Hypotheek

Onderpand

Onderpand

Bij de afsluiting van een hypothecaire lening dient het onroerend goed als onderpand. Dit betekent dat de verschaffer van de lening (hypotheeknemer) aanspraak kan maken op het onroerend goed wanneer de huiseigenaar (hypotheekgever) zijn lening niet meer kan betalen.

Meer algemeen betekent onderpand dat een bepaald goed dient tot zekerheid voor de betaling van een schuld. Onderpand wordt ook wel waarborg genoemd. Het betalen van borg wanneer je een auto huurt of de (gedeeltelijke) vooruitbetaling van een product zijn ook voorbeelden van waarborgen. Alles kan feitelijk als waarborg dienen. Soms is een waarborg bedoeld om geleden schade te kunnen dekken bij verkoop, maar een waarborg kan ook in de vorm van in tijdelijke bewaring nemen van  onmisbare voorwerpen als een rijbewijs of trouwring.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Een reactie op “Onderpand

  1. Pierre schreef:

    Goedendag ik heb geld geleend bij mijn familie en wil hun eigenlijk mijn roerende zaken als onderpand geven. kunt u aangeven hoe ik dit moet opstellen? En kan dan bv mijn auto wel op mijn naam blijven staan?

    mvg Pierre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *