Je hoeft niet naar een jurist of notaris om een Vennootschap Onder Firma contract op te stellen. Met dit voorbeeld regel je dat zelf en heb je, na ondertekening, een rechtsgeldige vennootschapsovereenkomst in handen met daarin afspraken tussen alle vennoten. Bij ruzie kun je dit contract voorleggen aan een rechter of arbitragecommissie.
Om je als vof bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te schrijven heb je geen vof-contract nodig. Een mondelinge overeenkomst is voldoende. Het probleem hiervan is dat je geen schriftelijk bewijs hebt als er later discussie ontstaat. Daarnaast moet je weten dat er in de wet nauwelijks iets geregeld is voor vof’s. Dit geeft enerzijds vrijheid, maar maakt het extra belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken.
Met deze overeenkomst maak je afspraken over:
- doel en duur;
- naam en vestigingsplaats;
- boekjaar en boekhouding;
- concurrentie;
- geschillen;
- borgtocht(verbod);
- vertegenwoordigers (bij afwezigheid);
- inbreng en vermogen;
- werkverdeling en vakanties;
- winst, verlies en geldopnames;
- eventuele (maandelijkse) voorschotten;
- boekjaar, balans en winst- en verliesrekening;
- ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Een vof inschrijven doe je hier. Nadat je alle kvk-formulieren hebt ingevuld, ben je verplicht om langs te komen bij hetĀ dichtstbijzijnde kantoor om je inschrijving af te ronden. Voor de inschrijving heb je geen vof-contract nodig, dus die kun je altijd later nog opstellen.
Het allerbelangrijkste is dat tijdens de inschrijving aan moet geven wie de zogenaamde UBO’s (ultimate beneficial owners) zijn. Dit zijn alle vennoten met meer dan 25% van het eigendom die de uiteindelijke zeggenschap over de vof hebben. Het kan goed zijn dat er bij 2 vennoten slechts ƩƩn UBO is als je in het Vennootschap Onder Firma contract hebt afgesproken dat ƩƩn van de vennoten 80% van het eigendom heeft.
Jorrick B. –
Prima VOF-Contract. Zeer goed uitgewerkt en direct te downloaden na bestelling.