Wat is een virtuele creditcard?
Een virtuele creditcard is hetzelfde als een gewone prepaid card met als enige verschil dat je geen pas ontvangt. Je krijgt wel een creditcardnummer, vervaldatum en cvc-code, zodat je er online mee kunt betalen. Daarom wordt het ook wel een digitale of online creditcard genoemd.
Vaak kun je een virtuele kaart aan je smartphone of smartwatch koppelen, zodat je er ook in winkels contactloos mee af kunt rekenen. Het hangt per aanbieder af welke devices (bijv. Fitbit of Garmin) en betaalmethodes (Google Pay of Apple Pay) worden ondersteund, dus controleer dat goed voor je een keuze maakt.
Hoe werkt een virtuele creditcard?
Het werkt hetzelfde als het opwaarderen van prepaid simkaart van een telefoon. Je stort een bedrag en als het op is, moet je je saldo weer opwaarderen.
Doorloop de volgende stappen:
- Als je een account hebt aangemaakt, moet je eerst geld op je kaart zetten. Dat doe je door bijv. een bedrag over te maken van je bankrekening of door op te waarderen met iDeal.
- In je account of in de app vind je jouw creditcardnummer, vervaldatum en cvc-code. Dit zijn de gegevens die je nodig hebt om te kunnen betalen.
- Vervolgens kun je in webwinkels die Mastercard of Visa accepteren afrekenen. Denk bijv. aan het kopen van kleding bij Zalando of het afsluiten van een abonnement bij Spotify.
- Betalingen worden direct van je saldo afgeschreven, dus je moet ervoor zorgen dat er voldoende geld op je kaart staat.
Veiligheid
Bij normaal gebruik zijn virtuele kaarten net zo veilig als een gewone (prepaid) creditcard. Je volgt namelijk dezelfde veiligheidsmaatregelen, zoals het beschermen van je kaartgegevens en vermijden van verdachte websites.
Soms zijn virtuele creditcards zelfs veiliger als je de mogelijkheid hebt om extra kaarten aan te maken die allemaal een ander creditcardnummer hebben.
Een andere optie is om na iedere betaling je kaart te deactiveren en een nieuwe aan te maken. Dat kun je bijv. doen als je een website niet helemaal vertrouwd. De mogelijkheden verschillen per aanbieder, dus zoek uit wat jij belangrijk vindt.