Wat is een agentuurovereenkomst?
Vertegenwoordigers werken vaak op basis van een agentuurovereenkomst. Zij werken voor een bedrijf zonder er in dienst te zijn. Per verkocht product wordt een provisie (ook wel commissie) uitbetaald. In dit model wordt een verkoper de agent en een leverancier de principaal genoemd.
Agenten hebben geen vast inkomen of arbeidscontract. De principaal keert alleen provisie uit op basis van een verkocht product of dienst. Belangrijk om te weten is dat een agent geen producten inkoopt. Hij bemiddelt alleen bij de totstandkoming van een verkoop. Het uiteindelijke contract wordt gesloten tussen de principaal en een klant. Agenten werken vaak voor meer dan één principaal. Denk bijv. aan een bemiddelaar die voor verschillende energieleveranciers werkt.
Wederzijdse voordelen
Anders dan bij een distributieovereenkomst loopt een agent geen risico om met onverkochte voorraad te blijven zitten. Bij een agentuurovereenkomst bemiddelt de agent alleen bij de totstandkoming van een overeenkomst tussen principaal en klant. Er is dus geen sprake van wederverkoop. De agent handelt onder eigen naam en voor eigen rekening en risico. Er is ook geen sprake van ondergeschiktheid aan de principaal.
De handelsagent ontvangt een percentage van het factuurbedrag als de overeenkomst daadwerkelijk is gesloten. Als er geen producten of diensten worden verkocht, dan hoeft de principaal de agent niet te betalen. Voor een leverancier is dit een relatief eenvoudige manier om meer omzet te creëren zonder iemand in dienst te hoeven nemen.
Goodwillvergoeding
Bij opzegging krijgt een vertegenwoordiger vaak een goodwillvergoeding. Dit recht op schadevergoeding is maximaal de jaarlijkse uitkering die een agent over de afgelopen vijf jaar gemiddeld heeft ontvangen.
Het recht op goodwill krijgt een agent over de nieuwe klanten die hij/zij heeft aangebracht of de relatie met bestaande klanten heeft uitgebreid. Er moet dus worden aangetoond dat de agent een zekere mate aan goodwill heeft gecreëerd. Redelijkheid en billijkheid zijn van belang. De duur van de agentuurovereenkomst en de reden van opzegging worden meegewogen.
Beëindiging
De opzegtermijn hangt af van de looptijd. Dit is een wettelijke termijn. Die staat in art. 428-448 Burgerlijk Wetboek. Is een agentuurovereenkomst voor onbepaalde tijd aangegaan of voor een bepaalde duur met het recht op tussentijdse opzegging? Dan gelden onderstaande termijnen.
Als de overeenkomst korter dan drie jaar heeft geduurd geldt een termijn van 4 maanden. Bij drie tot zes jaar is de opzegtermijn 5 maanden. Bij meer dan zes jaar geldt een termijn van 6 maanden. Je hebt een brief nodig om op te zeggen. De officiële opzegbrief vind je hier.
Valentijn –
Goed uitgewerkt voorbeeldcontract. Downloaden en invullen wijst zich vanzelf. Bedankt.