Achtergestelde Lening

27,50

Een achtergestelde lening voor startende ondernemers staat bekend als de Tante Agaath Regeling. Dit is de “rijke” tante (oom, moeder, opa etc.) die geld aan een familielid leent voor het opstarten van een bedrijf.

Omschrijving

Wil je binnen je familie een lening verstrekken? En is die als startkapitaal voor een nieuw bedrijf bedoeld? Met dit contract ben jij de Tante Agaath en leg je de afspraken officieel vast. Lees verder voor uitleg.

Wat is een achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is voor zakelijk gebruik. Een startende ondernemer krijgt een lening van een oma, vader of tante. Achtergesteld betekent dat bij faillissement de ‘gewone’ schuldeisers voorrang hebben op het familielid dat de achtergestelde lening heeft verstrekt. Een curator stelt vast wie als eerste in aanmerking komt voor terugbetaling. Degene die achteraan in de rij staat loopt het grootste risico zijn geld niet terug te krijgen. De standaard volgorde van betaling is:

  1. debiteuren en ‘gewone’ schuldeisers
  2. achtergestelde schuldeisers
  3. aandeelhouders

Commerciële geldschieters willen graag een achtergesteld zakelijk krediet geven, omdat zij dan een hogere rente kunnen vragen. Daar staat tegenover dat het risico hoog is. Daarom wordt vaak over venture capital (durfkapitaal) gesproken. Dit geldt ook voor een zakelijke familielening.

Tot 2011 (met een overgangsregeling tot 2019) was een investering aan familie fiscaal aftrekbaar. Deze regeling bestaat niet meer. Toch blijft lenen binnen de familiekring populair. Met dit contract leg je die afspraken vast. Hierin is een zo hoog mogelijke rente niet van belang, maar wel een helpende hand aan een kind of kleinkind. Vertrouwen speelt een belangrijker rol dan financieel gewin.

Waarom een Tante Agaath lening?

Start-ups hebben vaak een geldschieter nodig. Dit kan via crowdfunding of een grote investeerder, maar ook met hulp van familie die op zijn plat Haags ‘leggende gelden‘ hebben. Banken geven meestal geen lening aan een nieuw bedrijf. Het risico en de kans op mislukking zijn in de beginfase te groot. Ook al is het product vernieuwend en het bedrijfsplan goed onderbouwd.

De oorsprong van de achtergestelde lening is om de financiële start van een bedrijf iets simpeler te maken. De kredietnemer (dochter, neef of kleinkind) is een natuurlijk persoon en startend ondernemer. De kredietgever (grootouder, ouder of oomzegger) tekent bij het kruisje en is zich bewust van het risico. Als het mis gaat is de kans op terugbetaling klein, maar niet minder waard.

Een Tante Agaath leent niet om er rijker van te worden, maar om in de droom van een nieuwe generatie te investeren. Sommigen zien het als voorschot op de erfenis. Anderen zien het als het genieten van de grote plannen van jonge mensen die ze een warm hart toedragen. Uit levenservaring weten ze dat een plan ook kan mislukken.

Voor een achtergestelde lening hoef je niet naar de notaris. Als jullie allebei ondertekenen hebben je een rechtsgeldig document. Je kunt overwegen om er een converteerbare lening van te maken, zodat je de schuld in aandelen om kunt zetten. Ook al heb je daar bij faillissement niets aan.

Specificaties

Naam

Overeenkomst achtergestelde zakelijke geldlening.docx

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Aantal

4 pagina's

Thema

Financiën

Reviews

Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Achtergestelde Lening” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...