Resultaat 1–36 van de 51 resultaten

Koopovereenkomst Aandelen BV

32,50

Wil je jouw aandelen in een besloten vennootschap verkopen? Met de Koopovereenkomst Aandelen doe je een aandelentransactie inclusief bezittingen en goodwill. Met dit model verkoop je dus niet alleen inboedel en/of bedrijfspand, maar jouw aandeel in het bedrijf of het gehele bedrijf als je enig aandeelhouder bent.

Een koper kan om een onderzoek naar de financiële gezondheid van een bedrijf vragen (due diligence). Uit de boekhouding en een interview met antecedenten moet blijken of een overname de investering waard is.

Contract Overname Eenmanszaak

27,50

De verkoop van een eenmanszaak wil je goed geregeld hebben. Het liefst zonder veel papierwerk. Toch wil je dat alles juridisch in orde is, zodat er geen misverstanden ontstaan. Met dit Contract Overname Eenmanszaak heb je een uitgewerkt voorbeeld in handen.

Dit model (word-document) is door een ervaren jurist opgesteld en in duidelijke taal geschreven. De overdracht van de bedrijfsvoorraad en domeinnaam staan ook in dit contract. Je downloadt een verkoopovereenkomst eenmanszaak voor een complete bedrijfsovername.

Managementovereenkomst

27,50

Heb je een holdingstructuur met een persoonlijke holding en een werk-bv? Dit modelcontract is een managementovereenkomst tussen bv’s. Hiermee geef je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) de opdracht om zelf het management van je werkmaatschappij te voeren. Je sluit dus een contract met jezelf. Je kunt ook voor een Arbeidsovereenkomst DGA kiezen.

De wet verplicht dat onderlinge verhoudingen binnen bv’s bekend zijn. Met deze overeenkomst voldoe je aan die eis. Aangezien je geen arbeidscontract sluit, hoef je geen rekening te houden met loonheffingen en sociale premies. Door dit vast te leggen heb je schriftelijk bewijs voor de Belastingdienst.

Download als word-bestand en gebruik onbeperkt binnen je eigen onderneming. Dit document is actueel (wet- en regelgeving 2023) en door een ervaren jurist opgesteld.

Overeenkomst van Opdracht

27,50

Bij deze Overeenkomst van Opdracht (Ovo) geef je als opdrachtgever de opdracht om een dienst uit te laten voeren door een opdrachtnemer. Dit kan een bedrijf, zzp’er en freelancer zijn. Bij een dienst moet je denken aan het uitvoeren van een analyse, opstellen van een onderzoeksrapport, verzorgen van een workshop of adviseren van het management.

Er is geen sprake van loondienst zolang jij en de opdrachtnemer volgens deze overeenkomst werken. Als opdrachtgever hoef je dan geen loonheffingen in te houden en af te dragen. De opdrachtnemer kan als freelancer of zzp’er in aanmerking komen voor ondernemersaftrek, maar is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen.

Aandeelhoudersovereenkomst

24,50

De eerste optie is een Aandeelhoudersovereenkomst tussen twee aandeelhouders die in dezelfde bv samenwerken. Bij wijzigingen in één van de holdings, wordt afgesproken dat de aandelen in de dochter worden aangeboden aan de andere partij. Dit heet aanbiedingsplicht.

De tweede optie is dat twee personen willen samenwerken via hun persoonlijke bv’s. De reden voor hun gezamenlijke deelname ligt in de persoonlijke sfeer. Dat persoonlijke karakter willen ze vastleggen. Dit heet een Aandeelhoudersovereenkomst tussen personal holdings.

Samenwerkingsovereenkomst

27,50

Met deze samenwerkingsovereenkomst maken twee bedrijven afspraken over de inhoud en vorm van een samenwerking. De doelstelling, inbreng, verdeling van de opbrengst en wijze van betaling worden vastgelegd.

Ook worden er afspraken gemaakt over geheimhouding, het delen van informatie, concurrentie en beëindiging. Dit contract dwingt beide partijen om na te denken over de totstandkoming van hun samenwerking. Dit voorkomt onduidelijkheid in de toekomst en geeft houvast bij conflicten.

Arbeidsovereenkomst DGA

27,50

De Arbeidsovereenkomst DGA is vergelijkbaar met die waarbij de directeur niet dezelfde persoon is als de directeur-grootaandeelhouder, maar dit model is specifiek voor een statutair directeur die tevens aandeelhouder in de bv is. Je bent wettelijk verplicht (Artikel 2: 247 BW) een contract te sluiten.

In dit model zijn geen nodeloze verplichtingen opgenomen die de directeur aangaat tegenover de aandeelhouder. Het betreft hier immers een arbeidscontract met jezelf. Extra beloningen kun je op ieder moment aan jezelf toekennen en zijn dan ook niet in het model opgenomen.

Agentuurovereenkomst

36,50

Een agentuurovereenkomst (ook wel handelsagentuurovereenkomst) gebruik je om zzp’ers en freelancers namens jouw bedrijf producten te laten verkopen. Verkopers ontvangen een premie per verkocht product.

Een handelsagent is niet bij jouw in dienst en koopt geen producten in. Met dit voorbeeld, dat door een ervaren jurist is opgesteld, leg je afspraken vast. Denk bijv. aan de provisie, geheimhouding, rayon en opzegging.

Distributieovereenkomst

47,50

Ben je producent en/of leverancier en wil je een contract met één of meerdere distributeurs opstellen? Met deze distributieovereenkomst van 7 pagina’s spreek je af wat het verkoopgebied, de licentieduur en minimale afnameverplichting is.

Een distributeur kan met verschillende leveranciers contracten sluiten, maar het is ook mogelijk om exclusiviteit af te spreken. Je bent niet verplicht om de complete productlijn aan te bieden. Ook mag je zelf bepalen wat de verkoopprijs en leveringsgaranties zijn. Hiervoor gelden geen wettelijke eisen of minimum verplichtingen.

Koopoptie Aandelen BV

27,50

Met dit optiecontract kan een DGA of andere aandeelhouder (een deel van) zijn aandelenpakket in optie geven aan iemand buiten de BV. De optienemer krijgt hiermee het recht om aandelen op een nader af te spreken moment over te nemen. In deze Koopoptie Aandelen leg je minimaal het bedrag en de looptijd vast.

Verder is het mogelijk dat de optie door de optiegever kan worden afgekocht. Op dat moment bepalen beide partijen welke prijs er moet worden betaald. Er is een extra bepaling opgenomen om eventueel een deskundige aan te stellen die de prijs vaststelt. Let op: Bij het verkrijgen van de aandelenoptie moet altijd een bedrag worden betaald. Dit is fiscaal vereist.

Franchiseovereenkomst

47,50

Dit contract is voor twee bedrijven die afspraken willen maken over een franchise constructie. Het eerste bedrijf is eigenaar van de formule. Het tweede bedrijf is die er gebruik van wil maken. De franchise-eigenaar koopt het document (word-bestand) en kan onbeperkt gebruiken voor iedere franchisenemer die zich aansluit.

Een jurist met 20 jaar werkervaring heeft dit 11 pagina’s tellende contract opgesteld. Vul afspraken in over provisie, rayon, exclusieve diensten en arrangementen, omzet, online marketing en gebruik van handboeken. Dit contract is uitgebreid en zeer actueel, zodat het alleen in bijzondere gevallen nodig is om uit te breiden.

Intentieverklaring

27,50

Uitgebreide Intentieverklaring Bedrijfsovername, beter bekend onder de Engelse naam Letter of Intent (LOI). Bij dit voorbeeld is een checklist inbegrepen. Deze stap is voorafgaand aan het Due Diligence onderzoek.

Je spreekt af waar de verkooprijs op gebaseerd wordt (netto resultaat, eigen vermogen etc.) en wat de ontbindende voorwaarden zijn. Tevens worden afspraken gemaakt over exclusiviteit, non-concurrentie en aspecten van het bedrijfsonderzoek. Met dit model van 9 pagina’s download je een zeer gedegen basis die je aan kunt passen naar jouw situatie.

Directiereglement

27,50

Een directiereglement (ook wel directiestatuut) regelt de verhouding tussen de directeur en de aandeelhouder(s) van een besloten vennootschap. Dit is een aanvulling op de statuten. Voordeel van deze aanvulling is dat die flexibeler is. Om statuten te wijzigen moet je naar de notaris. Dit modelreglement kun je zelf aanpassen.

De directie stelt een directiereglement op en legt dit ter goedkeuring voor aan het besluitvormend orgaan van de bv. Dat is meestal de algemene aandeelhoudersvergadering. In dit model vind je een opsomming van mogelijke besluiten. Na goedkeuring kan de directie zelfstandiger opereren zonder telkens de AVA te hoeven raadplegen. Download dit voorbeeld dat door een ervaren jurist is opgesteld.

Bewaarnemingsovereenkomst

14,5021,50

Model bewaarnemingsovereenkomst voor het opslaan en stallen van goederen. Dit kunnen bijv. caravans in een schuur of bouwmaterialen in een loods zijn. Je maakt afspraken over het bedrag, de duur (bewaartermijn), maar ook over wie er verantwoordelijk is bij schade door brand of als er iets beschadigd raakt. Keuze uit Nederlands of Engelse vertaling.

Vennootschap Onder Firma Contract

36,50

Uitgebreid Vennootschap Onder Firma Contract voor de oprichting van een VOF tussen 2 of meer vennoten. In tegenstelling tot de gratis pdf-documenten op internet, kun je bij ons uit 3 modellen kiezen. Het eerste voorbeeld is voor zakelijke vennoten. Het tweede is speciaal voor echtgenoten en het laatste modelcontract is voor als je een bestaande eenmanszaak wilt omzetten naar een VOF.

Bij het opstellen van een VOF contract maak je afspraken over de werk- en winstverdeling, maar ook over het beheer van contracten en betaling van facturen. Een notaris is niet nodig.

Inleenovereenkomst

38,50

Deze inleenovereenkomst is tussen een uitlener en inlener van personeel. Je kunt voor een lange periode verschillende medewerkers uitlenen. Maak afspraken over de duur, werkzaamheden, vervanging en aansprakelijkheid bij ziekte of als een medewerker ongeschikt blijkt.

In combinatie met dit contract heb je een inleenbevestiging nodig. Die is bij de prijs inbegrepen. Daarin vul je de specifieke gegevens van een medewerker, zoals naam, plaats en tarief in. Gebruik deze word-documenten (overeenkomst incl. bevestiging) voor uitzendwerk, detachering etc.

Overeenkomst VOF Uittreding Vennoot

27,50

Zoals een VOF of firma wordt aangegaan door een overeenkomst, zo moet deze ook weer worden gestaakt. Je moet het dus samen eens worden en de afspraken vastleggen in een contract. In dat contract staan de afspraken over de verdeling van eventuele bezittingen en goodwill. Er moeten ook afspraken zijn over eventuele doorlopende verplichtingen (huur en dergelijke).

Arbeidsovereenkomst Statutair Directeur

27,50

De Arbeidsovereenkomst Statutair Directeur bevat extra bepalingen over geheimhouding en vergoedingen. De met deze overeenkomst aangestelde directeur is tevens statutair bestuurder van de bv. In aanvulling op dit contract kan ook een Directiereglement worden opgesteld met besluiten die zijn voorbehouden aan toestemming van de aandeelhouders.

Op onze website hebben wij een aparte Arbeidsovereenkomst DGA opgenomen die geschikt is als de aan te stellen statutair directeur ook aandeelhouder / eigenaar is van de bv.

Geheimhoudingsverklaring (NDA)

12,5017,50

Deze Geheimhoudingsverklaring (Engels: Non Disclosure Agreement of NDA) gebruik je voor een bedrijfsovername of fusie. Als beide partijen hun interesse hebben geuit en de eerste gesprekken hebben plaatsgevonden, wordt het overnameproces gestart. De eerste stap is het afspreken van geheimhouding tijdens de onderhandelingen.

In deze modelverklaring wordt de reikwijdte, maar ook het delen en vernietigen van vertrouwelijke documenten vastgelegd. Er is tevens een boetebeding opgenomen. Een NDA wordt vaak samen met een Intentieverklaring Bedrijfsovername ondertekend. Verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Licentieovereenkomst Handelsnaam, Merk en Domeinnaam

27,50

De eigenaar van intellectuele rechten kan deze in licentie geven aan een ander. Met deze Licentieovereenkomst Handelsnaam, Merk en Domeinnaam heb je de kern van een onderneming naar de buitenwereld. Door een licentie op deze rechten te verlenen kan bijvoorbeeld op eenvoudige manier een ander onder deze naam zaken doen.

In het model wordt onderscheid gemaakt tussen een handelsnaam-, domeinnaam en merklicentie. Als één van de licenties niet van toepassing is, kun je die eenvoudig verwijderen. Download dit voorbeeldcontract en bewerk het in Word.

Opheffen Stichting

12,50

Een slapende stichting kan jaren voortduren. Ben jij één van de bestuurders? En wil je de stichting samen met jouw medebestuurders opheffen? Volg het stappenplan hieronder.

Voor de formele opheffing heb je de notulen ‘Ontbinding Stichting’ nodig. Je hoeft deze alleen maar te downloaden en door het stichtingsbestuur te laten ondertekenen. Dien ze in bij de Kamer van Koophandel (kvK). Een notaris is niet nodig. Met deze notulen stel je een persoon aan die de financiële afronding voor zijn rekening neemt.

Garanties bij Overname Bedrijf

27,50

Tijdens een bedrijfsovername brengt een Due Diligence mogelijke risico’s in kaart die je zoveel als mogelijk in het overnamecontract af wilt dekken. Met deze Bijlage Garanties bij Overname Bedrijf heb je een degelijke set aan beheersmaatregelen die je aan de koopovereenkomst toevoegt.

Met 9 pagina’s is dit model eerder te uitgebreid dan te kort. Per garantie bepaal je of die op jouw situatie van toepassing is. Daarnaast kunnen er nog bedrijfs- en branchespecifieke risico’s van toepassing zijn die je toe wilt voegen. Deze bijlage biedt een meer dan uitstekend handvat die je veel tijd en schrijfwerk scheelt. Na betaling kun je het direct downloaden.

Participatieovereenkomst

27,50

Het opstellen van een participatieovereenkomst kost veel tijd. Dit voorbeeldcontract geeft je een uitgewerkte basis om afspraken tussen een bv en investeerder vast te leggen. De participant is bijv. een venture-capitalist of business angel.

De aandeelhouder treedt op als verkopende partij. De investeerder is de participant. Er kan voor financiering van een bepaald doel of voor een bepaalde periode worden gekozen. Ook is een bijlage inbegrepen waarin wederzijdse garanties worden verstrekt. Dit model bevat 7 pagina’s en wordt regelmatig gereviewd. Vakgenoten hebben met dit model veel tijd bespaard.

403 Verklaring

2,50

Voorbeeld van een 403 verklaring waarmee het moederbedrijf zich hoofdelijk aansprakelijk stelt voor een dochteronderneming in de gezamenlijke bv-structuur. Dit betekent dat als de werk-bv in de financiële problemen komt, de holding garant staat voor de schulden.

Een ander bijkomend voordeel is dat de dochteronderneming kan worden vrijgesteld van de publicatie van een jaarrekening wanneer aan alle voorwaarden van artikel 2:403 BW is voldaan. Eén daarvan is het deponeren van deze aansprakelijkheidsverklaring bij de KvK. Download dit word-document en deponeer hier in het Handelsregister.

Intrekken 403 verklaring

2,50

Met deze modelbrief intrekken 403 verklaring kun je een geregistreerde verklaring van hoofdelijke aansprakelijkheid ex art. 2:403 bij de KvK beëindigen. Vanaf dat moment is de holding niet meer aansprakelijk voor schulden van de dochteronderneming.

Houd er rekening mee dat de holding aansprakelijk blijft voor contracten die de dochter voor de datum van intrekking is aangegaan. Download deze brief, vul de openstaande gegevens in en dien in bij het Handelsregister.

Koopoptie Aandelen Gezamenlijke Vennootschap

17,50

Het gebeurt regelmatig dat aandeelhouders een gezamenlijke bv of cv hebben en één van de vennoten wil uitstappen. Dit kan door je aandelen aan de ander binnen de vennootschap te verkopen. Een tussenstap is door eerst een koopoptie te sluiten. Dat doe je met dit contract.

Vennoot 1 (optiegever) geeft een optie tot het kopen van zijn aandelenpakket aan vennoot 2 (optienemer). Het doel is om iemand volledig uit te kopen incl. eventueel ander eigendom. Het bedrag zal door een onafhankelijk expert worden vastgesteld. Na het sluiten van het contract wordt de optienemer in de gelegenheid gesteld een bod te doen.

Advertentieovereenkomst

17,50

Deze advertentieovereenkomst is geschikt voor elke vorm van adverteren. Denk aan de plaatsing van een reclamebanner op een website of aan een advertentieruimte in een krant, tijdschrift of clubblad. Je hoeft dit model maar één keer aan te schaffen en mag het vrij gebruiken voor alle klanten en campagnes binnen je eigen organisatie.

Je maakt afspraken over de kosten, looptijd en regels waaraan de reclame-uiting moet voldoen. Ook leg je afspraken vast over zaken als overmacht en eventuele mogelijkheid tot weigeren. Dit contract is actueel en door een ervaren jurist opgesteld. Na ondertekening door beide partijen is sprake van een rechtsgeldige overeenkomst.

Niet-Investeringsverklaring

6,50

Bij het verstrekken van een geldlening aan een ondernemer worden o.a. afspraken gemaakt over de rente en aflossingstermijn. Het is mogelijk om, naast de leningsovereenkomst, een niet-investeringsverklaring te eisen.

Hierin wordt afgesproken dat de ondernemer gedurende de looptijd van de lening geen uitbreidingsinvesteringen zal doen. Op deze wijze wordt een extra zekerheid ingebouwd. Lees hieronder verder voor uitleg.

Notulen AVA Vaststellen Jaarrekening

6,0012,00

De jaarrekening is een terugkerende verplichting. Aan het einde van het jaar stelt je boekhouder (of jijzelf) de balans op. Goedkeuring gebeurt door algemene vergadering van aandeelhouders (AVA). Met deze Notulen AVA vaststellen jaarrekening leg je dit aandeelhoudersbesluit vast.

Je hoeft dit voorbeeld maar één keer te downloaden en is geschikt voor onbeperkt gebruik. Met deze notulen verleen je ook decharge aan de directie. Na ondertekening heb je 8 dagen, dat is de wettelijke termijn, om je jaarrekening bij de Kamer van Koophandel (KvK) te deponeren. Je hebt de keuze uit de Nederlandse versie of Engelse vertaling.

Notulen AVA Dividenduitkering

6,0012,00

Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt besloten wat er met de winst gebeurt. Die kan worden gereserveerd of uitgekeerd aan de aandeelhouder(s). Kies je voor het laatste, dan leg je dat vast met de Notulen Dividenduitkering. Dit is een uitgewerkt voorbeeld van een aandeelhoudersbesluit dividenduitkering. Download eenmalig voor onbeperkt gebruik.

Om crediteuren te beschermen zijn winstuitkeringen aan wettelijke regels gebonden. Het bestuur van de bv mag alleen op basis van een uitkeringstoets goedkeuring verlenen. Hieronder vind je uitleg en een rekenvoorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het lopende boekjaar dividend uit te keren. In dat geval heb je niet deze, maar de Notulen AVA Interimdividend nodig. Je hebt de keuze uit de Nederlandse versie of Engelse vertaling.

Notulen AVA Interimdividend

6,0012,00

Normaal gesproken wordt één keer per jaar dividend uitgekeerd direct nadat de jaarrekening is vastgesteld. Soms wil een DGA ook tijdens het lopende boekjaar een winstuitkering doen. Dit wordt interimdividend genoemd. De algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) moet daarover een apart besluit nemen. Dit leg je met de Notulen AVA Interimdividend vast.

Houd er rekening mee dat je voldoende vrije ruimte op je balans hebt. Mocht dit namelijk niet het geval zijn, dan is het besluit nietig. Dat betekent dat er nooit een aandeelhoudersbesluit heeft plaatsgevonden, terwijl je over dit bedrag al wel dividendbelasting hebt betaald. Bespaar je die rompslomp en bereken eerst of er voldoende vrije reserves op je balans aanwezig zijn. Je hebt de keuze uit de Nederlandse versie of Engelse vertaling.

Notulen AVA Benoeming en Ontslag Bestuurder

6,0012,00

De eerste statutair bestuurder van een bv wordt altijd bij de notaris benoemd. Dat gebeurt tijdens het opstellen van de oprichtingsakte. Als er later een nieuwe bestuurder bijkomt of vertrekt wordt zowel de benoeming als het ontslag bij aandeelhoudersbesluit vastgesteld. Dit leg je vast met deze Voorbeeld Notulen AVA Benoeming en Ontslag Bestuurder.

Dit zijn uitgebreide notulen, want met dit voorbeeld kun je een nieuwe directeur benoemen en een huidige ontslag verlenen. Daarnaast wordt ook de bezoldiging vastgesteld in de vorm van een loon of management fee. Tot slot kun je een vertrekkend directeur een ontslagvergoeding meegeven. Alle besluiten zijn optioneel, dus je kunt dit document ook gebruiken voor alleen een benoemingsbesluit, loonwijziging of ontslag van een bestuurder bij een bv. Je hebt de keuze uit de Nederlandse versie of Engelse vertaling.

Notulen AVA Benoeming Commissaris

6,50

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) stelt een Raad van Commissarissen (RvC) aan. Een commissaris wordt ook wel toezichthouder genoemd. Met deze voorbeeld Notulen AVA Benoeming Commissaris leg je de benoeming van een toezichthouder van een bv vast.

Met dit benoemingsbesluit kun je een commissaris ontslaan en een nieuwe benoemen. Eén van beide is ook mogelijk. Verwijder eenvoudig de betreffende passage uit het document. Let op: je hebt andere notulen nodig voor een Benoeming Bestuurder BV. Lees verder voor uitleg.

Notulen AVA Ontstentenis of Belet

6,0012,00

Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) is het verstandig om een besluit te nemen over vervanging bij afwezigheid. Bij langdurige ziekte (belet) kan de besluitvorming ineens tot stilstand komen. In het ergste geval kom jij, of één van jouw medebestuurders, onverwachts te overlijden (ontstentenis). Met de Notulen AVA Ontstentenis of Belet wijs je een vervanger aan.

Het is belangrijk dat je een vervanger hebt die je kunt vertrouwen en die voldoende kennis heeft om namens jou besluiten te nemen. Dit geldt zeker als je de enige aandeelhouder en bestuurder bent. Als je plotseling wegvalt kun je immers zelf geen nieuwe bestuurder meer aanwijzen. Je hebt de keuze uit de Nederlandse versie of Engelse vertaling.

Notulen AVA Uitgifte Nieuwe Aandelen

6,50

Een BV kan besluiten om nieuwe aandelen uit te geven. Dit wordt een aandelenemissie genoemd. Zo’n besluit wordt door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) genomen. Met de Notulen AVA Uitgifte Nieuwe Aandelen BV leg je dit besluit vast. Dat is nodig, want alleen dan kan een notaris een aandeelhoudersbesluit formaliseren. Een bezoek aan de notaris is dus verplicht.

De nieuwe aandelen zijn alleen voor bestaande aandeelhouders bestemd. Als je een emissie voor nieuwe aandeelhouder(s) wil doen, dan heb je de Notulen AVA Participatiebesluit nodig.

Notulen AVA Afstempelen Aandelen

6,50

Afstempelen van aandelen kan alleen als je de statuten wijzigt. Voordat je naar de notaris gaat, heb je een formeel besluit van de aandeelhouders nodig. Dit leg je vast met de Notulen AVA Afstempelen Aandelen. Download dit model, vul je bedrijfsgegevens in en onderteken.

Vermindering van de aandelenwaarde is fiscaal aantrekkelijk en wordt daarom vaak gebruikt om onbelast kapitaal aan aandeelhouders uit te keren. Het nadeel is dat je wel naar de notaris moet. Met gemiddeld €350,- voor een statutenwijziging vallen de kosten nog mee.