Rente kinderspaarrekening vergelijken

Je wilt sparen voor de toekomst van je kind (of kleinkind). Dat kan met een kinderspaarrekening. Vaak is het verstandig om een aparte kinderspaarrekening te openen, omdat de rente vaak wat hoger is dan op een ‘volwassen’ spaarrekening. Daarnaast bieden veel banken de mogelijkheid om kinderen op spelenderwijs bewust te laten worden van geld.

De belastingdienst ziet sparen voor kinderen en kleinkinderen als schenken. Gelukkig mogen ouders en grootouders ieder jaar tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Het maximale schenkbedrag voor ouders is € 5.304,- per jaar en voor grootouders € 2.122,-. Het maakt voor de belastingdienst trouwens niet uit of de kinderspaarrekening op naam van het kind of op naam van de (groot)ouders staat. Totdat een kind 18 jaar oud is, zijn ouders volgens de belastingdienst verplicht om ook belasting te betalen over het vermogen van het kind.

Als je een kinderspaarrekening opent, moet je jezelf afvragen of je de rekening op je eigen naam zet of op de naam van je kind. Als je wilt dat kind op zijn 18de verjaardag niet direct toegang krijgt tot zijn geld, zet de rekening dan op je eigen naam.