Ondernemen & Financiën

Groothandel

Groothandel

Groothandels zijn handelsorganisaties. Dit betekent dat zij goederen en diensten in vrijwel dezelfde staat doorverkopen als waarin ze werden ingekocht. De Nederlandse groothandel Bromptom importeert vouwfietsen en fietsonderdelen uit Engeland en verkoopt ze in vrijwel dezelfde staat door aan fietshandelaren in België, Nederland en Luxemburg.

Definitie groothandel

Een groothandel is een schakel (geleding) in de bedrijfskolom die grote partijen inkoopt bij één of meerdere producenten om deze vervolgens in kleinere hoeveelheden door te verkopen aan andere ondernemingen.

Uitleg en voorbeelden

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen detailhandel (ook wel kleinhandel) en groothandel. De detailhandel levert goederen aan consumenten. De groothandel levert goederen aan ondernemingen. Voorbeelden van groothandels zijn Makro, Sligro en Hanos. Zij leveren verse groente, vlees en kruidenierswaren aan o.a. cafés, restaurants, lunchrooms en hotels die deze goederen op hun beurt weer doorverkopen aan consumenten. Zowel groot- als detailhandels zijn handelsorganisaties, omdat zij voornamelijk voor distributie zorgen en nauwelijks iets veranderen aan de goederen die zij hebben ingekocht.

Groothandels zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan groothandels in sieraden en gadgets, zoals Cahec Global en Menga Trading die goederen leveren aan kledingwinkels en juweliers. Andere voorbeelden zijn groothandels in schoenen en kappersbenodigdheden.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Een reactie op “Groothandel

  1. Andries schreef:

    Bedankt voor deze verduidelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *