Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Verzorgingsstaat
  • Verzorgingsstaat

Verzorgingsstaat

In een verzorgingsstaat wordt door de overheid iedereen in de samenleving een aanvaardbaar bestaansminimum garandeert. De overheid kan iedereen in deze samenleving alleen maar een aanvaardbaar bestaansminimum garanderen wanneer er voldoende financiële middelen zijn. Hiervoor heeft de overheid inkomsten nodig. De inkomsten van de overheid bestaan voor een groot deel uit belastingen en sociale premies.

In Nederland is sprake van een verzorgingsstaat. Dit betekent dat in Nederland een relatief groot deel van de overheidsinkomsten (belastingen en sociale premies) worden uitgegeven aan het in stand houden van de verzorgingsstaat. Simpel gezegd betekent het dat de geïnde belastingen en sociale premies worden uitgegeven aan o.a. uitkeringen en subsidies aan mensen in Nederland die een laag of geen inkomen hebben.

Nederland is niet altijd een verzorgingsstaat geweest. In de negentiende eeuw was in Nederland sprake van een nachtwakersstaat. De ontwikkeling van nachtwakersstaat naar verzorgingsstaat heeft vier fasen doorlopen. Deze vier fasen zijn:
1) Arbeidswetgeving
2) Werknemersverzekeringen
3) Volksverzekeringen
4) Sociale voorzieningen

Advertentie

2018-05-21T15:25:07+00:00Categorie: Economie|Tags: , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Eén Reactie

  1. izan 17 februari 2016 om 22:11 - Antwoorden

    wat is het verschil tussen een sociale en klassieke verzorgingsstaat?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord