Overeenkomst Kwijtschelding Schuld

(2 reviews)

6,00

Wil je een schuld kwijtschelden aan familievrienden of bekenden? Door dit voorbeeld van een Overeenkomst Kwijtschelding Schuld te downloaden zet je een lening om in een gift. Zo voorkom je misverstanden en heb je een fiscaal bewijs als de belastingdienst daar om vraagt.

De kwijtscheldingsovereenkomst is rechtsgeldig na ondertekening door beide partijen. Let op: de fiscus ziet het kwijtschelden van een schuld tussen particulieren als schenking. Dit betekent dat je boven een bepaald bedrag schenkbelasting betaalt. Bekijk de schenktarieven 2021.

Omschrijving

1. Hoe werkt het?

Zorg dat alle gemarkeerde onderdelen worden ingevuld of gewijzigd. Controleer en print het document. Zowel de lener als uitlener moeten de Overeenkomst Kwijtschelding Schuld in tweevoud ondertekenen.

Vul de volgende openstaande persoonlijke gegevens in:

  • gegevens schuldeiser en schuldenaar
  • verwijzing naar de oorspronkelijke lening
  • bedrag dat wordt kwijtgescholden

Het is mogelijk om een deel van de lening of de gehele lening kwijt te schelden. Je hoeft de kwijtscheldingsovereenkomst maar één keer te downloaden en je mag hem onbeperkt gebruiken.

Tot slot bevat dit document bepalingen over de uitsluiting van gemeenschap van goederen en verrekening met een eventuele echtgenoot. Als dit niet op jullie situatie van toepassing is kun je deze passage gerust verwijderen of bij twijfel gewoon laten staan.

2. Wanneer Kwijtschelding Schuld

Dit contract is geschikt voor het kwijtschelden van een lening tussen twee particulieren. Bijvoorbeeld een leningsovereenkomst tussen ouder en kind of twee vrienden. Je kunt de complete schuld kwijtschelden of een deel ervan. De reden maakt niet uit en hoef je niet in te vullen.

Meestal wordt de kwijtscheldingsovereenkomst gebruikt om belastingvrij te kunnen schenken aan je kinderen. Je leent in eerste instantie een geldbedrag uit aan je kind en kiest er voor om elk jaar een deel van het bedrag kwijt te schelden ter hoogte van de fiscale schenkingsvrijstelling.

Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om iemand op deze manier te helpen als die in een financiële noodsituatie zit of als je gewoon besluit dat je de geldlening niet meer terug hoeft te hebben. In alle gevallen moet je aan de fiscus kunnen bewijzen dat je bent overgegaan tot Kwijtschelding Schuld. Met dit contract voldoe je aan die verplichting.

Let op: als je een schuld aan je bv wilt kwijtschelden kun je dit contract niet gebruiken, maar heb je een Kwijtschelding Vordering nodig.

3. Belastingdienst

Tot het moment van de Kwijtschelding Schuld behoort het uitgeleende bedrag tot het vermogen van de schuldeiser (uitlener). Dit bedrag wordt dus ieder jaar opgeteld bij het vermogen in Box 3 en daarover is de schuldeiser belastingplichting voor de vermogensbelasting. Op de datum dat de schuld wordt kwijtgescholden, is hij dit vermogen kwijt.

De lener is op het moment van kwijtschelding geen schuldenaar meer en officieel belastingplichtig voor zowel de vermogensbelasting (indien niet uitgegeven) en de schenkbelasting (indien boven het fiscaal vrijgestelde bedrag). Het hangt van de relatie tussen de schuldeiser en schuldenaar af hoe hoog de schenkbelasting is. Tussen een ouder en kind is het percentage lager dan tussen een grootouder en kleinkind. Bekijk daarom altijd de schenkingsvrijstellingen via de link hierboven.

De heffing van schenkbelasting zal alleen niet plaatsvinden als de lener niet in staat was om zijn schulden te betalen. Hierbij wordt gekeken naar het moment waarop de schenking plaatsvindt.

4. Verjaring

Als een schuldeiser en schuldenaar beiden 5 jaar niets van zich laten horen is een lening volgens de wet verjaard. Voorwaarde is dat er van beide kanten geen communicatie en geldstorting is geweest. Vanaf dat moment kan de schuldeiser officieel geen aanspraak meer maken op zijn geld. Maar….dit hangt wel af van wat er in de overeenkomst staat!

Als in het contract jaarlijkse terugbetalingen zijn afgesproken, start de verjaringstermijn op de dag dat de betaling had plaats moeten vinden. Vaak staat in de overeenkomst dat de schuld pas hoeft te worden terugbetaald als de lener over voldoende geld beschikt. Consequentie van deze afspraak is dat de schuld nooit verjaart. De dag dat de lener toch gaat betalen, kan namelijk altijd komen.

In theorie kan een lening verjaren, maar in de praktijk gebeurt dit eigenlijk niet. Om gedoe en discussie binnen de familie en met de fiscus te voorkomen is daarom het meest verstandig om een Kwijtschelding Schuld op te stellen. Dit maakt het binnen de familie ook allemaal een stuk simpeler bij verdeling van de erfenis na overlijden van de uitlener.

Specificaties

Naam

Kwijtschelding Schuld.docx

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Aantal

2 pagina's

Thema

Financiën

Reviews

2 reviews voor Overeenkomst Kwijtschelding Schuld

  1. Jori

    Hier was ik naar op zoek. Bedankt voor de uitleg. Contract is kort maar helder.

  2. Lea van D.

    Geen ellenlange teksten met onbegrijpelijk taalgebruik, maar gewoon precies het document dat ik zocht. Na afrekenen krijg je direct de downloadlink en een bevestiging in je mail.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...