Creditcards

Inactiviteitskosten

Inactiviteitskosten

Een prepaid creditcard is voordelig en snel aangevraagd. Toch zijn er kleine lettertjes waar je rekening mee moet houden. Sommige prepaid creditcards brengen namelijk inactiviteitskosten in rekening. Wat betekenen deze kosten, kun je dit voorkomen en mag het eigenlijk wel?

Definitie

Inactiviteitskosten zijn variabele kosten die een consument of bedrijf betaalt wanneer een dienst voor een bepaalde periode ongebruikt of inactief blijft. Een (veelgehoorde) reden is de financiële compensatie van een bedrijf die kosten heeft gemaakt voor het beschikbaar stellen van een dienst.

Uitleg

Inactiviteitskosten zijn maandelijkse kosten die je betaalt als je een prepaid creditcard langere tijd niet gebruikt. Je betaalt bijvoorbeeld €9,95 als je met de Viabuy Prepaid Mastercard langer dan 12 maanden achter elkaar geen betalingen doet. Een ander voorbeeld is de Money2Go. Zij brengen €2,50 in rekening na 3 maanden van inactiviteit. Pas als je weer iets koopt of je saldo opwaardeert, stoppen deze kosten.

Gelukkig zijn er ook aanbieders waar ‘niet gebruik’ gewoon gratis is. De Mastercard Prepaid is daar een voorbeeld van. Creditcardverstrekkers zijn trouwens niet de enige die deze truc toepassen. Beleggingsplatforms als Plus500 en Lynx doen het ook. Bij Lynx betalen beleggers inactiviteitskosten als zij minder dan $1.000 op hun effectenrekening hebben staan of gedurende een maand minder dan $1 aan commissie hoeven te betalen.

Inactiviteitskosten: mag dat wel?

Ja, dat mag. Dit soort kosten staan in de algemene voorwaarden. Het is wel kwalijk als een klant vooraf niet goed wordt geïnformeerd. Daarnaast kun je je afvragen of het “oké” is als een bedrijf op deze manier zijn geld wil verdienen. Zij weten namelijk dat mensen vergeten om op te zeggen en maken daar handig gebruik van.

Als consument ben je gewaarschuwd. Het regelen van financiële zaken is niet leuk, waardoor de meesten te weinig tijd nemen om het juiste product te kiezen. Veel financieel dienstverleners hebben daarom nog altijd addertjes onder het gras. Vooral als een aanbieding te mooi is om waar te zijn. Ben je van plan om een prepaid creditcard te kopen? Let dan niet alleen op de inactiviteitskosten. Bij de meeste aanbieders betaal je ook om je kaart op te waarderen. Dit worden oplaadkosten genoemd.

Kunt u kosten voorkomen?

Dat kan op twee manieren. Betaal je af en toe prepaid? Kies dan voor een kaart zonder inactiviteitskosten. De tweede manier is door uw kaart vaak te gebruiken. Dat is trouwens niet vreemd. De meeste online gamers, muziekliefhebbers, gokkers (online casino’s) en bezoekers van adult sites kiezen voor prepaid. Deze doelgroep stort meerdere keren per maand een klein of groot bedrag.

De andere doelgroep zijn ‘brave mensen’ die tijdens vakanties niet te veel contant geld op zak willen hebben. Na afloop van de vakantieperiode ligt de kaart (inclusief overgebleven tegoed) in de la. Vergeet je vaak om op tijd op te zeggen? Neem dan een eenvoudige kaart die in aanschaf iets duurder is, maar geen verborgen kosten heeft. Bekijk en vergelijk hier alle prepaid creditcards.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.