Ondernemen & Financiën

Branche

Branche

Een branche of economische sector is een groep van bedrijven die samen actief zijn in een bepaalde groep goederen en diensten. Voorbeelden van branches zijn de verzekeringsbranche, autobranche, automatiseringsbranche of horecabranche. In de economie spreekt men van een branche wanneer organisaties homogene productie-eenheden produceren, verhandelen of verkopen aan consumenten. In het Engels wordt vaak gesproken van een ‘Industry’.

Een branche wordt vaak verward met een bedrijfstak. Een bedrijfstak is ook een groep van bedrijven die actief is op hetzelfde gebied, maar deze bedrijven bevinden zich op dezelfde hoogte in de bedrijfskolom. Een branche bestaat uit bedrijven die zich op verschillende niveaus (geledingen) van de bedrijfskolom bevinden. Bijvoorbeeld, bedrijven die computers verkopen behoren tot dezelfde bedrijfstak. Deze bedrijven bevinden zich op het niveau van de detailhandel in de bedrijfskolom. Zij leveren direct aan consumenten. De computerbranche is groter. Dit zijn bedrijven die computers produceren, de groothandels die de computers aan de detailhandelaren leveren en de detailhandel zelf.

Economische sectoren verenigen zich vaak in brancheorganisaties. Deze organisaties, meestal verenigingen, behartigen de belangen van de sector. Een overzicht van brancheorganisaties vind je op de website Antwoord voor bedrijven.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

50 reacties op “Branche

 1. shusmita schreef:

  hi
  wat voor branche is de ANWB winkel eigenlijk precies want ik kom er niet uit heb het nodig voor mn werkstuk ?

 2. Iris schreef:

  Goedemiddag meneer bos,
  Onder welke branche valt Nedap?

 3. Emine schreef:

  Onder welke branche valt de Xenos ?

 4. Eva schreef:

  Hallo,

  Ik vroeg mij wat af.
  In welke branche valt een gieterij?

  Groetjes eva

 5. Alisha schreef:

  Waar valt supermarkt onder?

  1. Scholto Bos schreef:

   Levensmiddelenbranche

 6. morrisson schreef:

  Meneer Bos,

  Hoe heet de branche bij iemand die Accu’s verkoopt?
  En hoe heet de branche bij iemand die Accu’s maakt?

  1. Scholto Bos schreef:

   Accu’s worden voor allerlei doeleinden gebruikt. In auto’s, maar ook in je telefoon of boormachine. De verkoop kan dus o.a. door de doe-het-zelf-, autobranche of retailbranche worden gedaan. Voor de productie weet ik het eigenlijk niet. Grote fabrikanten zijn in elk geval Panasonic en Continental. Wellicht kun je daar eens op verder zoeken.

 7. Marjolein schreef:

  Hallo,
  Waaronder valt een app die het makkelijker maakt om de Sustainable Goals te behalen. De app heeft een aanschafprijs en er wordt op geadverteerd door relevante adverteerders. Alvast bedankt voor uw reactie!

 8. Jonathan schreef:

  Beste Scholto, ik vindt het heel fijn dat u het initiatief neemt om mensen hiermee te helpen. Ik heb hier veel aan gehad en wil u hiermee bedanken. Ga zo door 😉
  Vriendelijke Groet
  Jonathan Steijger

 9. Mo schreef:

  Beste Scholto,
  Waar onder valt een kleding bedrijf (school).
  Groetjes

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Mo,

   Kleding- en textielbranche, maar wordt ook wel mode- en textielbranche genoemd.

   Succes! Scholto

 10. KP schreef:

  Hallo,

  Welke branche hoort bij Blokker?

  1. Scholto Bos schreef:

   Dit wordt ook wel de gemengde branche genoemd. Dit is de verzamelnaam voor detailhandels in huishoudelijke en vaak ook speelgoedartikelen. Denk bijvoorbeeld ook aan de Marskramer en Intertoys.

   De branchevereniging heette tot 1 januari 2018 GeBra (gemengde branche), maar is nu gefuseerd met Vakcentrum.

 11. Willem-Jan Hermans schreef:

  Beste Scholto,

  Op elke vraag (b)lijk je een antwoord te hebben. Ik hoop dat je mij ook kunt helpen. Ik ben bezig met een BV op te starten en dan komt al vrij snel in welke branche zit je (de notaris en KvK willen dat graag weten)? Ik doe een aantal verschillende dingen die niet echt met elkaar te maken hebben.
  Bedenken en maken van (on)betaalde apps, zowel B2B als B2C, serieus maar ook spel / amusement. Daarnaast bezig met de PV (zonne-energie) en EV (elektrische auto’s e.d). Bedenken, programmeren en importeren uit China (Alibaba). Soort E-bay, maar dan meer zakelijk.

