Creditcards

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid

Wilt u geld lenen? Bijvoorbeeld voor een hypotheek of voor het kopen van een auto? Een bank controleert altijd of u kredietwaardig bent. Dit betekent dat u genoeg geld heeft om uw schulden terug te betalen in maandelijkse termijnen. Krediet is een moeilijk woord voor lening of schuld. Waardig betekent dat u het “waard” bent om een lening te krijgen.

Als een bank geld uitleent, willen ze het altijd terug. Hoe minder u verdient en hoe meer schulden u heeft, hoe kleiner de kans dat u een lening krijgt. U bent het (op dat moment) niet waard om geld te lenen en heeft een lage kredietwaardigheid.

Definitie

Kredietwaardigheid betekent dat iemand in staat is om geleend geld (in termijnen) terug te betalen volgens afspraak. Of iemand kredietwaardig is hangt af van de eisen en het vertrouwen van degene die het geld verstrekt.

Geld lenen

Mensen en bedrijven geven geld uit. En als ze het niet hebben, dan lenen ze. Bij ouders, vrienden, banken, creditcardmaatschappijen of zelfs bij durfkapitalisten. Soms heeft iemand een lening, terwijl hij het niet eens doorheeft.

Heeft u bijvoorbeeld een creditcard of mag u rood staan op uw bankrekening? Iedere keer als u in de min staat, heeft u een schuld. Natuurlijk betaalt u iedere maand af, maar u gaf geld uit dat niet van uzelf is. Het voordeel van een creditcard of rood staan is dat u meer uit kunt geven. Het nadeel is dat een bank of creditcardmaatschappij rente rekenen. Voor wat, hoort wat! U heeft geld en in ruil daarvoor betaalt u rente.

U krijgt niet zomaar een lening. Soms heeft een bank als voorwaarde dat u minstens €1.000,- per maand verdient. Maar soms hoeft u niets te verdienen en moet u bezittingen in onderpand geven. Betaalt u niet op tijd? Dan kan een leningverstrekker beslag leggen. Zij mogen uw huis, sieraden en andere bezittingen afnemen en verkopen, zodat u schuldenvrij bent.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *