Overeenkomst van geldlening tussen de directeur/aandeelhouder en de BV (Intercompany). In dit contract leent de BV geld aan de DGA. Bevat bepalingen over rente en aflossing. Je moet zelf zaken als hoofdsom, aflossingstermijnen en de hoogte van de rente opnemen.
Bevat afspraken over:
– aflossing in termijnen
– voortijdige aflossing boetevrij mogelijk
– verplichting voor leningnemer om bij vervreemding of bezwaring van zijn onroerende goederen schriftelijke toestemming te vragen
– leninggever kan hypothecaire zekerheidstelling aan leningnemer vragen
– directe opeisbaarheid in het geval van verzuim, faillissement, surseance van betaling en beslag
Indien een directeur groot aandeelhouder een lening afsluit bij zijn BV is het van belang dat hier een zakelijke overeenkomst aan te grondslag ligt. De fiscus vindt het niet goed als de BV een voordeel laat liggen om zaken te doen met de eigen aandeelhouder. Deze overeenkomst voorziet daarin. Leningen waarbij de bank niet betrokken is heten in het juridisch jargon een onderhandse lening.
Sinds 2013 heeft De Belastingdienst de regels aangescherpt om te beoordelen of er sprake is van een zakelijke verhouding tussen de BV en de DGA. Van groot belang is of er voldoende zekerheid gesteld is. De Belastingdienst kan een hypothecaire lening vereisen. Ook de keuze voor de rente is fiscaal gestuurd. Je kan een relatief hoge of juist lage rente overeenkomen. Je kan de rente vast zetten of juist koppelen aan bestaande rentetarieven. Laat je hierover adviseren door een fiscalist.
Reviews
Er zijn nog geen beoordelingen.