Leerlingen die tijdens hun opleiding werkervaring opdoen, krijgen meestal een leerovereenkomst (ook wel leerarbeidsovereenkomst). Hiermee geef je iemand een tijdelijk dienstverband met als doel praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd de mbo-opleiding af te ronden. Dit model wordt gebruikt voor leerlingen van aoc’s, roc’s en vakscholen. De verhouding is meestal 1 dag per week naar school en 4 dagen per week naar de leerwerkplek.
Dit is een tijdelijk contract tussen werkgever (het leerbedrijf) en werknemer (de leerling) met daarin afspraken over:
- Beschrijving dienstverband;
- Werkzaamheden;
- Proeftijd;
- Duur;
- Tussentijdse opzegging;
- Salaris;
- Vakantiedagen.
In het voorbeeld staan ook afspraken over Arbo, gebruik van bedrijfssoftware en de opslag van persoonsgegevens in de bedrijfsadministratie. De leerovereenkomst vervalt automatisch op de dag dat het examen is afgerond. Het dienstverband kan ook tussentijds worden beëindigd als de leerling aantoonbaar ongeschikt is voor de functie waartoe die wordt opgeleid. Hierover dient dan wel vooraf overleg te plaats te vinden met de opleidingscoördinator.
Voor veel werkgevers zijn leerarbeidsplaatsen bij uitstek de manier om nieuw talent aan te trekken. Grote, maar ook kleinere bedrijven melden zich dan vaak aan als erkend leerbedrijf. Op die manier kunnen zij in vroeg stadium nieuwe werknemers voor zich winnen. De beste leerlingen krijgen na afronding van de praktijkopleiding meestal eerst een tijdelijke arbeidsovereenkomst aangeboden.
Inez –
Alles wat je van een complete leerarbeidsovereenkomst mag verwachten staat erin. Bedankt.