Spaarrente vergelijken

Wil je je spaarrente vergelijken? Bij ons vind je alle rentetarieven. Vind de hoogste spaarrentes. Sorteer op rente, voorwaarden en tijdelijke acties. Dagelijkse updates zonder kleine lettertjes. Overzicht van meer dan 40 spaarbanken. Bekijk en open direct.

Trade Republic Spaarrekening

4,00%

De Trade Republic Spaarrekening is een gratis beleggingsrekening waar je een variabele rente op ontvangt. Je bent niet verplicht om ....

Openbank Spaarrekening

3,65%

Actie: je ontvangt de eerste 6 maanden 3,65%. Daarna ontvang je 2,75%. Je krijgt de rente maandelijks uitgekeerd.

Bij een Openbank ....

Santander Spaarrekening

3,60%

De Santander Spaarrekening open je online. Rente wordt maandelijks uitgekeerd. De app is gebruiksvriendelijk, zodat je je spaargeld overal kunt ....

Distingo Bank Spaarrekening

3,31%

Deze Franse Distingo Bank Spaarrekening open je via spaarplatform Raisin. Je kunt tot €100.000 inleggen. Dit bedrag kun je op ....

Collector Bank Spaarrekening

3,30%

Scandinavische bank die in Nederland de Collector Spaarrekening via spaarplatform Raisin aanbiedt. Je kunt op elk moment storten en weer opnemen.

Je ....

HoistSparen Spaarrekening

3,29%

De Zweedse HoistSparen Spaarrekening open je via spaarplatform Raisin. Je moet minstens €1 sparen met een max. €85.000. Dit bedrag ....

Nordax Bank Spaarrekening

3,29%

Nordax Bank is beursgenoteerd en biedt spaarproducten in Europese landen aan. In Nederland kun je de Nordax Bank Spaarrekening alleen ....

Klarna Spaarrekening

3,25%

In Nederland open je de Klarna Spaarrekening bij spaarplatform Raisin. Klarna komt uit Zweden, waar met de Zweedse kroon wordt ....

Morrow Bank Spaarrekening

3,23%

In Nederland open je de Morrow Bank Spaarrekening bij spaarplatform Raisin. Morrow is een bank uit Noorwegen. Zij bedienen ook ....

Inbank Spaarrekening

3,20%

De Estse Inbank Spaarrekening open je via spaarplatform Raisin. Je moet minstens €1.000 sparen met een max. €100.000. Dit bedrag ....

Spaarrente vergelijken

De meeste spaarders kiezen voor flexibiliteit en nemen een vrij opneembare rekening. Dit betekent dat je vrij bent om je geld op te nemen wanneer je maar wilt. Daar staat tegenover dat de spaarrentes op elk moment kunnen wijzigen. Als je dat liever niet wilt kun je je geld ook vastzetten in een deposito, maar dan kun je gedurende een afgesproken periode niet bij je geld tenzij je een boete betaalt.

Waarom krijg je spaarrente?

Banken hebben altijd geld nodig om bijv. hypotheken en kredieten te verstrekken. Dat financieren ze op twee manieren. Ten eerste doen ze dat met spaargeld en ten tweede door ergens anders zo goedkoop mogelijk te lenen. Banken kunnen namelijk ook bij andere banken geld inkopen tegen rentevergoeding.

De meeste mensen zetten hun spaargeld op de bank. Daar is het veilig en banken willen meestal erg graag spaargeld. Alle beetjes maken een hoop. En met deze “hele hoop” kunnen banken leningen verstrekken aan mensen en bedrijven die geld nodig hebben. Daar verdient de bank aan, maar jij ook. Jij krijgt namelijk spaarrente als bedankje. Rente is dus een vergoeding voor het ter beschikking stellen van jouw geld.

Waarom zijn de spaarrentes zo laag?

De rentes zijn lager dan ooit. Dat komt grotendeels door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze overheidsinstelling is verantwoordelijk voor het monetaire beleid en leent geld uit aan banken in heel Europa. Sinds de kredietcrisis rekenen zij extreem lage rentes. Het idee erachter is:

  1. Door een lage leenrente gaan bedrijven meer lenen om investeringen te kunnen doen;
  2. Door een lage spaarrente gaan mensen meer geld uitgeven, omdat het niet interessant is om het op te potten.

Door de toename van investeringen en consumptie zal de economie in Europa groeien. Het gevolg van dit beleid is dat banken zeer goedkoop geld lenen bij de ECB en daarom het spaargeld van de “kleine spaarder” niet meer nodig hebben.

Hoe wordt spaarrente berekend?

Als het warm is, willen veel mensen ijs. Als er tekort is, zal de prijs stijgen. Zo werkt het ook met geld. Als veel mensen geld nodig hebben, bijv. voor het kopen van een huis of voor het starten van een bedrijf, is de vraag hoog. Als er op dat moment te weinig geld beschikbaar is, zullen de rentepercentages waarschijnlijk stijgen.

Bij het vaststellen van de rente wordt altijd gekeken naar hoeveel vraag en aanbod er is. Maar dat is niet het enige. Banken kijken ook naar wat hun concurrenten doen. Verder houden zij nauwlettend de politiek en beleidsontwikkelingen van de ECB bij. Tot slot speelt hun machtspositie ten opzichte van andere banken ook een rol. Er is dus niet één simpele formule. Daar is de geldmarkt helaas te complex voor.

Waarom geven kleine banken meer rente?

Kleine banken willen nog wel eens betere spaarrentes geven. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste kunnen grote banken vaak goedkoper inkopen op de geldmarkt. Dat heeft alles met schaalvoordeel te maken. Daarom zijn kleine banken vaker aangewezen op de spaartegoeden van particulieren om kredieten te kunnen verstrekken aan hun klanten.

Ten tweede opereren kleine banken meestal volledig online, dus zonder dure kantoren. Hierdoor hebben ze minder overheadkosten. Ten derde zie je dat kleine banken vaak extra hun best doen om nieuwe klanten te krijgen door net iets betere voorwaarden te bieden dan de grootbanken. Tot slot zie je ook wel vaak dat een buitenlandse bank voet aan grond wil krijgen in een Nederland en stunt met voordelige tarieven.

Wanneer gaan de spaarrentes weer omhoog?

Niemand kan voorspellen wanneer en of de rente gaat stijgen. Zolang de ECB het huidige rentebeleid blijft volgen, zal er de komende jaren weinig veranderen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat als de ECB stopt met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen, de spaarrentes met een flinke vertraging zullen reageren.

Het voordeel van dit beleid is wel dat de rente van o.a. hypotheken ook erg laag is. Daarnaast zijn er gelukkig andere manieren om rendement op je geld te krijgen. Veel mensen openen een beleggingsrekening bij een online broker aandelen of obligaties te kopen. Daarnaast kun je natuurlijk ook extra aflossen in je eigen huis of gewoon vrede hebben met een lager spaarrendement. Er zijn ergere dingen in de wereld.