Een huis, bedrijfspand of fabriek plus bijbehorende grond worden onroerende goederen, onroerende zaken of vastgoed genoemd. Onder onroerend goed worden grond inclusief panden (zaken) die duurzaam met de grond verenigd zijn verstaan.
Tafels, kasten, computers en stoelen zijn roerende goederen. Deze zijn immers niet aard- of nagelvast verbonden met de grond of het pand. De ramen, het toilet, de keuken, een tuinhuisje, lichtknoppen en de meterkast zijn wel verankerd met de grond of het pand en behoren dus wel tot de definitie. De term ‘onroerend’ verwijst daarom naar het niet verplaatsbare karakter van goederen.
Op een onroerend goed wordt vaak een hypothecaire lening afgesloten, waarbij het onroerend goed als onderpand dient. Onroerende goederen worden ook wel onroerende zaken genoemd en in het dagelijks taalgebruik wordt vaak van vastgoed gesproken.
Geachte meneer Scholto Bos,
Dit heb ik ook zo geleerd, vroeger, op school, maar nu heb ik een vraag aan u. Is deze regel alleen toepasbaar op een eigen huis of ook op woningen van een woningcorporatie?
Onze woningcorporatie vindt oa. …. dat het vervangen in de douche van de glijstang (om de slang en de handdouche aan te hangen) en de schakelaars en wandcontactdozen in het complex, voor rekening van de huurder komen…… ??? Deze zitten toch ook aard en nagel vast aan het complex. En hoe zit dat dan met de vorig jaar verstrekte rookmelder die we kregen, sinds vorig jaar door de regering besloten was, dat dit in iedere woning aanwezig dient te zijn. Is zo’n rookmelder ook niet bij de huur inbegrepen als dit in iedere woning verplicht aanwezig dient te zijn?