WAT IS EEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST?
Met deze overeenkomst wordt een zo concreet mogelijke beschrijving van rechten en plichten opgesteld tussen twee bedrijven die tijdelijk of langdurig met elkaar willen samenwerken. Bij deze samenwerkingsovereenkomst is geen sprake van een fusie, overname of inspraak in elkaars bedrijfsbeleid.
Een samenwerkingsverband kan zowel tussen zzp’ers, vof’s als bv’s worden gesloten. Voor dit type samenwerkingsovereenkomst zijn bedrijfsgrootte en rechtsvorm niet van belang. Deze modelovereenkomst kan gebruikt worden voor het gezamenlijk:
- verrichten van marktonderzoek
- ontwikkelen van een product
- op de markt brengen van producten
- verkopen/distribueren van producten
Houd er rekening mee dat wij aparte modellen hebben voor het uitbrengen van een gezamenlijke offerte en voor samenwerking in de bouw.
WAAROM SAMENWERKEN?
Een samenwerking kan voordelen opleveren. Kosten delen is één, maar het opdoen van kennis of meer omzet zijn vaak nog belangrijker om samen op te trekken. Het nadeel van een samenwerkingsverband is dat het veel tijd kost en teleurstelling of ruzie kan opleveren omdat doelen niet worden bereikt.
Ondanks de risico’s blijft een samenwerkingsovereenkomst interessant. Veel langetermijndenkers kiezen voor samenwerking. Meestal in de beginfase van een product. Als een organisatie over kennis of een netwerk beschikt die een andere organisatie niet heeft. Dan levert samenwerken een voordeel op.
Maar dat is niet de enige mogelijkheid. Denk aan ondernemers die een breder dienstenpakket aan willen bieden, maar te weinig capaciteit hebben om uit te breiden. Door samen te werken, maken beide bedrijven gebruik van elkaars klantenportefeuille. Hun producten zijn compleet anders, maar een klant zit wel op deze combinatie te wachten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een simpel voorbeeld is een kaashandelaar die wijn van een partner verkoopt en vice versa.
WETTELIJKE EISEN
De inhoud van de samenwerking vul je zelf in. Ook de verdeling van werkzaamheden, kosten en opbrengsten bepaal je zelf. In tegenstelling tot bijv. een agentuurovereenkomst is er voor samenwerkingen geen specifiek wettelijk kader.
SAMENWERKINGSVORMEN
Samenwerkingen kunnen in allerlei vormen worden gegoten. Een samenwerkingsovereenkomst is dus niet altijd de beste keuze. Andere juridische samenwerkingsvormen zijn:
- franchiseovereenkomst
- distributieovereenkomst
- agentuurovereenkomst
- overeenkomst van opdracht
Voor elk van deze vormen vind je aparte contracten en uitleg op deze website. Laat je bij twijfel altijd eerst adviseren door een jurist.
Reviews
Er zijn nog geen beoordelingen.