Creditcards

Rentevrije periode

Rentevrije periode

Iedere creditcard heeft een rentevrije periode. Dat is het maximale aantal dagen om creditcarduitgaven terug te betalen. Daarna wordt rente over het openstaande bedrag in rekening gebracht.

ICS is de grootste creditcardleverancier van Nederland en rekent over al haar creditcards een rentevrije periode van 21 dagen. Bij American Express is dat 30 dagen. Qander, een andere Nederlandse leverancier, geeft 10 rentevrije dagen.

In één keer terugbetalen

Een voorbeeld. In juni geeft iemand €1.500,- uit. Op 1 juli ontvangt hij een overzicht over de afgelopen maand. Op dat moment beginnen de dagen te tellen. Stel dat de rentevrije periode 21 dagen is. Dan heeft hij tot en met 22 juli om terug te betalen.

Betaalt hij niet op tijd, dan wordt een boete in rekening gebracht. De boete ligt meestal rond de 2% over de openstaande schuld. Bij €1.500,- is dat €30,-. Dit bedrag staat op het eerstvolgende overzicht en maakt onderdeel uit van de totale creditcardschuld.

In termijnen terugbetalen

Sommige mensen kiezen bewust om hun uitgaven in termijnen terug te betalen. Dit heet gespreid betalen en moet apart worden aangevraagd. Dit is niet bij alle creditcards mogelijk. Bij American Express moet altijd binnen 30 dagen worden terugbetaald. Omdat betaling in termijnen niet mogelijk is, worden dit officieel charge cards genoemd.

Stel dat iemand op 21 augustus €2.000,- uitgeeft en in termijnen wil terugbetalen. Dan begint de rente op het moment van betaling te lopen. In dit geval op 21 augustus. Deze rente heet debetrente en ligt vaak rond de 14% op jaarbasis.

Op 1 september ontvangt de creditcardhouder een overzicht over de afgelopen maand. Uiteindelijk besluit hij om het volledige bedrag van €2.000,- binnen 21 dagen terug te betalen. De volledige rente wordt dan kwijtgescholden. Dus ook voor creditcards met gespreid betalen geldt een rentevrije periode als het bedrag volledig binnen de termijn wordt afgelost.

Stel dat de creditcardhouder binnen 10 dagen na ontvangst van het rekeningoverzicht €1.500,- terugbetaald. Dan blijft nog steeds €500,- openstaan. In dat geval wordt nog steeds rente gerekend over de €1.500,- voor de periode tussen 21 augustus (datum uitgave) tot 11 september (datum terugbetaling). De rentevrije periode geldt dus alleen maar als het volledige bedrag wordt terugbetaald.

Tot slot. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Iedere creditcardmaatschappij heeft zijn eigen voorwaarden. Daarnaast kunnen naast boete- of debetrente ook incassokosten in rekening worden gebracht als iemand langdurig niet betaalt.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *