Creditcards

Wisselkoersopslag

Wisselkoersopslag

Wisselkoers en opslag! Twee lastige termen. Toch is het niet zo moeilijk als u even doorleest. Wanneer u naar een ander land gaat waar niet in euro’s wordt betaald, wisselt u uw geld om naar een andere munteenheid. Bijvoorbeeld van euro’s naar Amerikaanse dollars. Of van euro’s naar Noorse kronen.

De ene munteenheid (ook wel valuta genoemd) is meer waard dan de andere. Een euro kost vandaag bijvoorbeeld 0,92 dollarcent en een Noorse kroon €1,37. Soms is een euro meer waard dan een dollar en minder waard dan de Japanse yen. Iedere dag, ieder uur en elke minuut verandert de waarde. Dit komt door vraag en aanbod. Net als bij een bloemkool, iPhone of nieuwe auto.

Soms is er veel bloemkool en kost het weinig. Soms is er weinig (door bijv. een slechte oogst) en kost het veel. Als veel mensen een Volkswagen willen, betaalt u meer. Is een Volkswagen minder populair, dan zal de waarde dalen. Zoals het met bloemkolen en auto’s gaat, werkt het ook met geld. Hoe meer mensen kronen, dollars of Turkse lira’s willen, hoe duurder een munteenheid ten opzichte van de euro wordt. Stijgen en dalen van de waarde van valuta ten opzichte van een andere munt wordt ook wel wisselkoers genoemd. Eén ding maakt het wat lastiger: de opslag! Lees verder voor uitleg en voorbeelden.

In dit artikel wordt uitgelegd wat wisselkoersopslag betekent, waar u rekening mee moet houden en hoe u het kunt berekenen. Ook worden voorbeelden gegeven van opslagen in verschillende munteenheden.

Definitie

Wisselkoersopslag (ook wel koersopslag) is het bedrag dat iemand betaalt voor het wisselen (omruilen) van de ene munteenheid naar de andere. De opslag is een percentage of eenmalig bedrag. Bijvoorbeeld €1,50 of 2,0% over het bedrag dat u wisselt.

Contant geld wisselen

Betaalt u in contanten, met een creditcard of pinpas binnen de eurozone? Dan betaalt u in euro’s. Omwisselen is niet nodig. Buiten eurolanden moet u met andere munten of briefjes betalen. Bijvoorbeeld in Zwitserse franks, Engelse ponden of Chinese yuans. Om briefgeld om te ruilen moet u naar een wisselkantoor. Dat kan een bank of GWK (grenswisselkantoor) zijn. Zij ruilen graag voor u om, maar dan moet u betalen. Er moet namelijk altijd voldoende geld uit een ander land (vreemde valuta) zijn en een medewerker die u helpt. Dat kost geld. De omwisselkosten heet opslag. Vandaar de naam wisselkoersopslag.

Wisselkoersopslag creditcard

Steeds vaker betalen Nederlanders met pinpassen en creditcards. Ook in het buitenland. Er was een tijd dat mensen altijd contant geld wisselden wanneer ze op vakantie gingen. Dat is niet meer nodig. Daarom zijn er steeds minder GWK’s. Tegenwoordig wisselt niet een bankmedewerker, maar een geautomatiseerd systeem van een bank of creditcardmaatschappij. Uw creditcard staat namelijk standaard ingesteld op euro’s. Als u in New York kleding koopt, moeten dollars naar euro’s worden omgerekend (wisselkoers van dat moment) en omgeruild (waarvoor een opslag geldt).

De opslag verschilt per creditcard en ligt (afhankelijk van het soort creditcard en creditcardmaatschappij) tussen de 1.50% en 2.50%. Koopt u iets in Shanghai voor €100,- en rekent uw creditcardaanbieder een opslag van 2.0%? Dan betaalt u eenmalig €2,- voor het omwisselen van Chinese yuan’s naar euro’s. Dit bedrag vindt u aan het einde van de maand terug op uw afschrift en wordt samen met uw creditcarduitgaven (automatisch) van uw bankrekening afgeschreven.

In onze vergelijker staat de actuele wisselkoersopslag vermeld. De hoogte van de opslag is vooral van belang voor mensen die frequent in het buitenland zijn. Toch kunnen tijdens een een vakantie de kosten nog steeds behoorlijk oplopen. Wilt u weten waar u nog meer op moet letten als u een creditcard aanschaft? Bekijk onze creditcard tips.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *