Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Vraag
  • Vraag

Vraag

Dit is de vraag naar goederen en diensten op een markt bij verschillende prijzen (denk aan huizen, aandelen of espressoapparaten tegen verschillende prijzen).

De vraag is iets anders dan de gevraagde hoeveelheid. Bij de gevraagde hoeveelheid wordt namelijk gekeken naar de vraag van een goed of dienst bij één bepaalde prijs.

Er wordt verschil gemaakt tussen de collectieve vraag en de individuele vraag. Bij de individuele vraag wordt gekeken naar de hoeveelheid goederen en diensten die door één consument/huishouden wordt gevraagd bij verschillende prijzen. Bij de collectieve vraag wordt gekeken naar de vraag bij verschillende prijzen van alle consumenten/huishoudens die een specifiek goed of dienst willen kopen.

Op basis van de vraag kan een verband worden aangetoond aan de hand van een wiskundige formule die vraagvergelijking wordt genoemd. De uitkomsten van deze vraagvergelijking worden weergegeven in de vraaglijn (ook wel: vraagcurve).

Advertentie

2018-05-21T15:25:05+00:00Categorie: Economie|Tags: , , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord