Betaalrekening openen

Een nieuwe betaalrekening openen kan zonder naar een kantoor te gaan. Kies of je voor een ‘oude’ of ‘nieuwe’ bank gaat. Gelukkig hebben bijna alle banken een overstapservice om de overstap eenvoudiger te maken.

ABN AMRO BasisPakket

3,25 p/m

Het ABN AMRO BasisPakket Betalen van €39 per jaar is voldoende als je 1 rekening met 1 pinpas nodig hebt. ....

Openbank Betaalrekening

0,00 p/m

Openbank is een 100% online bank. Bij het openen van een rekening krijg je een gratis betaalpas. De app, website ....

SNS Betaalrekening

2,953,95 p/m

Bij de SNS Betaalrekening kun je kiezen uit 2 pakketten. Bij SNS Compleet krijg je rente over je saldo tot ....

N26 Bankrekening

0,0016,90 p/m

Online betaalrekening met Mastercard. Als je €100 of meer stort kun je ook een pinpas van Maestro bestellen. N26 is ....

Knab Plus (of Premium)

6,00 p/m

Keuze uit Knab Plus of Premium. Met het uitgebreidere pakket breng je ook je financiële situatie in kaart. Verder zijn ....

bunq Personal

3,9918,99 p/m

Met de bunq App open je binnen 5 minuten een rekening. Maak met je mobiel een foto van je ID ....

ING Betaalrekening

3,20 p/m

ING loopt al jaren voorop als het gaat om online bankieren. Met de App voor Android en iPhone betaal je ....

Triodos Internet Betaalrekening

5,00 p/m

Triodos is een groene bank die investeert in duurzame en sociale projecten. Met deze rekening regel je al je bankzaken ....

Rabo BetaalPakket

2,956,50 p/m

Een degelijke basisrekening die je naar behoefte uit kunt breiden. Voor €2,95 per jaar heb je ....

ASN Bankrekening

2,70 p/m

De roep om banken die verantwoord met jouw geld, het klimaat en de samenleving omgaan wordt elk jaar groter. De ....

Spaarrente vergelijken

De meeste spaarders kiezen voor flexibiliteit en nemen een vrij opneembare rekening. Dit betekent dat je vrij bent om je geld op te nemen wanneer je maar wilt. Daar staat tegenover dat de spaarrentes op elk moment kunnen wijzigen. Als je dat liever niet wilt kun je je geld ook vastzetten in een deposito, maar dan kun je gedurende een afgesproken periode niet bij je geld tenzij je een boete betaalt.

Waarom krijg je spaarrente?

Banken hebben altijd geld nodig om bijv. hypotheken en kredieten te verstrekken. Dat financieren ze op twee manieren. Ten eerste doen ze dat met spaargeld en ten tweede door ergens anders zo goedkoop mogelijk te lenen. Banken kunnen namelijk ook bij andere banken geld inkopen tegen rentevergoeding.

De meeste mensen zetten hun spaargeld op de bank. Daar is het veilig en banken willen meestal erg graag spaargeld. Alle beetjes maken een hoop. En met deze “hele hoop” kunnen banken leningen verstrekken aan mensen en bedrijven die geld nodig hebben. Daar verdient de bank aan, maar jij ook. Jij krijgt namelijk spaarrente als bedankje. Rente is dus een vergoeding voor het ter beschikking stellen van jouw geld.

Waarom zijn de spaarrentes zo laag?

De rentes zijn lager dan ooit. Dat komt grotendeels door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze overheidsinstelling is verantwoordelijk voor het monetaire beleid en leent geld uit aan banken in heel Europa. Sinds de kredietcrisis rekenen zij extreem lage rentes. Het idee erachter is:

  1. Door een lage leenrente gaan bedrijven meer lenen om investeringen te kunnen doen;
  2. Door een lage spaarrente gaan mensen meer geld uitgeven, omdat het niet interessant is om het op te potten.

Door de toename van investeringen en consumptie zal de economie in Europa groeien. Het gevolg van dit beleid is dat banken zeer goedkoop geld lenen bij de ECB en daarom het spaargeld van de “kleine spaarder” niet meer nodig hebben.

Hoe wordt spaarrente berekend?

Als het warm is, willen veel mensen ijs. Als er tekort is, zal de prijs stijgen. Zo werkt het ook met geld. Als veel mensen geld nodig hebben, bijv. voor het kopen van een huis of voor het starten van een bedrijf, is de vraag hoog. Als er op dat moment te weinig geld beschikbaar is, zullen de rentepercentages waarschijnlijk stijgen.

Bij het vaststellen van de rente wordt altijd gekeken naar hoeveel vraag en aanbod er is. Maar dat is niet het enige. Banken kijken ook naar wat hun concurrenten doen. Verder houden zij nauwlettend de politiek en beleidsontwikkelingen van de ECB bij. Tot slot speelt hun machtspositie ten opzichte van andere banken ook een rol. Er is dus niet één simpele formule. Daar is de geldmarkt helaas te complex voor.

Waarom geven kleine banken meer rente?

Kleine banken willen nog wel eens betere spaarrentes geven. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste kunnen grote banken vaak goedkoper inkopen op de geldmarkt. Dat heeft alles met schaalvoordeel te maken. Daarom zijn kleine banken vaker aangewezen op de spaartegoeden van particulieren om kredieten te kunnen verstrekken aan hun klanten.

Ten tweede opereren kleine banken meestal volledig online, dus zonder dure kantoren. Hierdoor hebben ze minder overheadkosten. Ten derde zie je dat kleine banken vaak extra hun best doen om nieuwe klanten te krijgen door net iets betere voorwaarden te bieden dan de grootbanken. Tot slot zie je ook wel vaak dat een buitenlandse bank voet aan grond wil krijgen in een Nederland en stunt met voordelige tarieven.

Wanneer gaan de spaarrentes weer omhoog?

Niemand kan voorspellen wanneer en of de rente gaat stijgen. Zolang de ECB het huidige rentebeleid blijft volgen, zal er de komende jaren weinig veranderen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat als de ECB stopt met het opkopen van staats- en bedrijfsleningen, de spaarrentes met een flinke vertraging zullen reageren.

Het voordeel van dit beleid is wel dat de rente van o.a. hypotheken ook erg laag is. Daarnaast zijn er gelukkig andere manieren om rendement op je geld te krijgen. Veel mensen openen een beleggingsrekening bij een online broker aandelen of obligaties te kopen. Daarnaast kun je natuurlijk ook extra aflossen in je eigen huis of gewoon vrede hebben met een lager spaarrendement. Er zijn ergere dingen in de wereld.