Consignatieovereenkomst

(5 reviews)

34,50

Een consignatieovereenkomst is voor de verkoop van producten door een winkel, loods of galerie waarbij de maker eigenaar van de goederen blijft. Je gebruikt dit model om afspraken te maken over de vergoeding (percentage van de verkoopprijs). Dit wordt ook wel provisie genoemd.

Consignatie betekent in bewaring nemen met als doel om te verkopen. De consignatienemer is de winkel en de consignatiegever is degene die de producten verkoopt. De winkel is in dit geval tussenpersoon. Dit kan ook een webshop zijn die de opslag en verkoop verzorgt. Dit uitgebreide contract is verkrijgbaar in het Nederlands of als Engelse vertaling (door beëdigd vertaler).

Omschrijving

De consignatieovereenkomst is vooral bekend van galeries die schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars verkopen. De galeriehouder koopt de werken niet, maar is alleen tussenpersoon. Namens de kunstenaar wordt een koop met de klant gesloten en een percentage van de verkoopprijs ingehouden.

Winkels en webshops met zelfgemaakte artikelen, zoals handmade kleding, sieraden of meubels gebruiken dit contract ook vaak. Een ander voorbeeld zijn winkels die streekproducten verkopen, zoals lokaal geproduceerde wijn, honing en andere regionale lekkernij.

In consignatie geven

Wij hebben aan onze klanten gevraagd waar ze de consignatieovereenkomst voor gebruiken. De laatste jaren neemt antiek in populariteit af, terwijl de verkoop van DIY (do-it-yourself) en lp’s, cd’s en andere bijzondere geluidsdragers sinds 2020 toeneemt.

Dit modelcontract (door ervaren juristen) kun je o.a. gebruiken voor:

 • Kunst
 • Antiek
 • Aardewerk
 • Schilderijen
 • Sieraden en horloges
 • Verzamelobjecten
 • Meubels en armaturen
 • Boeken en geschriften
 • Gegevensdragers (platen, cd’s etc.)
 • Kleding, tassen etc. (incl. DIY)
 • Curiosa en brocante
 • Streekproducten

De laatste jaren kopen vooral online platforms dit model. Er is steeds meer vraag naar exclusieve handgemaakte artikelen die niet alleen via Instagram, Etsy of Marktplaats worden verkocht, maar ook op een fysieke locatie te koop zijn. Winkeliers met een eigen verkooppunt willen daarom een consignatieovereenkomst met hun lokale leveranciers.

Wat is consignatie

Consignatie betekent ‘in bewaring nemen‘. Er is sprake van consignatie, omdat de producten in de winkel of opslag van de verkoper verblijven. Dit lijkt op bewaarneming met als groot verschil dat het doel is om de producten te verkopen. Een andere mogelijkheid is dropshipping.

Met een consignatieovereenkomst krijgt een verkoper het recht om producten voor een bepaalde periode te verkopen. Juristen noemen dit een overeenkomst van consignatie met verkooprecht. Goederen die onverkocht blijven gaan terug naar de aanbieder. Het voordeel voor de verkoper is dat die niet met onverkochte voorraad blijft zitten.

Samenvatting

Deze consignatieovereenkomst bevat afspraken over:

 • Provisie;
 • Uitbetaling;
 • Duur;
 • Verzekeringen;
 • Op zicht geven;
 • Exclusiviteit;
 • Hang- en/of stavergoeding;
 • Consignatielijst (bijlage).

Vul je persoonlijke gegevens en die van de consignatiegever in. Verder stel je een consignatielijst op die je als bijlage toevoegt. Dit is een overzicht van producten, prijzen en omschrijvingen die je eventueel aanvult met foto’s. De provisie per verkoop kan een percentage of een vast bedrag per verkoop zijn. De verkoper mag alleen korting geven als de aanbieder daar schriftelijk of per e-mail toestemming voor geeft.

Sommige verkopers brengen, naast een provisie, ook een vaste vergoeding in rekening. Dit wordt hang- en of stavergoeding genoemd. Hobby- en kledingwinkels spreken ook wel over plankgeld. Kosten kunnen variëren. Je spreekt bijvoorbeeld een hoger bedrag af als producten op ooghoogte in de schappen worden gelegd. Je kunt producten ook aanprijzen in een display waar klanten regelmatig langslopen. Zo’n aanvullende vergoeding hoeft natuurlijk niet en kun je uit de consignatieovereenkomst verwijderen.

Specificaties

Naam

Consignatieovereenkomst.docx

Thema

Financiën

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Aantal

5 pagina's

Onderwerp

Samenwerking

Reviews

5 reviews voor Consignatieovereenkomst

 1. Stephanie

  Ik heb deze overeenkomst gekocht voor de start van m’n nieuwe onderneming en ik kan deze iedereen echt aanraden. Het is heel eenvoudig en begrijpelijk uitgelegd en alles is aanwezig wat een goede overeenkomst hoort te hebben. Heel tevreden en het heeft me enorm geholpen bij m’n verdere opstart en verdere opbouw.

 2. Valerie B.

  De overeenkomst was helder geformuleerd (in normale taal), volledig en heel fijn met duidelijke te maken keuzes. Echt top.

 3. Ole

  Ik heb een consignatieovereenkomst besteld. Ik ben meer dan tevreden over de inhoud daarvan. De overeenkomst is professioneel en voldoet aan mijn verwachtingen.

 4. Antique Nomad

  De velden die je in moet vullen worden helder aangegeven. In de kaders tussen de teksten krijg je een begrijpelijke uitleg. Kortom: de jurist heeft zich verdiept in wat ik nodig had. Complimenten.

 5. M.R.

  Super uitgebreid. Hoopte dat er ook een consignatielijst bij zat als toegift. Tip voor toekomstige klanten?

  • Scholto Bos

   Bedankt voor de tip! Hebben we vandaag direct gedaan. Ik heb je zojuist de laatste versie van het contract gemaild.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...