  1. Scholto Bos schreef:

   Haha! Ik heb niet overal antwoord op. Gelukkig niet. En zeker niet op jouw vragen. Je richt je op verschillende doelgroepen, branches en je doel is nogal vaag. Ik heb dus geen idee. Als je een bedrijf op wilt richten, kan ik je alleen maar adviseren om over je doel en je marketingmix na te denken.

 12. tineke schreef:

  hallo
  ik heb vraag wat is hema voor branches

  1. Scholto Bos schreef:

   Tineke, scroll eens naar beneden naar het antwoord op de vraag van 2 april? Daar vind je antwoord. Succes.

 13. Luuk schreef:

  Hallo,
  onder welke branche valt Ben & Jerry’s?

  Groetjes

 14. Quang schreef:

  Hallo,

  Voor een praktijkopdracht heb ik een bedrijf toegekend gekregen die industriële weegschalen produceert. Een van de vragen is tot welk branche dit bedrijf behoort.
  Ik dacht aan industrie, maar dat is te breed. Weet u tot welk branche dit bedrijf behoort?

  Alvast bedankt voor de reactie

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Quang,
   Kijk eens op deze website http://federatie.fhi.nl/. Daar vind je het antwoord op je vraag. Succes met je opdracht.
   Scholto

 15. Feyza schreef:

  Waarom is een organisatie afhankelijk van een bedrijfs- of branche organisatie?

  1. Scholto Bos schreef:

   Kun je me iets meer info geven over waarom je deze vraag stelt? Waar heb je dit gelezen?

 16. pepijn schreef:

  Hallo Scholto,
  Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad ook dat het onder de ICT-branche valt. Ik zal het nog is navragen aan me leraar. Ik zal laten weten wat hij denkt.

 17. pepijn schreef:

  Hallo Scholto,
  Ik ben bezig met een project over de iPhone.
  De volgende vraag moet ik beantwoorden: tot welke Sector, bedrijfstak (branche) (B2C/B2B/CBS bedrijfstakindeling) behoort de IPhone.
  Weet u hier misschien een goed antwoord op?
  mvg,
  Pepijn

  1. Scholto Bos schreef:

   Hoi Pepijn, goeie vraag. Je zou denken dat dit onder de telecombranche valt, maar als ik op de website van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) kijk zie ik dat hieronder alleen bedrijven vallen die internet- en telefoondiensten leveren, zoals KPN, Ziggo en telefoonwinkels (dus niet de makers van de telefoons). Als ik een gok mag doen denk ik dat bedrijven als Apple, Samsung en HTC onder de ICT-branche vallen. Ze maken niet alleen telefoons (die tegenwoordig natuurlijk complete computers zijn), maar ook tablets en laptops. Wat denk jij ervan? Ik ben ook benieuwd wat jouw leraar denkt.

 18. H schreef:

  Hallo,

  Ik vraag mij af onder welke branche het volgende bedrijf valt:
  Ze bedenken concepten, doen veel productfotografie van bijvoorbeeld eten (commercieel), maken websites en nieuwsbrieven etc. En ze houden social media bij van diverse bedrijven (bakkerijen o.a.). Waar zou dit onder kunnen vallen? Op internet kom ik er niet achter. Alvast bedankt!

  Groeten,
  H

  1. Scholto Bos schreef:

   Op basis van je beschrijving denk ik de communicatie- en mediabranche.

 19. rosanne schreef:

  Hallo , ik ben een marketingverslag over het project joining bottles aan het schrijven. Ik moet daarvoor uitleggen bij welke branche dit hoort. In principe zijn het gewoon meubelen waarbij recyclen en doe-het-zelf samen komen, maar ik ben nog niet echt overtuigd dat dit project tot de meubelbranche behoort. Bestaat er ook zoiets als een creatieve/design branche? Bij welke branche vind u dat dit het beste thuis hoort? Alvast bedankt en groetjes, Rosanne

  1. Scholto Bos schreef:

   Hoi Rosanne, ik heb het project bekeken en ik begrijp je vraag. Er is helaas geen wet die voorschrijft wat onder welke branche valt. Als je een keuze maakt, moet je het in ieder geval uit kunnen leggen. Ik denk het volgende. Wat hier gebeurt is hergebruik van afval. Er is in dit geval gekozen om houten meubels te maken met gerecycled plastic, maar het plastic kan natuurlijk ook worden gebruikt om allerlei andere objecten te verbinden of te repareren. Dus ik denk dat je gelijk hebt dat het niet onder de meubelbranche hoort. Uitgangspunt is recyclen van plastic, dus ik zou eerder kiezen voor de recycling branche (namelijk iets dat afval is weer een nieuw doel geven).

   Kun je hier iets mee?

 20. Stefan schreef:

  Hallo,

  Wanneer val je onder de media branche begrijp dat niet helemaal…

  alvast bedankt

 21. Ryan schreef:

  Hallo.
  Mijn vraag is onder welke branche valt de Vomar?

