Geld sparen

Geld sparen kan met een doel of om een buffer op te bouwen. Als je je geld op een bank zet, moet je op drie dingen letten: rente, looptijd en voorwaarden. En als je van plan bent om veel geld te sparen, moet je ook rekening houden met de belasting. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd waar je op moet letten als je je geld voor korte of lange tijd op een spaarrekening zet.

Sparen zonder of met voorwaarden

Als je wilt sparen op een spaarrekening mag een bank voorwaarden stellen. Een veelgestelde voorwaarde is dat je € 1.000,- of € 2.500,- moet storten om een spaarrekening te openen. Het komt ook voor dat je alleen mag sparen als je bij diezelfde bank ook een betaalrekening hebt. Een derde voorwaarde is dat je niet meer dan € 500,- of € 1.000,- per maand op mag nemen. Een laatste beperking is dat er minstens € 5.000,- of € 10.000,- op je rekening moet staan om de afgesproken rente te krijgen.

Wil je geld sparen zonder verplichtingen? Kies dan voor sparen zonder voorwaarden. Dit heet meestal geld sparen zonder beperkingen of sparen zonder beperkende voorwaarden. Andere namen zijn ‘vrij opneembaar sparen’ of ‘direct opvraagbaar sparen’.

Geld sparen zonder beperkingen is bijna altijd met een variabele rente. De rente kan dan op ieder moment stijgen of dalen. Daar heb je als spaarder niets over te zeggen. De enige manier is om andere bank te zoeken die een hogere rente geeft. De meeste mensen dat te veel gedoe. Sterker nog, de meeste mensen kijken niet eens of de rente stijgt of daalt.

Sparen met variabele of vaste rente

Geld sparen voor een lange tijd of direct opnemen als je het nodig hebt? Dat is het verschil tussen rente die op ieder moment kan veranderen en spaargeld dat voor langere tijd vast staat. Het nadeel van een rentevaste rekening is dat je tijdens deze periode niets mag opnemen.