Leningsovereenkomst DGA-BV

(1 review)

27,50

In dit Model Leningsovereenkomst DGA-BV leent een directeur-grootaandeelhouder geld aan zijn/haar eigen besloten vennootschap. Dit soort leningen komen vaak voor, omdat banken terughoudend zijn in hun financiering. Stel dit altijd op schrift om bij de Belastingdienst te kunnen verantwoorden.

Je kunt een relatief hoge of juist lage rente overeenkomen. Deze afspraken moeten ook acceptabel zijn voor andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan een bank of investeerder die geld leent aan jouw BV.

Omschrijving

Als een DGA een lening afsluit bij zijn bv is het van belang dat hier een zakelijke overeenkomst aan te grondslag ligt. De fiscus vindt het niet goed als de bv een voordeel laat liggen om zaken te doen met de eigen aandeelhouder. Deze Leningsovereenkomst DGA-BV voorziet daarin. Leningen waarbij de bank niet betrokken is heten in het juridisch jargon een onderhandse lening. Sinds 2013 heeft de Belastingdienst de regels aangescherpt om te beoordelen of er sprake is van een zakelijke verhouding tussen de BV en de DGA.

Het is van groot belang of er voldoende zekerheid gesteld is. De Belastingdienst kan een hypothecaire lening vereisen. Ook de keuze voor de rente is fiscaal gestuurd. Je kan een relatief hoge of juist lage rente overeenkomen. De rente kan worden vastgezet of juist gekoppeld aan bestaande rentetarieven. Laat je hierover adviseren door een fiscalist.

Bevat afspraken over:

  • Aflossing
  • Boetevrije vroegtijdige aflossing (optioneel);
  • Verplichting om bij vervreemding of bezwaring van onroerende goederen schriftelijke toestemming te vragen;
  • Directe opeisbaarheid in het geval van verzuim, faillissement, surseance van betaling en beslag.

Specificaties

Naam

Leningsovereenkomst DGA-BV.docx

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Gebruik

Besloten vennootschap

Aantal

3 pagina's

Thema

Financiën

Reviews

1 review voor Leningsovereenkomst DGA-BV

  1. A. Robroek, Harlingen

    Een nette, leesbare en dus bruikbare overeenkomst. Binnen een seconde in m’n mailbox dus gelijk ingevuld. Bedankt!

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...