Samenwerkingsovereenkomst

(1 review)

27,50

Met deze samenwerkingsovereenkomst maken twee of meer bedrijven afspraken over de inhoud en vorm van een samenwerking. Doelstelling, inbreng, verdeling van de opbrengst en onderlinge betaling leggen jullie goed vast.

Omschrijving

Samenwerkingsovereenkomst opstellen

In dit voorbeeld van een samenwerkingsovereenkomst worden de rechten en plichten vastgelegd tussen twee bedrijven die met elkaar willen samenwerken. Het kan om een tijdelijke of langdurige samenwerking gaan. Er is in elk geval geen sprake van een fusie, bedrijfsovername of inspraak in elkaars bedrijfsbeleid.

Een samenwerkingsverband kan zowel tussen zzp’ers, vof’s als bv’s worden gesloten. Voor dit type overeenkomst zijn bedrijfsgrootte en rechtsvorm niet van belang. Dit model kan worden gebruikt voor het gezamenlijk:

 1. Verrichten van marktonderzoek;
 2. Ontwikkelen van een product;
 3. Op de markt brengen van producten;
 4. Verkopen/distribueren van producten.

De inhoud van de samenwerking vul je zelf in. Ook de verdeling van werkzaamheden, kosten en opbrengsten bepaal je zelf. Voor samenwerkingspartners is er geen specifiek wettelijk kader.

Welke gegevens vul je in?

Vul alle openstaande bedragen en persoonlijke gegevens in. De volgende onderwerpen staan in de samenwerkingsovereenkomst:

 • Verdeling opbrengst: Afhankelijk van de inspanning wordt een opbrengstverdeling voorgesteld. Dit kan procentueel zijn, maar ook op basis van nacalculatie.
 • Verrekening kosten: Gemaakte kosten en uren worden onderling verdeeld. De verdelingswijze leg je vast, zodat er geen discussie kan ontstaan.
 • Geheimhouding: Je beschrijft uitputtend welke informatie er wordt gedeeld en met wie. Vanwege concurrentiegevoeligheid spreek je absolute vertrouwelijkheid af.
 • Teruggave: Op verzoek en bij beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst dienen beide partijen gedeelde documentatie en communicatie te retourneren of te vernietigen.
 • Boetebeding: Bij overtreding van de afspraken wordt zonder sommatie of ingebrekestelling een opeisbare boete in rekening gebracht.
 • Aansprakelijkheid: Afspraken over wie aansprakelijk is bij schade, ook wanneer sprake is van opzet en grove schuld.
 • Beëindiging: Voorwaarden waaronder de samenwerkingsovereenkomst per direct kan worden beëindigd.

Je kunt zelf bepalingen schrappen of toevoegen. Wij raden altijd aan om een jurist te raadplegen bij wijzigingen en/of aanvullingen.

Toelichting

Een samenwerking kan voordelen opleveren. Kosten delen is één, maar het opdoen van kennis of omzet zijn vaak nog belangrijker. Het nadeel van samenwerkingsverbanden is dat het veel tijd kost en er teleurstelling of ruzie kan ontstaan als doelen niet worden bereikt.

Ondanks de risico’s blijft een samenwerkingsovereenkomst interessant. Vaak in de beginfase van een product worden samenwerkingspartners gezocht. Als een bedrijf over kennis of een netwerk beschikt die een andere organisatie niet heeft, levert samenwerken een wederzijds voordeel op.

Maar dat is niet de enige mogelijkheid. Denk aan ondernemers die een breder dienstenpakket aan willen bieden, maar te weinig capaciteit hebben om uit te breiden. Door samen te werken, maken beide bedrijven gebruik van elkaars klantenportefeuille. Hun producten zijn compleet anders, maar een klant zit wel op deze combinatie te wachten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een simpel voorbeeld is een kaashandelaar die wijn van een partner verkoopt en vice versa.

Andere vormen

Samenwerkingen kunnen in allerlei vormen worden “gegoten”. Een samenwerkingsovereenkomst is daarom niet altijd de beste keuze. Andere veel voorkomende juridische samenwerkingsvormen zijn:

 1. Agentuurovereenkomst
 2. Distributieovereenkomst
 3. Franchiseovereenkomst

Voor elke vorm hebben wij een apart modelcontract die je kunt downloaden voor een eenmalig bedrag. Al onze documenten zijn door ervaren juristen opgesteld.

Specificaties

Naam

Samenwerkingsovereenkomst.docx

Onderwerp

Samenwerking

Soort

Word-bestand

Type

Overeenkomst

Aantal

8 pagina's

Thema

Organisatie

Reviews

1 review voor Samenwerkingsovereenkomst

 1. Team Weterings

  Correcte prijs, direct afhandeling. Zeer tevreden met dit model.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...