Een hypotheek of hypothecaire lening is een geldlening met een lange looptijd voor een onroerend goed met ditzelfde onroerend goed als onderpand (bijvoorbeeld een huis, een kantoorpand, een fabriek). Als de lening niet kan worden voldaan legt de bank beslag op het onroerend goed (de bank legt dan beslag op het pand). Voor het afsluiten van een hypothecaire lening betaalt de hypotheekgever (degene die het onroerend goed koopt) afsluitkosten aan de hypotheeknemer (degene die de lening verstrekt, meestal een bank).
De meest voorkomende hypotheekvormen in Nederland zijn:
- Aflossingsvrije hypotheek: hypothecaire lening waarbij gedurende de looptijd niet wordt afgelost, maar alleen maandelijks rente wordt betaald.
- Spaarhypotheek: hypothecaire lening waarbij naast betaling van rente een spaarbedrag opzij wordt gezet dat aan het einde van de looptijd wordt gebruikt om de hypotheek in één keer af te lossen.
- Lineaire hypotheek: hypothecaire lening waarbij rente en aflossing wordt betaald en de maandelijkse kosten gedurende de looptijd lager worden.
- Annuïteitenhypotheek: hypothecaire lening waarbij rente en aflossing wordt betaald en de maandelijkse kosten gedurende de looptijd gelijk blijven.
- Beleggingshypotheek: hypothecaire lening waarbij naast betaling van rente een bedrag opzij wordt gezet om mee te beleggen dat aan het einde van de looptijd wordt gebruikt om de hypotheek (deels) mee af te lossen.
De maximale hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Bij SNS Bank kun je online je hypotheek berekenen.