard niet beter of slechter dan bankafhankelijke kaart. Er kan zowel in binnen- als buitenland mee worden betaald en ook verschillen in bestedingslimiet zijn er eigenlijk niet.
Daarnaast gelden dezelfde mogelijkheden op het gebied van gespreid betalen. Alleen voor American Express cards is gespreide betaling niet mogelijk, maar bij ICS en Qander kan het wel.
De voordelen van een bankonafhankelijke creditcard:
- U beslist zelf met welke bankrekening u uw credituitgaven terugbetaald;
- Wanneer u uw bankrekening opzegt en naar een andere bank gaat, kunt u uw huidige creditcard gewoon blijven gebruiken;
- U besluit zelf welke creditcard u kiest, zodat u de vrijheid heeft om te kiezen voor een creditcard met een uitgebreide aankoopverzekering, doorlopende reisverzekering of spaarprogramma’s, zoals extra airmiles voor frequente reizigers.
Mogelijke nadelen zijn:
- Een bankonafhankelijke creditcard kan iets duurder zijn, omdat een bankafhankelijke kaart vaak gratis of met korting wordt aangeboden bij een betaalpakket van de bank;
- Als u van plan bent om geld op uw creditcard te storten (positief saldo), dan maakt u bij faillissement van de creditcardmaatschappij geen aanspraak op het depositogarantiestelsel. Dit geldt overigens alleen voor Qander en American Express. ICS heeft een bankvergunning die wel onder de depositogarantie valt.
De kans is groot dat u, zonder erbij na te denken, voor een onafhankelijke creditcard kiest. Er zijn namelijk 72 Nederlandse creditcards, waarvan er maar 11 bankafhankelijk zijn: 5 van ING, 4 van de Rabobank en 2 van SNS.
Verschil tussen bankafhankelijk en creditcard met bankrekening
Tot slot. Er is een verschil tussen bankafhankelijk en een ‘creditcard met bankrekening’. Creditcards van ABN AMRO, ASN Bank en Van Lanschot zijn voorbeelden van creditcards met een bankrekening. Dat betekent dat ze alleen door klanten met een bankrekening kunnen worden aangevraagd. Toch zijn ze bankonafhankelijk, omdat ICS de uitgever en leverancier is.
Wanneer iemand zijn bankrekening bij ABN AMRO of ASN Bank opzegt, kan hij gewoon gebruik blijven maken van zijn creditcard. Het maakt niet uit dat het logo van de bank nog op de creditcard staat. Dat komt omdat die eigenlijk van ICS is met alleen maar de merknaam van een bank erop. Dit wordt in marketingtermen co-branding genoemd.
Typisch ICS… nu moet je identificeren, dat kan alleen online en ik snap er geen zak van. Onaangename verrassing: credit card geblokkeerd… schandalige partij dat ICS!!! Snel weg wezen zou ik zeggen! 😉
Al zeker twintig jaar beschik ik over een Visa World Card. Tien jaar geleden ben ik verhuisd naar Brazilië, maar mijn pensioen ontvang ik nog steeds via een Nederlandse bank. Een deel daarvan stuur ik door naar een Braziliaanse bankrekening. Bij de Braziliaanse bank heb ik ook een creditkaart met het Visa-logo. Maar die kaart heeft een veel kleiner maximum dan de ICS-kaart. Ik heb me altijd als een voorbeeldige klant gedragen en ben nooit te laat geweest met mijn automatische afschrijvingen. Desalniettemin verrast ICS mij nu onaangenaam met het bericht dat mijn Visa World Card in oktober wordt ingetrokken vanwege ‘striktere wet- en regelgeving’, wat overigens niet wordt toegelicht.