Hypotheek

Onroerend goed

Onroerend goed

Een huis, bedrijfspand of fabriek plus bijbehorende grond worden onroerende goederen, onroerende zaken of vastgoed genoemd. Onder onroerend goed worden grond inclusief panden (zaken) die duurzaam met de grond verenigd zijn verstaan.

Tafels, kasten, computers en stoelen zijn roerende goederen. Deze zijn immers niet aard- of nagelvast verbonden met de grond of het pand. De ramen, het toilet, de keuken, een tuinhuisje, lichtknoppen en de meterkast zijn wel verankerd met de grond of het pand en behoren dus wel tot de definitie. De term ‘onroerend’ verwijst daarom naar het niet verplaatsbare karakter van goederen.

Op een onroerend goed wordt vaak een hypothecaire lening afgesloten, waarbij het onroerend goed als onderpand dient. Onroerende goederen worden ook wel onroerende zaken genoemd en in het dagelijks taalgebruik wordt vaak van vastgoed gesproken.

 

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.