Leningsovereenkomst tussen BV’s (Intercompany Lening)

(2 reviews)

27,50

Wil je een lening tussen holding en werkmaatschappij of tussen twee dochterondernemingen? De officiële term hiervoor is Intercompany Lening. De Belastingdienst eist dat geldstromen tussen bv’s worden vastgelegd. Met deze leningsovereenkomst tussen bv’s voldoe je aan die verplichting.

Je maakt afspraken over het leenbedrag, de rente en aflossing. Met dit modelcontract is boetevrij tussentijds aflossen ook mogelijk. Daarnaast zijn er voorwaarden voor directe opeisbaarheid opgenomen. Kortom, dit compacte en duidelijk geschreven intercompany contract bevat alle mogelijke bepalingen. Eventueel kun je nog een akte van verpanding als bijlage toevoegen.

Omschrijving

Een overeenkomst van geldlening tussen besloten vennootschappen wordt ook wel een intercompany lening genoemd. Een dochtermaatschappij leent bijvoorbeeld van de holding of andersom, maar een lening tussen twee werk-bv’s is natuurlijk ook mogelijk. In dit intercompany contract vul je zelf de hoofdsom, aflossingsvoorwaarden en het rentepercentage in.

Houd er rekening mee dat je een zakelijke rente afspreekt. Dat is een rente die een bank of andere kredietverstrekker ook in rekening zou brengen. De hoogte hangt af van het financieringsdoel, de looptijd en de hoogte van het bedrag. Steek er dus even tijd in om uit te zoeken wat een bank voor een soortgelijke zakelijke lening vraagt. Er bestaat helaas geen snel antwoord en de Belastingdienst heeft geen standaard rentetabel.

Dit intercompany contract bevat afspraken over:

 • leenbedrag;
 • rentepercentage;
 • aflossingstermijn;
 • boetevrije voortijdige aflossing;
 • directe opeisbaarheid in bepaalde gevallen.

Intercompany leningen komen vaker wel dan niet voor. Om te voorkomen dat er geen overzicht meer is in de vorderingen tussen bv’s, ben je bij wet verplicht deze schriftelijk vast te leggen. De fiscus onderscheidt twee soorten contracten. De eerste is de rekening-courant overeenkomst die alleen is bedoeld voor het onderling voorschieten en verrekenen van kleine bedragen. De tweede is de leningsovereenkomst tussen bv’s die bedoeld is voor langlopende financiering. In beide gevallen ben je verplicht een schriftelijke overeenkomst met marktconforme voorwaarden op te stellen. Dat voelt vaak vreemd, omdat je eigenlijk een contact met “jezelf” sluit.

Houd er rekening mee dat het contract alleen kan worden ondertekend door de daartoe bevoegde personen. Vergeet ook niet om een melding van de lening op te nemen in de notulen van de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Door een ordentelijke vastlegging heb je bewijsrechtelijk voordeel bij een geschil met de Belastingdienst of, bij faillissement, met de curator. Als er geen leningsovereenkomst tussen bv’s aanwezig is, is het lastig te bewijzen of er sprake is van een intercompany lening. Hierdoor loop je de kans dat het geldbedrag in de failliete boedel verdwijnt. Vaak willen boekhouders dan ook dat contracten van hun klanten op orde zijn. Als in jouw organisatie momenteel nog contracten ontbreken, is het verstandig deze alsnog op te stellen. Beter voorkomen dan genezen.

Specificaties

Naam

Intercompany Lening.docx

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Gebruik

Besloten vennootschap

Aantal

3 pagina's

Thema

Financiën

Reviews

2 reviews voor Leningsovereenkomst tussen BV’s (Intercompany Lening)

 1. HtK

  Bij Belastingcontrole bleek mijn boekhouding op orde, maar ik had vrijwel geen tijd besteed aan de contracten binnen mijn groepsvenootschap. Ik kreeg het advies deze op orde te brengen.

  Het was een dagje werk, maar toen had ik weer een goed overzicht van alle afspraken binnen mij bv. De modellen voor intercompany financiering boden mij een prima basis. Dank.

 2. Hannes62

  Helder en eenvoudig in te vullen.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...