Ondernemen & Financiën

Detailhandel

Detailhandel

Detailhandel is de directe verkoop van goederen aan consumenten en wordt ook wel kleinhandel genoemd. In de volksmond wordt veelal gesproken over winkeliers. Hieronder vallen zowel de winkeliers met een fysieke verkooplocatie (winkelpand) als de online verkoop.

Wat valt onder detailhandel?

Bij detailhandels wordt meestal gedacht aan een winkel waar je naartoe gaat om een product te kopen, zoals een supermarkt of een kledingwinkel. Anno nu zijn er ook veel online winkels, zoals Bol.com en Zalando.nl. Er wordt vaak gezegd dat detailhandels last hebben van concurrentie van de online winkels. Hierdoor lijkt het alsof online winkels niet onder de detailhandel vallen. Dit is echter een misverstand. Zij verkopen namelijk, net als winkels met winkelpanden, ook direct goederen aan consumenten.

De trend is dat de verkoop van goederen zich steeds meer verplaatst van het winkelpand naar het internet. De winkels hebben dus last van de online verkoopkanalen. Hierdoor openen winkeliers naast hun fysieke verkooppunt steeds vaker ook een webshop, omdat de klanten uit hun winkels wegblijven.

Detailhandel

Detailhandel – Voorbeeld Boekwinkels

Branches in de detailhandel

De detailhandel is een economische sector die uit verschillende branches bestaat. De meest bekende is de supermarktbranche. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Een andere grote branche is de kledingbranche waar Hunkemöller, Jack & Jones, Peek & Cloppenburg en Zara onderdeel van uit maken.

Voorbeelden van andere branches zijn bloemenwinkels, boekhandels, parfumerieën, juweliers, kaas- en delicatessenwinkels, koffie- en theewinkels, kunst- en antiekzaken, opticiens, snoepwinkels en chocolaterieën, telecomwinkels, tuincentra en verf- en behangzaken. Voor een overzicht van alle branches verwijzen we naar de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HDB).

Is detailhandel hetzelfde als retail?

Het antwoord is nee. Onder detailhandel wordt alleen de verkoop van goederen verstaan, oftewel fysieke (tastbare) producten. De levering van diensten valt daar niet onder. Bij retail is sprake van beide. De definitie van retail is: de directie verkoop van goederen en diensten aan consumenten. Hiermee maakt de detailhandel dus wel onderdeel uit van retail, maar is er niet gelijk aan. Kapsalons, hotels en schoonmaakbedrijven leveren diensten en vallen daarmee dus wel onder retail, maar niet onder detailhandel.

Werkgelegenheid

In de Nederlandse detailhandel werken bijna 760.000 mensen in 110.000 winkels. Hiermee is het de grootste werkgever in Nederland. De omzet bedroeg in 2010 circa € 81 miljard. In de hele Europese Unie werken ongeveer 31 miljoen mensen in de detailhandel in 6,2 miljoen bedrijven met een totale omzet van ongeveer € 2.273 miljard (Bron: Detailhandel Nederland).

Belangenbehartiging

Er zijn verschillende organisaties die de belangen van detailhandelaren behartigen. Detailhandel Nederland is de overkoepelende organisatie van de totale detailhandel. Hun doel is om het belang van de detailhandel in Nederland te optimaliseren en te versterken. Zo spannen zij zich in voor de verlaging van de kosten van het betalingsverkeer, de verbetering van de bereikbaarheid van winkels en de bestrijding van winkeldiefstal.

Gerelateerde Begrippen

De detailhandel is de laatste stap in de Bedrijfskolom en ook de laatste stap waarin waarde wordt toegevoegd. Vaak koopt een detailhandelaar zijn producten in bij een Groothandel. Als een detailhandelaar zijn assortiment verbreed is er sprake van Parallellisatie en als hij zijn assortiment versmalt is sprake van Specialisatie.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

29 reacties op “Detailhandel

 1. Maria van den Bos schreef:

  Ik zit in een bedrijfsverzamelgebouw met bestemming kantoor.
  Nu komt er een nagelstudio met webwinkel, een webwinkel met showroom en een kapper in dat gebouw. Is dat toegestaan zonder verdere vergunningen? Dat heeft toch niets met kantoor te maken?

 2. Victor van Gestel schreef:

  Wil graag een vraag stellen maar niet publiekelijk kan dat graag contact ! Vr gr Victor

 3. Angela Koopman schreef:

  goedemorgen,

  wij hebben een groothandel in wit en bruingoedapparatuur. wij gaan ons steeds meer richten op de keukenbranche en vervangingsapparatuur. de omgevingsvergunning laat tot 10 % detailhandel toe op de nieuwe locatie. kunt u mij aangeven wat hieronder valt ?

  een klant die een inbouwvaatwasser koopt voor zijn keuken ?
  een klant die telefonisch of per mail een prijs op vraagt en deze ook telefonisch of per mail besteld ?
  een klant die langs komt voor een keuken en een keuken met inbouw apparatuur koopt ?
  een klant die per mail een prijs opvraagt voor keuken inbouwapparatuur een ook besteld per mail en de keuken bij de Ikea heeft gekocht.

  graag hoor ik van u wat onder detailhandel valt.

  alvast bedankt,

 4. Henk schreef:

  Goedendag,

  Zou willen informeren of een zaak waar tosti`s, belegde broodjes, vlaaien en koffie/thee verkocht worden om mee te nemen maar ook om te nuttigen in de zaak valt onder horeca of detailhandel ?

 5. Bart Versteeg schreef:

  Beste Jan, Wij hebben een webwinkel in elektrotechnische materialen en kopen al onze artikelen bij de diverse reguliere groothandels uit onze branche. Wij hebben geconstateerd, en is tevens bevestigd door één van onze groothandels dat zij hun producten ook onder een andere naam rechtstreeks verkopen aan consumenten op bol.com
  Mijn vraag is: mag een groothandel die normaliter alleen aan bedrijven levert, zijn producten ook rechtstreeks verkopen aan consumenten op bol.com

 6. Bera schreef:

  Verkopen van Keukens, Kozijnen en veranda`s vallen deze onder detailhandel ? het gaat hier om een showroom?

  Alvast bedankt
  Bera

 7. Wout schreef:

  Goedenavond, Ik wil graag in een bestaand winkelpand een fietsherstel onderneming beginnen. Er zal onderhoud en reparaties aan fietsen worden gedaan, tevens ga ik ook nieuwe fietsen verkopen. Ik ben dus een dienstverlener en een verkoper. Ben ik nu retailer of detailhandelaar? Of beiden.

 8. H van zetten schreef:

  Goedemiddag ik had een vraag ik ben bezig om een bedrijfswoning met winkel te kopen met bestemming detailhandel . In een woonwijk .Kan ik daar ook alleen een webshop runnen ? Of moet ik ook openingstijden hebben voor fysieke verkoop ? Iemand daar soms bekend mee

  Alvast bedankt

 9. Danny schreef:

  Beste Scholte Bos.

  Ik wil een fietsverhuur beginnen nu zegt mijn gemeente dat het detailhandel is. Ik ben het daar niet mee eens naar mijn idee is het zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Dat heb ik ook aan ze vermeldt en dan nog zeggen ze detailhandel. Kan dit zomaar!! Of zal ik het aanvechten ?

  Mvg danny

 10. Mevr. K van Pelt schreef:

  Beste Jan,

  Ik woon direct boven ondernemers in een hoog gevoelig appartementencomplex. Er is een vergunning voor detailhandel en kleine horeca. Nu zit er sinds 2015 een fietsenzaak die drie motoren onder mijn bed heeft geplaatst en een werkplaats 9 uur per dag draaiend houdt. Ik word stapelgek van het contactgeluid zo 100 tot 600 keer per dag.Mag dit gewoon? Met de fietsenhandel valt niet te spreken. Ook mijn buurvrouw heeft er erg veel hinder van.

 11. Jan Willem Hebers schreef:

  goeden avond heer Bos
  mijn vraag waar valt een dierencrematorium onder?
  is dat ook detaihandel want je levert diensten aan derden.

  met vriendelijke groet J W Hebers

 12. Yvon schreef:

  Goedendag,

  Volgens onze gemeente valt een kapsalon onder detailhandel, ik heb namelijk een omgevingsvergunning aangevraagd om een salon te vestigen in een pand op het industrieterrein met bestemmingsplan bouw, en de vergunning is geweigerd omdat een kapsalon onder detailhandel valt en dat wil de gemeente niet op het industrieterrein. Heeft het zin om bezwaar te maken denkt u?

  Bvd met vriendelijke groet Yvon

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Yvon,
   Vervelend dat een kapsalon bij jullie gemeente onder de noemer ‘detailhandel’ valt. Ik kan je alleen maar adviseren om hierover direct contact op te nemen met je gemeente. Ik durf daar geen uitspraken vanwege de juridische kant van het verhaal.
   Succes.
   Scholto

 13. Mieke schreef:

  Is een kringloopwinkel detailhandel?

 14. Dellarina Ozkan schreef:

  Goedemorgen,

  Mijn man en ik hebben een kapsalon, Nagelstudio, verkoop nagelproducten en ik verkoop cursuspakketten.
  Nu willen wij verhuizen naar een pand waarop een bestemmingsplan detailhandel zit. Volgens de gemeente moesten wij een wijziging bestemmingsplan aanvragen. Klopt dit eigenlijk wel?

  1. Scholto Bos schreef:

   Hoi, dat is vervelend, maar dat zou heel goed kunnen. Waarschijnlijk ziet de gemeente supermarkten en kledingwinkels als detailhandel. Die verkopen tastbare producten. Jij levert voornamelijk diensten en dat valt buiten de detailhandel.

 15. Thema schreef:

  Ik heb een vraag om een kringloopwinkel te starten valt deze onder detailhandel en kan men dit beginnen in een bestaand pand bv een voormalige bakkerij

  1. Scholto Bos schreef:

   Ja, valt onder detailhandel. Het maakt namelijk niet uit of producten nieuw of tweedehands zijn. Zolang je maar tastbare producten verkoopt die je direct aan de eindgebruiker (consument) verkoopt. Controleer trouwens wel goed bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt, want een gemeente kan een bakkerij zomaar onder een andere categorie laten vallen dan een kringloopwinkel.

 16. Kiity S. schreef:

  Valt domino’s pizza onder detailhandel?

  1. Scholto Bos schreef:

   Zeker Kitty. Ze leveren namelijk direct pizza’s aan klanten die ze gelijk opeten (consumeren). Als Domino’s de pizza’s aan supermarkten had verkocht (net zoals Dr. Oetker), dan was het een groothandel geweest.

  2. Kitty S. schreef:

   valt het dan niet onder horeca? er wordt immers in het pand waar iets gekocht wordt geconsumeerd?

  3. Scholto Bos schreef:

   Ja sorry, je hebt inderdaad gelijk. Stom, was even niet scherp.

 17. Zeliha Aaldering schreef:

  Beste heer Bos,
  Valt zonnebankstudio onder detailhandel?

  1. Scholto Bos schreef:

   Nee, een zonnestudio levert hoofdzakelijk een dienst en geen tastbare producten.

 18. Sem van de westelaken schreef:

  Valt autohandel onder detail handel?

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Sem, alle producten die rechtstreeks aan consumenten worden verkocht vallen onder detailhandel. Autohandel valt daar dus ook onder. De meeste mensen denken bij detailhandel eerder aan supermarkten, slagerijen, bloemisten of kledingzaken. Dat komt omdat deze winkels meestal in woonwijken en winkelcentra liggen. Tuincentra, meubelboulevards, bouwmarkten, caravanverkopers en autodealers zitten vaak op bedrijventerreinen buiten een stad of dorp. Toch vallen deze bedrijven allemaal onder detailhandel. Vaak wordt dit ‘perifere detailhandel’ genoemd vanwege hun liggen buiten de bebouwde kern. Periferie betekent “buitenste rand”. Is dit duidelijk zo?
   Groeten, Scholto Bos

 19. Jan Bansema schreef:

  Goedenavond,

  is de definitie van detailhandel ook van toepassing op het door een groothandel laten bestellen van goederen door consumenten en vervolgens laten leveren door lokale dealers?

  Dank en vrgr Jan

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Jan, ik begrijp je vraag niet helemaal. Ik zal proberen een antwoord te geven. Een groothandel levert in principe niet direct aan consumenten, maar aan kleinhandels / detailhandels. Zo zal een eetcafé (detailhandel) zijn inkopen o.a. doen bij de Makro (groothandel). Het komt soms voor dat een consument direct bij een groothandel aanklopt voor een bestelling. Zo is Verploegen Sanitair (http://www.verploegen.nl/) een groothandel die alleen aan geregistreerde aannemers met een klantenpas levert. Toch willen ze bij uitzondering ook wel eens leveren aan een particulier wanneer die aan de toonbank staat. Is dit een antwoord op je vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *