Hypotheek

Basishypotheek

Basishypotheek

Veel hypotheekverstrekkers bieden een basishypotheek aan. Basishypotheken worden ook wel aangeboden onder namen als budgethypotheek of voordeelhypotheek. Dergelijke hypotheken onderscheiden zich door een lage rente, maar hebben vaak minder goede voorwaarden dan een standaardhypotheek.

De basishypotheek mag meestal niet hoger zijn dan 75% van de marktwaarde van het onroerend goed. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren maximaal 90% van de marktwaarde. Ook is de keuze voor de hypotheekvorm bij een basishypotheek vaak beperkt.

Voor huizenkopers die geen hoge eisen stellen aan een hypotheek en alleen voor de laagste maandlasten gaan, kan een basishypotheek een goede keuze zijn. Meestal worden er bij basishypotheken wel boetes in rekening gebracht wanneer iemand vervroegd wil aflossen, zijn hypotheek wil oversluiten of bij verhuizing. Zo kan een basishypotheek in eerste instantie voordelig lijken,  maar veel duurder uitpakken bij voortijdige beëindiging van de hypotheek.

Verder zijn aan de hypotheekofferte vaak strengere voorwaarden verbonden dan bij de offerte van een standaardhypotheek. Zo kan de geldigheidsduur van de offerte meestal niet worden verlengd. Dit kan iemand met een nieuwbouwwoning in de problemen brengen wanneer de bouw uitloopt. Ook kan een voorwaarde zijn dat de in de offerte genoemde rente moet worden betaald, ook als deze lager is op het moment dat definitief akkoord wordt gegaan met de offerte.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *