Wat is een CVC code?
Bij Visa en Mastercard vind je de 3-cijferige CVC Code op de achterkant van je creditcard. Bij American Express staat de 4-cijferige code op de voorkant. CVC staat voor Card Verification (of Validation) Code en is bedoeld als extra beveiliging voor creditcards. Het betekent precies hetzelfde als CVV wat de afkorting is van Card Verification Value.
In dit artikel wordt uitgelegd waar en wanneer je de cvc code moet invullen. Je krijgt ook voorbeelden van extra beveiligingsmaatregelen en hoe je hier als gebruiker verstandig mee om kunt gaan.
Definitie
Een cvc code vormt samen met het 16-cijferige kaartnummer en de vervaldatum een unieke combinatie. De code is bedoeld als extra controle wanneer een creditcard niet werkelijk (fysiek) aanwezig is. Denk aan betalingen per telefoon en internet.
CVC Code invullen
Bestel je iets op Coolblue, Bol.com of bij een andere webshop? Dan moet je altijd je cvc code invullen als je met je creditcard wilt betalen. Zonder de code kan een webwinkel het bedrag niet in rekening brengen. Webshops vragen om de volgende gegevens:
- Voorletter(s) en achternaam die op de creditcard staan vermeld
- Kaartnummer bestaande uit 16 cijfers
- Vervaldatum
- CVC of CVV Code bestaande uit 3 cijfers
Let altijd op het groene slotje in de adresbalk van je browser. Verder moet het webadres met https:// en niet met http:// beginnen. De “s” staat voor secure, zodat je gegevens via een beveiligde verbinding verlopen. Klopt het niet? Vul je gegevens niet in en koop ergens anders.
Veel mensen vragen zich af of iDeal en Paypal veiliger zijn dan een creditcard. Natuurlijk kan iemand je creditcardgegevens onderscheppen als een verbinding onveilig is. En natuurlijk schrik je als het ooit voorkomt, maar je krijgt het complete bedrag gewoon terug.
Betalen met een creditcard heeft voordelen ten opzichte van iDeal. Bij de meeste creditcards zit namelijk aflevergarantie, zodat je je geld terugkrijgt als je bestelling niet wordt geleverd. En als er iets met je nieuwe aankoop gebeurt (verlies, gestolen of beschadigd), dan heb je recht op teruggave met de meegeleverde aankoopverzekering.
Hotel reserveren
Als je online een hotel boekt, moet je een cvc code invullen. Dat lijkt vreemd. Want waarom zou je alle creditcardgegevens invullen, terwijl je pas afrekent wanneer je in het hotel aankomt? Daar is een reden voor.
Bij de meeste webwinkels betaal je vooraf. Als je een wasmachine of barbecue bestelt, wordt direct van je bankrekening afgeschreven. Jij loopt risico, omdat je bestelling pas achteraf wordt geleverd. Bij hotels werkt het andersom. Jij reserveert en betaalt op het moment dat je aankomt. Niet jij, maar het hotel loopt risico. Als je niet aan de balie verschijnt, kan het hotel naar zijn geld fluiten. Daarom willen zij je creditcardgegevens.
Hotels gebruiken je creditcardnummer alleen als extra zekerheid voor als je niet komt opdagen of te laat annuleert. Bij ‘verlet’ wordt een no-show charge in rekening gebracht (minstens het bedrag voor één nacht verblijf). Je creditcard wordt bij reservering niet belast, maar gebruikt om:
- Je reservering te garanderen
- Te controleren of je creditcard geldig is / voldoende limiet beschikbaar is (pre-autorisatie)
Bij pre-autorisatie wordt geen geld van je creditcard afgeschreven. Pre-autoriseren betekent reserveren. De hotelketen checkt alleen of de creditcard op jouw naam staat, niet geblokkeerd is en er voldoende bestedingslimiet aanwezig is. Dit klinkt flauw, maar heb begrip en vertrouwen. Hotels willen niet met lege kamers zitten (terecht toch?).
Soms kun je kiezen om direct te betalen in ruil voor korting. In dat geval loop jij het risico. Je kunt bijv. ziek worden. Kies je voor direct betalen, dan moet je altijd je cvc code invullen. Op grote boekingssites wordt steeds minder naar een cvc gevraagd. De reden is dat ze beter verzekerd zijn en minder mensen bereid zijn om al hun gegevens achter te laten.
Telefonisch bevestigen
Mag je je cvc code telefonisch doorgeven? Ja natuurlijk, maar alleen als je het vertrouwd. Eigenlijk geldt hetzelfde als bij online reserveren. Als voorbeeld. Je boekt op internet een vakantie en er wordt alleen naar je creditcardnummer gevraagd. Daarna volgt een telefoontje om de reservering te bevestigen. Zij willen als extra bevestiging je veiligheidscode om de reservering te schrijven. De kans is erg klein dat het telefoontje niet klopt. Je geeft over de telefoon namelijk alleen de extra beveiligingscode. Zonder het kaartnummer kan een fraudeur niet veel.
CVC Code voor Prepaid Creditcards?
Jazeker. Of je nu een gewone of prepaid creditcard hebt. Veilig afrekenen is voor beide soorten hetzelfde. Bij alle prepaid Visa en Mastercards staat de code op de achterkant naast het handtekeningveld. Het maakt niet uit of je creditcard oplaadbaar of op krediet is. De beveiligingsmaatregelen zijn 100% hetzelfde.
Verder gelden voor alle prepaid cards dezelfde maatregelen bij vermissing, diefstal en fraude. Laat het dus direct weten als een onterechte transactie is gedaan. Ook al staat er nog maar een paar euro op je kaart.
Meer over veiligheid
Als het om de veiligheid gaat raken mensen altijd een beetje in paniek. Stel voor dat je creditcard wordt gestolen en iemand anders op gaat jouw kosten shoppen. Dat kan inderdaad. Toch kan de dief in winkels niet terecht. Bij iedere betaling moet hij namelijk een pincode invoeren en die heeft hij niet. Dan blijft het internet als enige mogelijkheid over. Ook online zal de dief nooit iets bestellen dat thuis moeten worden afgeleverd. Hij moet dan namelijk zijn adres invullen en is dan wel erg makkelijk te vinden door de politie.
Het enige dat nog overblijft is dat hij virtuele en downloadbare diensten aan kan schaffen, zoals online games en muziek. Ook dat zal hij niet vanuit huis doen, omdat hij met zijn eigen computer sporen achterlaat.
Waarschijnlijk kom je er vrij snel achter dat je creditcard is gestolen en laat per direct de kaart blokkeren. Vanaf dat moment kan de dief er niet meer mee betalen. Stel dat hij al betalingen heeft gedaan, dan krijg je die gewoon van de creditcardmaatschappij terug. Daar ben je namelijk voor verzekerd. Voor vragen over fraude kun je terecht bij de Fraudehelpdesk of natuurlijk bij de helpdesk van je creditcardmaatschappij.