Economie

Ontmoedigingseffect

Ontmoedigingseffect

Als de kans om een baan te vinden kleiner is, besluiten minder mensen werk te zoeken. Dit heet het ontmoedigingseffect. Anders gezegd is het effect van een lagere werkgelegenheid dat minder mensen zich op de arbeidsmarkt aanbieden. In het Engels wordt gesproken over ‘discouraged workers effect’.

Redenatie ontmoedigingseffect

Als het economisch slechter gaat, zijn er minder banen. Als er minder banen zijn, blijken minder mensen te solliciteren dan wanneer het economisch beter gaat. Conclusie: een lagere werkgelegenheid heeft een ‘ontmoedigend effect’ op mensen om zich aan te bieden op de arbeidsmarkt.

Voorbeeld ontmoedigingseffect

Rogier is sinds kort werkeloos. Doordat het niet goed gaat met het bedrijf waar hij als Marktanalist werkte, is hij ontslagen. Helaas gaat het niet alleen slecht met zijn voormalige werkgever, maar de hele economie zit in een dip. De kans dat Rogier op korte termijn een baan vindt, is dan ook erg klein. Hij besluit dan ook om niet te solliciteren. Hij verkoopt zijn huis en gaat een wereldreis maken. Als hij terug komt hoopt hij dat de economie weer is aangetrokken.

Het tegenovergestelde van ontmoedigingseffect is het aanzuigeffect.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *