Creditcards

Charge card

Wat is een charge card?

Een pinpas en creditcard zijn voorbeelden van betaalkaarten. Met een pinpas wordt een aankoop direct van iemands bankrekening afgeschreven. Met een creditcard wordt pas later terugbetaald. Een creditcardhouder heeft vanaf het moment van betaling een schuld bij de creditcardmaatschappij. Deze schuld kan maandelijks of in termijnen worden terugbetaald. Bij aflossing in termijnen betaalt de creditcardhouder rente (ook wel debetrente) over de openstaande schuld.

Dit laatste is precies het verschil tussen een creditcard en een charge card. Bij een charge card moet de openstaande schuld iedere maand volledig worden afgelost. Gespreid aflossen is niet mogelijk. Bij een creditcard moet iedere maand een afgesproken bedrag worden afgelost en mag een deel van het openstaande bedrag worden meegenomen naar de volgende maand(en).

Charge cards in Nederland

In Nederland bieden American Express, Visa en MasterCard  creditcards aan. Bij American Express (Amex) moet het openstaande bedrag altijd aan het einde van de maand volledig worden terugbetaald. Alleen bij te laat betalen wordt een boeterente in rekening gebracht. Meestal worden de kaarten van American Express creditcards genoemd, terwijl het eigenlijk charge cards zijn. Wilt u een u niet gespreid kunnen betalen? Bekijk ons overzicht van alle American Express Cards.

De kaarten van Visa en MasterCard kunnen als charge card en als creditcard worden gebruikt. Kaarthouders mogen namelijk kiezen om het openstaande bedrag maandelijks terug te betalen, maar gespreid aflossen is ook mogelijk. Dit laatste wordt ook wel de ‘gespreid betalen faciliteit’ genoemd. Wanneer een kaarthouder hiervoor kiest, is er officieel sprake van een creditcard. De kaart wordt dan echt voor krediet gebruikt.

Charge card of creditcard?

Veel mensen gebruiken een creditcard om tijdelijk krediet te kunnen krijgen. Het nadeel is dat lenen geld kost. De debetrente van creditcards varieert op dit moment tussen de 10,40% en 14,00%. Het voordeel van een charge card is dat schulden en bijbehorende rente worden voorkomen. Een kaarthouder heeft hiermee meer controle over zijn financiële situatie. N.B.: ook dan blijft het probleem dat iemand boeterente moet betalen wanneer niet op tijd wordt afgelost.

Openstaande schulden worden bij Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd. Dit geldt altijd voor creditcards met gespreid betalen, maar ook openstaande schulden op charge cards die niet binnen de afgesproken termijn zijn afbetaald worden als schuld geregistreerd. Dit levert vaak problemen op bij de aanvraag van een hypotheek. Meestal krijgt iemand met een negatieve BKR-registratie een minder hoge hypotheek dan gewenst. En in het ergste geval wordt de hypotheek helemaal niet verstrekt.

Credits: Photo by Pressfoto

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *