Ondernemen & Financiën

Detailhandel

Detailhandel|detailhandel

Detailhandel is de directe verkoop van goederen aan consumenten en wordt ook wel kleinhandel genoemd. In de volksmond wordt veelal gesproken over winkeliers. Hieronder vallen zowel de winkeliers met een fysieke verkooplocatie (winkelpand) als de online verkoop.

Wat valt onder detailhandel?

Bij detailhandels wordt meestal gedacht aan een winkel waar je naartoe gaat om een product te kopen, zoals een supermarkt of een kledingwinkel. Anno nu zijn er ook veel online winkels, zoals Bol.com en Zalando. Er wordt vaak gezegd dat detailhandels last hebben van concurrentie van de online winkels. Hierdoor lijkt het alsof online winkels niet onder de detailhandel vallen. Dit is echter een misverstand. Zij verkopen namelijk, net als winkels met winkelpanden, ook direct goederen aan consumenten.

De trend is dat de verkoop van goederen zich steeds meer verplaatst van het winkelpand naar het internet. De winkels hebben dus last van de online verkoopkanalen. Hierdoor openen winkeliers naast hun fysieke verkooppunt steeds vaker ook een webshop, omdat de klanten uit hun winkels wegblijven.

Detailhandel

Detailhandel – voorbeeld boekwinkels

Branches in de detailhandel

De detailhandel is een economische sector die uit verschillende branches bestaat. De meest bekende is de supermarktbranche. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Een andere grote branche is de kledingbranche waar Hunkemöller, Jack & Jones, Peek & Cloppenburg en Zara onderdeel van uit maken.

Voorbeelden van andere branches zijn bloemenwinkels, boekhandels, parfumerieën, juweliers, kaas- en delicatessenwinkels, koffie- en theewinkels, kunst- en antiekzaken, opticiens, snoepwinkels en chocolaterieën, telecomwinkels, tuincentra en verf- en behangzaken. Voor een overzicht van alle branches verwijzen we naar het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HDB).

Is detailhandel hetzelfde als retail?

Het antwoord is nee. Onder detailhandel wordt alleen de verkoop van goederen verstaan, oftewel fysieke (tastbare) producten. De levering van diensten valt daar niet onder. Bij retail is sprake van beide. De definitie van retail is: de directie verkoop van goederen en diensten aan consumenten. Hiermee maakt de detailhandel dus wel onderdeel uit van retail, maar is er niet gelijk aan. Kapsalons, hotels en schoonmaakbedrijven leveren diensten en vallen daarmee dus wel onder retail, maar niet onder detailhandel.

Werkgelegenheid

In de Nederlandse detailhandel werken bijna 760.000 mensen in 110.000 winkels. Hiermee is het de grootste werkgever in Nederland. De omzet bedroeg in 2010 circa € 81 miljard. In de hele Europese Unie werken ongeveer 31 miljoen mensen in de detailhandel in 6,2 miljoen bedrijven met een totale omzet van ongeveer € 2.273 miljard (Bron: Detailhandel Nederland).

Belangenbehartiging

Er zijn verschillende organisaties die de belangen van detailhandelaren behartigen. Detailhandel Nederland is de overkoepelende organisatie van de totale detailhandel. Hun doel is om het belang van de detailhandel in Nederland te optimaliseren en te versterken. Zo spannen zij zich in voor de verlaging van de kosten van het betalingsverkeer, de verbetering van de bereikbaarheid van winkels en de bestrijding van winkeldiefstal.

Gerelateerde Begrippen

De detailhandel is de laatste stap in de Bedrijfskolom en ook de laatste stap waarin waarde wordt toegevoegd. Vaak koopt een detailhandelaar zijn producten in bij een Groothandel. Als een detailhandelaar zijn assortiment verbreed is er sprake van Parallellisatie en als hij zijn assortiment versmalt is sprake van Specialisatie.

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.