Leningsovereenkomst

(12 reviews)

17,50

Wil je geld lenen van of uitlenen aan je kinderen, vrienden of familie? Download dit modelcontract en bespaar de kosten van een financieel adviseur of jurist.

Hiermee heb je de zekerheid van een actueel en eenvoudig in vullen rechtsgeldige leningsovereenkomst. Een voorbeeld van een aflossingstabel is als bijlage toegevoegd.

Omschrijving

Voor wie is deze leningsovereenkomst?

Deze leningsovereenkomst kan worden gebruikt voor een onderhandse lening tussen twee personen, zoals tussen een ouder en een kind of tussen twee vrienden of familieleden. Het is ook mogelijk om de overeenkomst te gebruiken als voorbeeld voor een lening tussen een bedrijf en een persoon.

Leningen waarbij de bank niet betrokken is, worden in de volksmond vaak onderhandse leningen genoemd. In het juridisch jargon wordt meestal gesproken van een overeenkomst van geldlening.

Wat staat in deze overeenkomst?

Deze onderhandse leningsovereenkomst bevat afspraken over de:

 • Hoofdsom
 • Rente en Aflossing
 • Duur
 • Betaling
 • Opeisbaarheid
 • Oversluiten
 • Boete en afsluitprovisie (optioneel)

Hoewel je hoopt dat het niet nodig is, wordt in deze leningsovereenkomst ook geregeld wat er gebeurt als er niet wordt afgelost. Deze overeenkomst bevat ook clausules over vervroegde aflossing of overlijden. Zo is de lening direct opeisbaar bij surseance van betaling over overlijden van de geldnemer.

Een rechtsgeldige leningsovereenkomst

Om de lening rechtsgeldig te maken moeten beide partijen ondertekenen. Bij de handtekening staat de naam van de ondertekenaar, de plaats en datum van ondertekening. Doe dit in tweevoud, zodat zowel de leningverstrekker als ontvanger een getekend exemplaar krijgen. Het is trouwens zeer gebruikelijk om het geld pas over te maken als de handtekeningen zijn gezet.

Voor een rechtsgeldige leningsovereenkomst hoef je absoluut niet naar een notaris. Dat is een hardnekkig misverstand. Het kan wel en heeft als voordeel dat afspraken door een onafhankelijke derde zijn opgesteld. Bij het niet nakomen van de verplichtingen kan met een notariële akte vaak direct beslag worden gelegd zonder tussenkomst van een rechter. Of je dus wel of niet naar een notaris wilt, hangt af van de betrouwbaarheid van de wederpartij en de hoogte van het leenbedrag. Het nadeel is dat je voor een notariële akte al snel €350,- betaalt voor een standaardcontract.

Voor wie is deze overeenkomst niet geschikt?

Deze overeenkomst is niet bedoeld voor een lening tussen een werkgever en werknemer, omdat met werknemers o.a. afspraken moeten worden gemaakt over verrekening met hun loon en consequenties bij beëindiging van het dienstverband. Hiervoor sluit je een personeelslening af.

Verder hebben wij aparte modelcontracten voor zakelijke leningen tussen twee bv’s, een DGA en zijn bv of van een bv aan de DGA. Bekijk het volledige overzicht van zakelijke leencontracten.

Wat moet je zelf invullen?

Je moet zelf de volgende gegevens invullen:

 1. Namen
 2. Bedrag
 3. Aflossingstermijn
 4. Rente

Het bedrag dat wordt geleend moet duidelijk zijn omschreven. Ook zijn de periode waarover het geld geleend wordt, (eventuele) terugbetaling in termijnen en natuurlijk de hoogte van de rente van belang. In deze leningsovereenkomst wordt het bedrag, rente, aflossing en eventuele extra aflossingen vastgelegd.

Wil je dat de lening fiscaal het karakter heeft van een hypotheeklening, ook wel een familiehypotheek? Dan dien je ook een zogeheten positieve-negatieve hypotheekverklaring op te nemen. Hiermee verstrek je een onderhandse hypothecaire lening.

Rente en Belastingdienst

Ouders vragen liever geen rente aan hun kinderen. En ook bij leningen aan vrienden voelt het vreemd om een rentepercentage af te spreken. Natuurlijk kun je een lage rente of zelfs een renteloze lening verstrekken, maar de Belastingdienst ziet dit dan als een schenking. De kans is dan erg groot dat er schenkbelasting wordt geïnd bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Bij een leningsovereenkomst die direct opeisbaar is geldt als vuistregel een rentepercentage van tenminste 6% per jaar. Bij een niet-direct opeisbare lening moet de rente marktconform zijn. Dat wil zeggen dat die gemiddeld net zo hoog is als een commerciële kredietverstrekker zou vragen. Tot slot, gebruik je de lening voor aankoop of onderhoud van een woning? Dan kom je in aanmerking voor renteaftrek in Box 1. Voor ander gebruik en vanaf een leenbedrag van €3.000,- is mindering op vermogensbelasting in Box 3 mogelijk. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een boekhouder of jurist.

Specificaties

Naam

Leningsovereenkomst.docx

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Aantal

4 pagina's

Thema

Financiën

Reviews

12 reviews voor Leningsovereenkomst

 1. Jurgen d.

  Ik had een overeenkomst nodig voor een lening die ik verstrekte en kwam hier op de site terecht. Echt super makkelijk en snel een goed contract.

 2. Myra Nijboer

  goed en snel. Ik begrijp alleen niet wat ik in moet vullen onder ‘uiterste opnamedatum’. Wat betekent dat?

  • Scholto Bos

   Na ondertekening wil iemand vaak nog dezelfde dag het bedrag op zijn rekening. Niet iedereen wil dat. Soms wil iemand de lening pas over 30 dagen, 26 weken over 12 maanden. De rente die je nu afspreekt is over een jaar alweer anders.

   Met de opnamedatum wordt dus eigenlijk de einddatum bedoeld dat de afspraken gelden. Als iemand na die datum het geld op wil nemen, moet een nieuwe leningsovereenkomst worden opgesteld met een andere rente en voorwaarden. Je kunt die tekst dus ook lezen als ‘maximale overmaakdatum’.

   Helder zo? Je kunt ons mailen op support@finler.nl of whatappen op 06-12427251.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...