Ondernemen & Financiën

Geleding

Geleding

Iedere schakel in de bedrijfskolom wordt een geleding of bedrijfsgeleding genoemd. In iedere geleding wordt waarde toegevoegd, waarna het via een markt wordt doorverkocht aan een volgende geleding. De eerste geleding in de bedrijfskolom is altijd de oerproducent en de laatste is meestal de detailhandel.

Definitie Geleding

Bewerkingsstap in de bedrijfskolom.

Geleding, bedrijfstak en branche

De termen geleding en bedrijfstak worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook worden bedrijfstak en branche regelmatig verward. Het verschil is dat een geleding één schakel is in de bedrijfskolom en dat een bedrijfstak een verzameling geledingen is met een gelijksoortige productie op dezelfde hoogte in de bedrijfskolom. Een branche is een benaming voor alle bedrijven die samen actief zijn in een bepaalde categorie goederen of diensten. Een branche kan groter, kleiner of precies gelijk zijn aan een bedrijfstak. Het is maar net hoe de branche zich in een brancheorganisatie heeft georganiseerd.

Voorbeeld 1: zadenkwekerij

Een voorbeeld van een geleding is een oerproducent die kweker is van zaden voor verschillende soorten tomaten. De zadenkweker valt onder de bedrijfstak glastuinbouwers. De glastuinbouwers zijn op hun beurt weer ondergebracht in de LTO, brancheorganisatie voor alle Land- en tuinbouwers.

Voorbeeld 2: speelgoedzaak

Een tweede voorbeeld van een geleding is een detailhandel die speelgoed verkoopt. Alle speelgoedhandelaren samen vormen weer een bedrijfstak. Alle speelgoedzaken maken op hun beurt weer onderdeel uit van de Gebra, brancheorganisatie voor de gemengde en speelgoedbranche.

Voorbeeld 3: autoverkoper

Een ander voorbeeld van een geleding is een groothandel die autobanden verkoopt. Deze groothandels maken onderdeel uit van de bedrijfstak voor verkopers van Banden en Wielen. De bedrijfstak is weer onderdeel van de gehele motor- en autobranche.

Samenvatting

Wat een geleding is valt redelijk gemakkelijk te bepalen. Iedere stap in een bedrijfskolom is er één. Het verschil tussen een bedrijfstak en een branche is vaak lastiger. Soms behartigt een brancheorganisatie de belangen van meerdere bedrijfstakken die qua soort producten en diensten op met elkaar te maken hebben. Maar het kan ook mogelijk dat een brancheorganisatie de belangen behartigt voor een deel van een bedrijfstak. Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde brancheorganisaties elkaar net overlappen.

  • Een geleding is één bewerkingsstap stap in de bedrijfskolom
  • Een bedrijfstak is een groep geledingen met een gelijksoortige productie die zich op dezelfde hoogte bevinden in de bedrijfskolom.
  • Een branche is een cluster van bedrijven die samen actief zijn in de productie, handel of verkoop van een bepaalde categorie producten.
author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *