Creditcards

Creditcardfraude

Creditcardfraude

Is je creditcard in verkeerde handen gevallen? Dan neemt je creditcardmaatschappij waarschijnlijk eerder contact met je op dan dat jij het doorhebt. Bij creditcardfraude krijg je altijd je geld terug.

Ben je bang dat je iets overkomt? Nederlanders zijn een bang volkje. In Amerika betaalt meer dan 80% dagelijks met een creditcard. Sterker nog, meer dan 50% van alle betalingen in Canada en Noord-Amerika wordt met een creditcard gedaan. Amerikanen en Canadezen hebben minstens 2 creditcards in hun portemonnee. Maar waarom zijn zij niet bang voor creditcardfraude en zijn wij verknocht aan onze pinpas en iDeal?

Definitie

Mensen die creditcardnummers stelen en geld uitgeven op naam van iemand anders. Bij creditcardfraude kan sprake zijn van phishing, skimmen of stelen van iemands creditcardgegevens.

Vormen van creditcardfraude

Er zijn drie vormen van fraude:

 1. Iemand steelt je creditcard en betaalt ermee.
  Oplossing: laat je kaart blokkeren en krijg onterechte uitgaven terug
 2. Je hebt je kaart nog in je portemonnee, maar iemand heeft je nummer, naam en cvc code gestolen en maakt er misbruik van.
  Oplossing: vraag een nieuwe kaart aan en laat je oude blokkeren
 3. Iemand vroeg om je nummer en je was te goeder trouw. Uiteindelijk ging hij er met je geld vandoor.
  Oplossing: laat direct blokkeren en vraag zonder kosten een nieuwe aan.

Fraude: bang of opletten

Het gebeurt niet vaak en als het gebeurt gaat het om kleine bedragen. Ook al zijn we het gewend, maar Nederlanders vinden iDeal veiliger dan een creditcard. Is dat vreemd? Ja, want je bent namelijk in een marketingtruc getrapt. Dat is logisch, want iDeal-betalingen op internet zijn meestal gratis. Ook bij Coolblue en Bol.com moet je bijbetalen als je wilt afrekenen. Daar houden wij Nederlanders niet van.

Toch is een creditcard uiteindelijk veiliger en goedkoper dan iDeal. Als een webshop je bestelling niet aflevert en reageert, kun je naar je geld fluiten. Als je met een creditcard hebt betaald, krijg je je geld gewoon terug. Dat kan niet bij iDeal.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Een reactie op “Creditcardfraude

 1. Andre schreef:

  Hallo, ik las jouw artikel over creditcardfraude. Er wordt in tegenstelling tot wat u beweert niet altijd vergoedt door de credietmaatschappij. Dit weet ik helaas uit eigen ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *