Hypotheek

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring|bouwkundig rapport nhg|waarom een bouwkundige keuring? |tips bouwkundige keuring

Het kopen van een huis is een zeer belangrijke stap in iemands leven. Wanneer de huizenkoper dat goed doet, kan hij daar zijn hele leven plezier van hebben. Voor het bezichtigen, onderhandelen en afwikkelen van de aankoop heeft een koper een aankoopmakelaar nodig. Naast het financiële aspect is ook de algehele staat van de woning van belang. Om de bouwkundige staat van een woning vast te stellen laten kopers in de aankoopfase vaak een bouwkundige keuring uitvoeren. Een bouwkundige keuring wordt ook wel bouwtechnische keuring genoemd.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een bouwkundige keuring is, waarom het van belang is de bouwkundige staat door een expert vast te laten stellen en wat de kosten van een bouwkundig rapport zijn.

Bouwkundig rapport nhg

Bouwkundig rapport

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft de woningzoeker inzicht in de bouwkundige staat van de woning en geeft een indicatie van de kosten voor het onderhoud en verbouwen van de woning. Dit bouwkundig rapport geeft de woningzoeker zekerheid over de kosten die hij tegemoet kan zien wanneer hij de woning koopt. Een woningzoeker kan altijd een ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring‘ opnemen tijdens de onderhandeling. Dit betekent dat hij altijd mag afzien van de koop van een woning als blijkt dat er verborgen gebreken of andere onvoorziene kosten zijn.

Er zijn mensen die op zoek zijn naar een woning die opgeknapt moet worden, al is opgeknapt of naar een nieuwbouwwoning. In alle drie de gevallen is het de afweging waard een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De kosten van een bouwkundige keuring zijn te verwaarlozen ten opzichte van de aanschafwaarde. Bovendien zijn deze kosten in de meeste gevallen aftrekbaar van de belasting. In veel gevallen zal bij de aanvraag van een hypotheek ook de bank om een bouwkundig rapport vragen.

NHG keuring

Een variant op de bouwkundige keuring is de NHG keuring. In feite is deze keuring hetzelfde als de gewone bouwkundige keuring. Alleen moet de rapportage aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Eén van de voordelen is dat de NHG keuring een korting oplevert bij de hypotheekrente.

Waarom een bouwkundig rapport?

Waarom is de bouwkundige keuring aan te bevelen? Niemand zit te wachten op onverwachte uitgaven. Met het kopen van een woning wordt een bepaald risico genomen. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen er gebreken waargenomen worden, die een gemiddelde koper niet zal ontdekken. Er zijn vele praktijkvoorbeelden van gebreken te noemen, zelfs bij nieuwbouw: scheurvorming in gevelmetselwerk, niet goed functionerend sanitair, los tegelwerk, lekkages, slecht schilderwerk en diverse andere gebreken.

Bij oudere woningen is het nog meer van belang een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Er kunnen hoge kosten om de hoek komen kijken om gebreken te herstellen. Vaak zijn er gebreken duidelijk zichtbaar. Er zijn praktijkvoorbeelden dat de koper de gebreken volledig onderschat, met alle gevolgen van dien.

Waarom een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring? Vijf redenen.

De opgeknapte woning ziet er geweldig uit, de muren zijn strak gestukt en het schilderwerk ziet er ook mooi uit. Een hippe keuken en een trendy badkamer. Alles lijkt in orde. Wanneer er kritisch wordt gekeken, kunnen er toch behoorlijke gebreken naar voren komen met de bouwkundige keuring. De kozijnen hebben een buitenlandse detaillering, die niet voldoet aan de Nederlandse normeringen, een zeer goedkope kwaliteit parketvloer die verkeerd gelegd is, de installaties zijn twijfelachtig en voldoen niet aan de Nederlandse normeringen. Veel van dit soort gebreken en nog erger, worden in de praktijk vaak geconstateerd. Ook dit ziet de gemiddelde koper vaak niet.

Wanneer de koper en de verkoper het met elkaar eens zijn, wordt er in de meeste gevallen een voorlopig koopcontract getekend. Het is aan te raden dit onder voorbehoud van de bouwkundige keuring te doen. Hierbij wordt dan een bedrag vastgelegd wat er maximaal aan de woning mag mankeren.

Met een bouwkundige keuring kan in sommige gevallen ook een hersteladvies, een verbouwingsadvies en ander bouwkundig advies worden gegeven. Probeer altijd zelf bij de bouwkundige keuring aanwezig te zijn. De keurder kan dan bepaalde dingen nog mondeling toelichten.

Samengevat nog vier tips voor huizenzoekers die een bouwkundig onderzoek uit willen laten voeren:

Tips bouwkundige keuring

Tips bouwkundige keuring

Over Wim Alink

Wim Alink is sinds 1999 actief als bouwkundig expert. Alink Bouwtechnisch Adviesbureau verzorgt o.a. bouwbegeleiding, aanvragen van omgevings- en bouwvergunningen, bestekken en kostenramingen. Neem contact op met Wim Alink voor een bouwkundige keuring, bouwtechnische tekening of meerjaren onderhoudplan.