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Ryan,
   De supermarktbranche of iets ruimer genomen de levensmiddelenbranche. Vomar is in elk geval lid van twee brancheverenigingen. Het CBL en de FNLI.

 22. Kim schreef:

  Hallo!

  Ik heb een vraagje, onder welke sector valt het bedrijf Douwe Egberts? Douwe Egberts valt onder de koffie branche toch maar onder welke sector valt dit? en wat is het verschil tussen een sector en een branche? alvast bedankt!

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Kim, Douwe Egberts valt onder de levensmiddelenbranche. Ze verkopen naast koffie en thee ook andere soorten levensmiddelen.

   Met sector, of economische sector, wordt meestal hetzelfde bedoeld als branche.

   Tot slot, sommige mensen zeggen dat bedrijven als Douwe Egberts, Coca Cola en Friesland Campina onder de FMCG branche vallen. Dit staat voor Fast Moving Consumer Goods. Dat zijn levensmiddelen die een hoge omloopsnelheid hebben (simpel gezegd: er zijn veel mensen die vaak kopen).

   Helder zo?
   Groet, Scholto Bos

 23. Noelle schreef:

  Onder welke branche behoort een bioscoop?

 24. Taruna Diepa schreef:

  Dag meneer Bos, ik vroeg mij af onder welke branche een praktijkonderwijs bevindt? Het gaat over een praktijkonderwijs van middelbare niveau. Alvast bedankt voor uw antwoord.

 25. Hilal schreef:

  Hoi, Ik vroeg mij af onder welke branche een communicatieondersteuner valt. Klopt het dat dit behoort tot de persoonlijke en zakelijke dienstverlening? Ik kan er namelijk niet veel over vinden op betrouwbare websites.

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Hilal, Dat kun je op verschillende manieren bekijken. Als je als communicatieondersteuner bijvoorbeeld bij Zara werkt, dan werk je in de textielbranche. Als je bij Jumbo werkt, dan werk je in de levensmiddelenbranche en als je bij Shell zou werken, dan werk je in de energiebranche. Je zou als communicatieadviseur of -ondersteuner ook kunnen werken als zelfstandige of voor een communicatieadviesbureau die diensten aanbiedt aan verschillende organisaties. In dat geval wordt vaak gesproken over de communicatie- en mediabranche. Helder zo?

 26. J fokkema schreef:

  Hallo heb een vraag waar valt een showroom van kozijnen onder?

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Jitske Jan,
   Ik kon de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT) vinden en de Branchevereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG). Volgens mij behartigen die ook de belangen van wederverkopers. Maar als je het zeker wilt weten, zou ik bij één van deze brancheverenigingen navraag doen.
   Met vriendelijke groet, Scholto Bos

 27. Ruby schreef:

  Tot welke branche behoort HEMA nu? Een echt warenhuis is het toch niet?

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Ruby,
   Het is inderdaad niet een warenhuis zoals de Bijenkorf. Onder brancheomschrijving op Detailhandel.info staat de HEMA wel als warenhuis genoemd. Op de website van de HEMA staat ook dat het bedrijf is opgericht als “Warenhuis voor de gewone man”. Als je het zeker wilt weten, zou je een mail kunnen sturen naar het CBS. Zij houden cijfers bij van veel Nederlandse branches. Eén daarvan is de categorie “supermarkten en warenhuizen”. Je kunt vragen of de HEMA daar ook onder valt. Het lijkt me trouwens sterk als het niet zo is.
   Groeten en succes,
   Scholto

 28. Joshua schreef:

  Hallo
  Ik vraag me af bij welke branche een viszaak (vishandel) behoort kan het nergens vinden

  Bedankt

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Joshua, de VNV is de branchevereniging voor visspecialisten: http://www.visspecialisten.nl/over-vnv. De viszaak behoort dus tot de branche van visspecialisten. Groeten, Scholto

 29. Nikkie schreef:

  Hallo ,

  Ik vroeg me af bij welke branche een museum hoort. Is er een museum branche ? Of hoort het bij de recreatie , cultuur of amusement branche ?

  Alvast bedankt !

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Nikkie, de museumvereniging noemt zichzelf de brancheorganisatie van musea. Op deze pagina zegt de vereniging zich in te zetten voor hoge kwaliteit van de branche. Kennelijk is er dus een museumbranche!
   Groeten en goed weekend,
   Scholto

 30. Jusuf schreef:

  wat is het verschil tussen een markt en een branche

  1. Scholto Bos schreef:

   Beste Jusuf, op een markt komen bedrijven die producten verkopen en mensen of andere bedrijven die producten willen kopen samen. Denk aan een supermarkt of aandelenmarkt. Een branche is een groep van bedrijven (aanbieders van producten of diensten) die een bepaald soort product verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *