Economie

Welvaart

Welvaart

Welvaart betekent vaar je wel, dus “gaat het lekker met je”. Bij economen gaat het om geld en niet of je lekker in je vel zit en van je familie geniet. Zij kijken naar geld en vrije tijd. Als je veel verdient en op vakantie gaat ben je welvarend. De economische definitie van welvaart is: “de mate waarin behoeften met de beschikbare middelen kunnen worden bevredigd”. Simpel gezegd: “kun je kopen wat je wilt met het geld dat je verdient”.

Er is een verschil tussen welvaart en welzijn. Bij welzijn draait het om welbevinden, dus om goed voelen. Je hebt een goed leven door contact met je buren, een prettig leefklimaat en geestelijke gezondheid. Dit gaat niet over geld, een duur huis of carrière. Welzijn gaat over wat jou zonder geld gelukkig maakt. Natuurlijk ben je blij met loonsverhoging of promotie, maar daar draait het niet alleen om. Welvaart en welzijn gaan hand-in-hand voor een gelukkig leven.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *