Belasting

Toeristenbelasting

Toeristenbelasting

Toeristenbelasting, reisbelasting of verblijfsbelasting is een belasting die een gemeente oplegt aan mensen die in een plaats overnachten waar ze officieel niet wonen. Een toerist betaalt toeristenbelasting, omdat hij gebruik maakt van de voorzieningen van de gemeente. Doel van de belasting is om deze voorzieningen te kunnen bekostigen of te verbeteren. Hotels, pensions en campinghouders heffen de belasting en dragen deze af aan de gemeente. Toeristenbelasting is een indirecte belasting.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

3 thoughts on “Toeristenbelasting

 1. Walter schreef:

  Hallo!

  Ik heb ook een vraag. Is een kind van 2 jaar belastingplichtig en dus moet deze toeristenbelasting betalen?

  Ene hotel rekent njet, andere wel…. mijn gevoel zegt dat niet hoeft

 2. Bonno de Jong schreef:

  Beste meneer Bos,

  Ik vroeg me af waarom vaak in de gemeentelijke regelingen over toeristenbelasting deze als een directe belasting wordt aangemerkt onder artikel 2: belastbaar feit, terwijl vaak in artikel 3 lid 2 wordt aangegeven dat de belastingplichtige de belasting kan verhalen op degene ter zake van wiens verblijf de belasting verschuldigd is. U geeft ook al aan dat het een indirecte belasting is, maar betekent dat dan dat artikel 2 en 3 elkaar vaak tegenspreken in zo’n regeling?
  Op wikipedia wordt de directe belasting verbonden aan het feit dat deze via een aanslag wordt geheven en niet een aangifte, echter valt hier de loonbelasting ook onder ondanks dat deze via aangifte wordt geheven… Mij lijkt dat of sprake is van een directe belasting niet afhankelijk is van de wijze van heffing maar of de belastingdruk bij de belastingplichtige ligt of wordt doorberekend. Klopt het dus dat hier op wikipedia een fout in is gemaakt?
  Misschien dat u het antwoord weet. Het is verder niet erg belangrijk, ik was gewoon erg benieuwd.

  In ieder geval bedankt.

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Bonno,
   Bedankt voor je vraag. Waarschijnlijk is toeristenbelasting vanuit het perspectief van de gemeente een directe belasting. Een groot deel van de inkomsten ontvangt een gemeente namelijk uit het landelijke gemeentefonds. Dit is landelijk geheven belasting die via een verdeelsleutel aan de (op dit moment) 388 Nederlandse gemeenten ter beschikking wordt gesteld. Een aantal belastingen heft de gemeente zelf. Denk aan OZB, hondenbelasting en ook toeristenbelasting. Meest logische reden is dat de gemeente dit dus ziet als een belasting die ‘direct’ door hun wordt geheven.

   Dat heeft vervolgens niets te maken met de economische definitie van (in)directe belastingen, want toeristenbelasting is wel degelijk een indirecte belasting vanuit het perspectief van de consument/belastingbetaler. Een toerist betaalt namelijk aan een hotel en het hotel draagt af aan de overheid. Bij een directe belasting wordt direct aan de overheid afgedragen. Denk aan de jaarlijkse inkomstenbelasting die direct aan de Belastingdienst wordt afgedragen zonder tussenkomst van een andere partij.

   Ik ben bijna zeker van mijn uitleg, maar als je het helemaal zeker wilt weten zou je het een gemeente moeten vragen.
   Groeten,
   Scholto Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *