HomeHypotheekOnderhandse lening
 • Onderhandse lening

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening die iemand zonder tussenkomst van een bank met bijvoorbeeld familie of vrienden afsluit. Dit betekent dat  de geldgever (aanbieder) en de geldnemer (vrager) rechtstreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van het krediet. Hieronder vallen bijvoorbeeld de hoogte van de rente en de termijn waarbinnen de lening moet worden afgelost.

Wanneer een onderhandse lening?

Iemand die een eigen bedrijf wil beginnen en geen lening krijgt van de bank, kan misschien wel een onderhandse lening bij familie of bekenden afsluiten. Een ander voorbeeld is dat ouders in de toekomst van hun kinderen willen investeren door een studielening  of een lening bij de aankoop van een woning te geven.

Voordeel van een onderhandse lening is dat de voorwaarden vaak soepeler zijn dan bij een bank. Een startende ondernemer die bij zijn ouders aanklopt, mag er waarschijnlijk langer over doen om de lening terug te betalen dan bij een bank. Verder kan het een voordeel zijn dat bij onderhandse leningen geen controle plaats vindt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Onderhandse lening en rente

Je mag bij een onderhandse lening nooit een te lage rente afspreken. De rente moet marktconform zijn. Dit betekent dat de rente niet te veel af mag wijken van de gemiddelde rente die je bij een bank of andere kredietverstrekker betaalt. Bij een te lage rente ziet de Belastingdienst de onderhandse lening als een schenking en moet je schenkbelasting betalen. Hier vindt u een overzicht van de huidige rentestand van een groot aantal commerciële kredietverstrekkers.

Wanneer de lening wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van woning, wordt dit door de Belastingdienst gezien als hypotheekrente. Bij de belastingaangifte kan de betaalde rente onder het kopje hypotheekrenteaftrek worden opgevoerd als aftrekpost.

Voorbeeldcontract

Heeft u een onderhandse lening afgesloten en bent u op zoek naar een voorbeeldcontract? Een onderhandse overeenkomst kan ook mondeling worden gesloten. Een mondelinge overeenkomst is juridisch gezien ook een overeenkomst. Toch is het verstandig de gemaakte afspraken op papier te zetten om misverstanden te voorkomen. Wanneer ruzie ontstaat, hebben beide partijen weinig tot geen juridische bewijslast in handen.

In samenwerking met juridische uitgeverij Justitia Omnibus hebben wij een voorbeeldcontract opgesteld die u direct kunt downloaden. Dit voorbeeldcontract is speciaal bedoeld voor leningen aan uw kinderen, familie of vrienden. Voor een klein bedrag heeft u juridische zekerheid en bespaart u de kosten een financieel adviseur of fiscaal jurist uit.

 

2017-02-17T17:36:18+00:00 Categorie: Hypotheek|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O in het voortgezet onderwijs en consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Daarna werkte hij negen jaar bij de directie financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Sinds 2015 is hij eigenaar & uitgever van Finler Media.

10 Reacties

 1. Gerard Werkman 24 februari 2015 om 11:11- Antwoorden

  Bedankt voor het verhelderend artikel. Echter heb ik nog wel een vraag in de volgende situatie. Ik betaal de restschuld van mijn partner aan de notaris. Mijn partner betaalt mij per maand dit bedrag terug. Is een rente dan ook wettelijk verplicht?

  In afwachting van uw reactie.

  • Scholto Bos
   Scholto Bos 24 februari 2015 om 20:21- Antwoorden

   Beste Gerard, De Belastingdienst vindt dat je een marktconforme rente moet rekenen over een onderhandse lening, omdat er volgens de Belastingdienst anders sprake is van een schenking. Over een schenking moet je schenkbelasting betalen. Deze schenkbelasting is altijd hoger dan de rente over een onderhandse lening. Een renteloze onderhandse lening kan dus wel, maar de Belastingdienst ziet dat als een schenking en niet als een lening. In jouw geval kan dat dus nooit uit.

   Voor meer informatie adviseer ik je naar financieel expert te gaan. Bedankt voor je reactie.

 2. Jane de Groot 12 mei 2015 om 09:46- Antwoorden

  Wat ik graag zou willen weten is hoe je de marktconforme rente bepaald. De belastingdienst kan hiervoor geen enkele regel geven, en verwijst mij naar het regionale belastingkantoor waarbij het antwoord binnen 2 maanden zal komen. Dat is niet reëel als je bezig bent met de koop van een huis, dat kan niet 2 maanden uitgesteld worden.
  Ik kom tegen dat het 1,5 % mag afwijken van de nu gerekende rente op hypotheken, maar ik kom ook tegen dat het minimaal 6% moet zijn.
  Kunt u mij hier meer over vertellen?

  • Scholto Bos
   Scholto Bos 12 mei 2015 om 09:58- Antwoorden

   Beste Jane, die vraag krijgen wij vaker. Nog geen drie jaar geleden heb ik zelf een onderhandse lening gesloten. In overleg met de financieel adviseur en de notaris is er een rentebedrag van 6% vastgesteld. Op dat moment was de marktrente onder de 4%. Beiden gaven onafhankelijk van elkaar aan dat een rente hoger dan 6% niet wordt toegestaan bij de jaarlijkse hypotheekrenteaftrek. Ik heb hun advies overgenomen en tot dusver geen opmerkingen van de belastingdienst gehad.
   Wil je het zeker weten? Bel een notaris of een hypotheekadviseur van vereniging eigen huis. Financieel adviseurs van banken weten het vaak niet (onderhandse leningen is hun business niet).
   Groeten en succes met de aankoop.

 3. R.Bartels 5 december 2016 om 20:42- Antwoorden

  Is een onderhandse lening (koopwoning) een vermogensopbouw? Je leent toch geld, dan heb je toch schuld die je moet afbetalen?

  • Scholto Bos
   Scholto Bos 6 december 2016 om 22:01- Antwoorden

   Beste heer Bartels, als u degene bent die de lening verstrekt, dan stelt u een deel van uw vermogen ter beschikking. Het geld dat u heeft uitgeleend valt daarom onder uw vermogen in Box 3. Voor degene die van u leent geldt de onderhandse lening vanzelfsprekend niet als vermogen, maar als schuld. Is dit zo helder?

 4. Mar 16 februari 2017 om 20:08- Antwoorden

  Diegene die de onderhandse lening heeft verstrekt, moet die belasting betalen over de ontvangen rente?

  • Scholto Bos
   Scholto Bos 17 februari 2017 om 17:37- Antwoorden

   Beste Mar,
   Het antwoord is simpel. U hoeft over de ontvangen rente niet apart belasting te betalen en die hoeft u dus ook niet in uw aangifte te vermelden.
   MvG,
   Scholto Bos

 5. Cees 13 maart 2017 om 07:48- Antwoorden

  U schrijft als er te lage rente berekent wordt ziet de belastingdienst dit als een schenking en geen lening. Ziet de belastingdienst dan het hele bedrag van de lening als schenking of slechts het deel van de te weinig berekende rente?

  • Scholto Bos
   Scholto Bos 13 maart 2017 om 09:54- Antwoorden

   Beste Cees, altijd het gehele bedrag. Anders zouden veel mensen een lage rente meenemen als ingecalculeerd risico. MvG, Scholto Bos

Laat een reactie achter