Economie

Oerproducent

Oerproducent

Bovenaan de bedrijfskolom staat altijd de oerproducent. De bedrijfskolom is een schematisch overzicht van alle stappen die een product doorloopt voor het bij de consument komt. Iedere stap wordt een geleding genoemd. De eerste geleding van de bedrijfskolom is de oerproducent. Zij zijn meestal producenten van grondstoffen. Denk daarbij aan de winning en productie van aardolie, kalk of agrarische producten.

Definitie

Eerste geleding in de bedrijfskolom.

Voorbeeld chocola

Voor je een reep chocola kunt eten worden producten uit de hele wereld bij elkaar gebracht. De reep bestaat uit cacao, melk en suiker. De cacao komt van een cacaoplantage. De suiker wordt van suikerbieten die worden verbouwd door akkerbouwers. De melk komt weer van de veeteler. Deze basisproducten komen van de eerste schakels in de bedrijfskolom: de oerproducenten. De akkerbouwer, veeteler en de cacaoplantage zijn in dit voorbeeld allemaal oerproducent.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *