Rekening-Courant Overeenkomst

(4 reviews)

27,5039,50

Degelijke rekening-courant overeenkomst in Word (5 pagina’s) waar je alleen nog maar je eigen gegevens hoeft in te vullen. Je kunt uit twee voorbeelden kiezen. De eerste is tussen een DGA en zijn bv. De tweede is tussen bv’s die aan elkaar verbonden zijn, ook wel intercompany genoemd. Denk aan een rekening-courant tussen een holding en werkmaatschappij of twee werk-bv’s.

In beide gevallen verplicht de Belastingdienst dat er een schriftelijke overeenkomst is opgesteld. Uitleg en eisen vind je hier (2024). Onze contracten zijn 100% actueel, maar vooral ambachtelijk en ouderwets handwerk door onze eigen juristen. Download een model en bewerk direct op je pc of laptop. Bestel allebei en ontvang 50% korting op het tweede contract.

Bijgewerkt voor wet- en regelgeving 2024.

Omschrijving

Rekening-courant overeenkomst opstellen

Je hebt geen advocaat of financieel adviseur nodig om een Rekening-Courant Overeenkomst op te stellen. Met dit modelcontract regel je dat zelf. Als je de velden zorgvuldig invult en tot slot ondertekend, heb je een rechtsgeldig document dat aan de eisen van de Belastingdienst voldoet.

Met deze overeenkomst spreek je het volgende af:

 • Saldolimiet;
 • Rente en afrekening;
 • Termijn en opzegging;
 • Opeisbaarheid bij faillissement, surseance van betaling of beslag.

Kies uit een contract tussen jou als DGA en je eigen holding of onderling gelieerde bv’s. Wil je beiden? Dan ontvang je 50% korting op het tweede document. Geen verborgen kosten, addertjes onder het gras of ongewenste spam in je mailbox.

Hoe werkt het in de praktijk?

DGA’s gebruiken hun privérekening regelmatig (en vaak ongemerkt) om zakelijke facturen voor te schieten. Denk aan bonnetjes van die zakelijke lunch die je uit eigen zak hebt betaald. Een ander voorbeeld is dat je met een volle winkelwagen bij de groothandel staat, terwijl je zakelijke pinpas thuis ligt.

Andersom gebeurt ook vaak. Je koopt bijv. 10 zakelijke pc’s. Daarvan zijn 8 voor de zaak en 2 geef je aan je vrouw en kind. 20% van de factuur is voor privégebruik. Verrekening gebeurt dan met de boodschappen en lunch die je van je privérekening hebt voorgeschoten.

Wat zijn de regels tussen bv’s?

Bv’s schieten regelmatig geld vanuit hun vastgoed-bv aan hun werk-bv voor, omdat de liquiditeit op dat moment laag is. Je kunt natuurlijk ook bedragen tussen je holding en werkmaatschappij of tussen twee werk-bv’s verrekenen.

Ook hiervoor geldt dat bedragen tot €17.500,- rentevrij zijn. Anders moet je een rentetarief rekenen die een bank voor een dergelijk doorlopend krediet voorstelt. Tussen alle gelieerde bv’s moeten aparte Rekening-Courant Overeenkomsten worden opgesteld. Het voordeel is dat je ons model één keer aanschaft en onbeperkt mag gebruiken.

Welke velden moet je invullen?

Vul je persoonlijke gegevens en overige openstaande velden in. De volgende onderwerpen staan in de Rekening-Courant Overeenkomst:

 • Bedrag: vul het max. bestedingslimiet in. Tot € 17.500,- is renteloos. Als je meer uitgeeft, moet je over het totale bedrag rente betalen. Je kunt natuurlijk ook een lager limiet van bijv. €5.000,- invullen;
 • Looptijd: vul in of de overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt aangegaan.
 • Aflossing: periodiek aflossen is niet verplicht. Eventueel kun je een maandelijkse / jaarlijkse aflossing incl. rente afspreken.
 • Opzegging: de standaard opzegtermijn is 2 maanden. Je mag ook een kortere of lange termijn invullen. Er is geen verplichte wettelijke minimumtermijn.
 • Beëindiging: automatische beëindiging kan door overlijden, verzuim van betaling, faillietverklaring of door belastlegging door de fiscus.

Passages die niet van toepassing kun je wijzigen of schrappen. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om zelf artikelen toe te voegen. Doe dit altijd onder begeleiding van een jurist.

Rekening-courant vs. Lening

Rood staan is iets anders dan lenen. Vergelijk dit contract daarom met een normale bankrekening waar je in de min mag staan. Als DGA heb je in dit geval een boekhoudkundige rekening bij je eigen bv of is er sprake van een rekening tussen bv’s.

Net als bij je zakelijke bankrekening kan je banksaldo een tijdje in de min en later weer in de plus staan. Het idee is om onderling betalingen tegen elkaar weg te strepen. Zo voorkom je schuiven met kleine bedragen. Een Rekening-Courant Overeenkomst is daarom vooral praktisch van aard en niet gericht op financiering van een persoonlijke of bedrijfsactiviteit, zoals bij een lening wel het geval is.

Voorbeelden

Vrijwel alle DGA’s rekenen regelmatig goederen en diensten af met hun zakelijke pinpas en andersom. De belastingdienst ziet dit niet als lening. Tot €17.500,- plus of min wordt geen rente in rekening gebracht.

Op basis van een Rekening-Courant Overeenkomst kun je de verbouwing van je badkamer voorschieten met je zakelijke bankpas. De voorwaarde is dat er privé genoeg vermogen aanwezig is om deze schuld op korte termijn af te lossen. Wanneer dit niet het geval is zal de fiscus dit bedrag aanmerken als lening.

Het is ook mogelijk om bijv. €15.000,- op te nemen en dit bedrag privé te gebruiken om mee te sparen of beleggen. Dit is fiscaal gunstig, omdat over deze schuld geen rente wordt betaald. Je mag dit bedrag overigens niet in Box 3 aangeven.

Dit laatste voorbeeld is de grens van wat binnen een Rekening-Courant Overeenkomst mogelijk is. Hoewel dit op papier nog steeds mag, begeef je je in een grijs gebied. Een belastinginspecteur zou kunnen vaststellen dat er geen bank is die je tegen 0% rente een lening wil verstrekken, laat staan om ermee te gaan beleggen. Kortom, je voelt ook wel aan dat je dit risico om meerdere redenen beter niet kunt nemen.

Waarom geen lening?

Rood staan op je privérekening en een lening bij een kredietverstrekker kun je niet met elkaar vergelijken. Zo moet je ook naar een permanente rekening-courantverhouding met je bedrijf kijken. Deze heeft als doel om lopende betalingen mee te verrichten en verrekenen en niet om je nieuwe bedrijfsauto mee te financieren.

Toch hoef je niet naar een commerciële kredietverstrekker of bank voor een lening. DGA’s en hun bv’s kunnen onderling ook bedragen van elkaar lenen. Je bent dan verplicht om rente te rekenen en af te lossen. Dit regel je niet met een Rekening-Courant Overeenkomst. Daar heb je een ander contract voor nodig.

Met een Leningsovereenkomst DGA-BV leen je als DGA geld aan je eigen bv uit. Andersom kun je met een Leningsovereenkomst BV geld van je bv lenen. Tot slot gebeurt het ook vaak dat bv’s onderling van elkaar lenen. In dat geval is er sprake van een Intercompany Lening. Je kunt deze modellen bij ons downloaden en onbeperkt gebruiken voor de financiering van een investering of werkkapitaal.

Specificaties

Naam Rekening-courant overeenkomst.docx
Onderwerp Besluitvorming
Soort Word-bestand
Type Overeenkomst
Gebruik Besloten vennootschap
Aantal 5 pagina's
Thema Financiën

Reviews

4 reviews voor Rekening-Courant Overeenkomst

 1. Chris Akkermans

  Ik heb een typefout gevonden. In artikel 8 staat Vennooschap in plaats van Vennootschap. Verder helder en overzichtelijk contract.

  • Scholto Bos

   Beste Chris, dat is slordig inderdaad. Ik heb het direct aangepast. Bedankt voor je reactie. MvG, Scholto Bos

 2. Wilco Bijman

  Ik heb beide modellen besteld. Prima tevreden. Geen opmerkingen.

 3. De Jongeneel BV

  Zeer complete rekening courant overeenkomst.

 4. Walter Bak

  Heldere toelichting waar je wat in moet vullen. Je bewerkt het gewoon in Word en slaat het op je eigen computer op. Als je er een kwartier voor gaat zitten is het zo gepiept en voldoe je aan de belastingeisen.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...